arrow_drop_up arrow_drop_down
Zo voorkom je de travelblues als je na een reis weer in Nederland bent
20 januari 2020 

Zo voorkom je de travelblues als je na een reis weer in Nederland bent

Deel je met ons een grote passie voor reizen? Dan herken je waarschijnlijke het zwarte gat waar je in terecht komt na een bijzondere trip. We feel you. In deze blog deelt Alex – co-founder van Meetings in – haar ervaring en tips over hoe om te gaan met een travelblues. 

Waar komt de travelblues vandaan?

De afgelopen zes weken ben ik in Bali geweest, waar ik voornamelijk heb gewerkt. Tussendoor had ik ook voldoende tijd om te genieten van de zon, zee, de fijne vibe en alle heerlijke plekjes die Bali rijk is. Elke keer weer ervaar ik hoe ontzettend gelukkig ik ben, dat ik mag werken vanaf bestemmingen die mij een vakantiegevoel geven.  Juist omdat ik zo gelukkig en vrij ben zodra ik mag werken vanuit het buitenland, heb ik vaak moeite met het opnieuw vinden van mijn draai in Nederland. Agenda’s lopen snel vol, afspraken staan gepland en je bent sneller nodig voor kleine dingen. Een verdrietig en oncomfortabel gevoel begint al een aantal dagen voordat ik terugvlieg. Dit houdt een aantal dagen tot weken aan na thuiskomst: de travelblues. 

 

Zo voorkom je de travelblues

Het switchen van werken/wonen in het buitenland naar werken/wonen in Nederland heeft zijn uitdagingen en zeker ook zijn charme. Inmiddels weet ik dat de laatste dag van mijn reis en de eerste paar dagen van terugkomst zwaar vallen. Daarom heb ik over de jaren heen allerlei kleine, fijne dingetjes bedacht die mij helpen de travelblues tegen te gaan. Dit zijn ze:

 1. Laat je kleding wassen voordat je naar huis vliegt

  Eén van de meest deprimerende dingen vind ik mijn tas uitpakken en mijn spullen opruimen als ik thuis ben. Dit ellendige moment heb ik omgedraaid in een geluksmomentje door mijn kleren te wassen op de plaats van bestemming. Als ik mijn koffer open doe, zitten al mijn kleren netjes gewassen, gestreken en opgevouwen in mijn kast. Vaak nog netter dan toen ik wegging.

 2. Geef jezelf cadeautjes

  Wat ik ook vaak doe, is op de laatste dag struinen door kleine boetiekjes en de lokale supermarkt. Ik koop dan bijvoorbeeld een bijzonder sieraad om de reis te herinneren en in de supermarkt zoek ik  de mooiste verpakkingen van drankjes en snacks. Die pak ik in voor thuis. Zo heb ik cadeautjes voor mezelf. Mijn tas uitpakken in Nederland voelt daardoor eerder als het begin van een nieuwe periode in Nederland, dan het einde van mijn reis.

 3. Duw je gevoelens, gedachten en emoties niet weg

  De gedachte aan verwachtingen, deadlines en to-do’s in Nederland, geven mij een gevoel van stress. Deze gedachten heb ik zelf in de hand en het gevoel dat daarbij hoort ook. Ik ben extra bewust van het gevoel dat de stress mij geeft in mijn lichaam. Deze probeer ik te erkennen en te achterhalen, waar is die op gebaseerd? Is het een bepaalde situatie met een klant? Wat kan ik daaraan veranderen? Is het de hoeveelheid afspraken in mijn agenda? Enzovoort. Wees dus bewust van je gevoel, erken deze, duik er dieper in. Het allerbelangrijkst: duw het niet weg. Leer ervan en accepteer het of neem een gepaste actie om het gevoel te verminderen.

 4.  Wees extra lief voor jezelf

  Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om vanuit het buitenland te werken. Toch brengt dit ook uitdagingen met zich mee. Het valt mij emotioneel zwaar om te schakelen tussen verschillende werelden en manieren van werken. Ik hou van allebei, maar de overgang vind ik moeilijk, omdat ik een stukje van mijzelf weer een tijd niet kan zijn of vol kan uiten. Ik trakteer mezelf op een extra fijn hotel, een massage, ga lekker uiteten of ik koop iets wat me herinnert aan deze reis en al mijn lessen. Of: all above.

 5. Zorg dat je vrij bent van verplichtingen

  Zoals je inmiddels weet zijn de dagen rondom het terug naar huis gaan een proces waarin ik een periode afsluit en een nieuwe periode begin. Als jij dit ook zo voelt, of misschien zou willen voelen, zorg dan dat je de laatste dagen van je reis vrij bent van verplichtingen. Probeer tijdens deze dagen niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen. Zorg dat er niks in je agenda staat. Juist die dagen wil je precies doen waar jij behoefte aan hebt. Als dat werken is, ga lekker werken! Als je voor een laatste keer alle indrukken, geluiden en geuren van je bestemming wilt opnemen, neem daar dan de tijd voor.

 6. Sluit je reis af met terugblikken

  Werken vanuit het buitenland is heerlijk, maar heeft het je ook dichterbij jezelf gebracht? Wanneer je reist kom je jezelf tegen. Je hebt uitdagingen overwonnen, je hebt inzichten verkregen, en je hebt stappen gemaakt op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Misschien heb je hier nog niet bewust bij stilgestaan en daarom is dit het moment om dat wel te doen. Dus, stel jezelf de volgende vragen: waar ben je dankbaar voor? Wat waren de fijnste momenten? Wat beviel je goed aan deze manier van werken? Wat beviel je niet? Dan de belangrijkste vraag: hoe kan je deze inzichten en lessen integreren in Nederland?

   

 7. Zet je intenties voor in Nederland

  Mijn laatste tip gaat over het zetten van intenties. Je bent in een korte periode gegroeid op reis. Je hebt ervaringen opgedaan die anders waren dan eerdere ervaringen. Wat ga je hier mee doen? Wat wil je dat de komende periode jou gaat brengen? Wat wil je dat Nederland jou gaat brengen? Denk hierover na en zorg dat je deze nieuwe periode weer net zo gemotiveerd bent als toen je jouw nieuwe periode in het buitenland begon. Zie teruggaan naar Nederland als weer een nieuwe bestemming. Een bestemming die vertrouwd voelt en die, net als elke bestemming, vol kansen en mogelijkheden ligt! 

Deze persoonlijke reis-rituelen bezorgen mij een goed begin van een nieuwe periode, in plaats van een verdrietig gevoel aan het einde van een mooie reis. Hierdoor respecteer ik mijn behoeften en sta ik bewust stil bij al het moois wat ik heb meegemaakt. De impact van mijn reis wordt daardoor groter en lijkt langer voort te duren. Het gevoel van vrijheid en geluk lijkt langer aanwezig te zijn in mijn lichaam. Ook kan ik lang met terugwerkende kracht blijven genieten van de ervaring die ik heb gehad. Ik creëer zin en motivatie voor het terug zijn in Nederland en waardeer de nieuwe periode die aanbreekt. 

 

Anderen lazen ook:

Lifecrafting 5 tips om te starten met je droomleven

Nooit meer alleen als Digital Nomad

Op workation naar Marrakech, ontmoet jouw business coach David

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.