arrow_drop_up arrow_drop_down
20 januari 2020 
in Bali

Zo voorkom je de travelblues als je na een reis weer in Nederland bent

Als je een grote passie voor reizen met ons deelt, dan herken je waarschijnlijk het zwarte gat waar je in terecht komt nadat je terugkomt van een bijzondere trip vol mooie momenten. We feel you. In deze blog deelt Alex – co-founder van Meetings in – haar ervaring met een travelblues, ook geeft zij  een aantal tips om die travelblues te voorkomen:

De afgelopen zes weken ben ik in Bali geweest, waar ik voornamelijk heb gewerkt, maar tussendoor had ik ook voldoende tijd om te genieten van de zon, zee, de fijne vibe en alle heerlijke plekjes die Bali rijk is. Elke keer weer ervaar ik hoe ontzettend gelukkig ik ben dat ik mag werken vanaf bestemmingen die mij een vakantiegevoel geven. Het voelt alsof ik word betaald om te genieten. Natuurlijk is het hard werken en zijn er dagen dat ik tot 23:00 achter mijn laptop zit, omdat het in verband met tijdsverschil niet anders kan. Natuurlijk vraagt werken in het buitenland om een mindset shift,  je bent simpelweg niet op vakantie. Maar voor mij wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en het overweldigende gevoel van vrijheid en geluk. 

 

Is reizen een vlucht?

Juist omdat ik zo gelukkig en vrij ben als ik mag werken vanuit het buitenland heb ik moeite met het opnieuw vinden van mijn draai in Nederland. Een verdrietig en oncomfortabel gevoel begint al een aantal dagen voordat ik terugvlieg en houdt een aantal dagen tot weken aan na thuiskomst: de travelblues. Inmiddels ben ik me bewust van mijn weerstand en elke keer komt dezelfde vraag terug: “Is reizen voor mij een vlucht?”.  Als ik eerlijk ben moet ik daar, tot op zekere, hoogte ‘ja’ op antwoorden. Ik heb het namelijk nodig om van tijd tot tijd weg te stappen uit de ratrace van Nederland. Weg van verplichtingen, verwachtingen, strakke planningen, agenda’s, weg van alle moetjes en terug naar rust en ruimte om te creëren vanuit mijn eigen kracht. Dat gevoel van in mijn kracht staan kan ik inmiddels ook in Nederland vinden, maar het kost me simpelweg meer moeite. Voor mijn gevoel werkt nou eenmaal onze hele maatschappij anders dan dat ik het liefst zou doen.  Er is niets mis met die manier van werken, maar hij past niet bij mij. Dus als ik de vraag moet beantwoorden: is reizen een vlucht? Dan is het antwoord; “Ja een vlucht van een maatschappij vol overdreven en onnodige (werk) regels, structuren en een collectief ritme dat niet bij mij past. 

Dat gezegd hebbende kan ik Nederland ook onwijs waarderen. Nergens anders liggen zoveel kansen voor mij en mijn bedrijven als in Nederland. Ik hou van de directheid, ik hou van de openheid, ik hou van het feit dat Nederlanders over het algemeen openstaan voor samenwerkingen. Daarbij zijn mijn klanten en mijn team beiden voor het meeste van de tijd ook op het honk in Nederland. Ja, ik werk remote, maar van tijd tot tijd face to face contact is iets wat ik fijn vind in mijn manier van werken. 

 

Zo voorkom je de travelblues

Het switchen van werken/wonen in het buitenland naar werken/wonen in Nederland heeft zijn eigen uitdagingen en zeker ook zijn eigen charme. Inmiddels weet ik dat de laatste dag van mijn reis en de eerste paar dagen van terugkomst zwaar vallen, daarom heb ik over de jaren heen allerlei kleine, fijne dingetjes bedacht die mij helpen de travelblues tegen te gaan. Dit zijn ze:

 1. Laat je kleding wassen voordat je naar huis vliegt

  Eén van de meest deprimerende dingen vind ik mijn tas uitpakken en mijn spullen opruimen als ik thuis ben. Dit ellendige moment heb ik omgedraaid in een geluksmomentje, door mijn kleren te wassen op de plaats van bestemming. Als ik mijn koffer open doe, zitten al mijn kleren netjes gewassen, gestreken en opgevouwen in mijn kast, vaak nog netter als toen ik wegging.

 2. Verras jezelf

  Wat ik ook vaak doe is op de laatste dag struinen door kleine boetiekjes en de lokale supermarkt.. Ik koop dan bijvoorbeeld een bijzonder sieraad om de reis te herinneren en in de supermarkt zoek ik  de mooiste verpakkingen van drankjes en snacks. Die pak ik in voor thuis. Zo heb ik een soort van cadeautjes voor mezelf. Mijn tas uitpakken in Nederland voelt daardoor eerder als het begin van een nieuwe periode in Nederland, dan het einde van mijn reis.

 3. Duw je gevoelens, gedachten en emoties niet weg

  De gedachte aan de verwachtingen, deadlines en to do’s van Nederland geven mij een gevoel van stress als ik er nog maar aan denk. Ik heb het gevoel van stress zelf in de hand en de verandering naar leven volgens een agenda is voor mij een uitdaging. Ik ben daarom extra bewust van het gevoel van stress wat ik in mijn lichaam ervaar die laatste dagen van mijn reis. Ik neem tijd om het gevoel te erkennen en probeer te achterhalen waar het op gebaseerd is. Is het een bepaalde situatie met een klant? En wat kan ik daar aan veranderen? Is het de hoeveelheid afspraken in mijn agenda? En wat kan ik daar aan veranderen? Enzovoort. Wees dus bewust van je gevoel, erken je gevoel, duik dieper in het gevoel en duw het zeker niet weg. Leer ervan en accepteer het of neem een gepaste actie om het gevoel te verminderen.

 4.  Wees extra lief voor jezelf

  Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om zes weken te werken vanuit Bali, maar ook dit brengt uitdagingen met zich mee. Het valt mij emotioneel zwaar om te schakelen tussen verschillende werelden en manieren van werken. Ik hou van allebei, maar de overgang vind ik moeilijk, omdat ik een stukje van mijzelf weer een tijd niet kan zijn of vol kan uiten. Omdat ik dit weet ben ik extra lief voor mezelf. Ik trakteer mezelf op een extra fijn hotel, een massage, ga lekker uiteten of ik koop iets wat me herinnert aan deze reis en al mijn lessen. Of all above.

 5. Zorg dat je vrij bent van verplichtingen

  Zoals je inmiddels weet  zijn de dagen rondom het terug naar huis gaan een proces waarin ik een periode afsluit en een nieuwe periode begin. Als jij dit ook zo voelt, of misschien zou willen voelen, zorg dan dat je de laatste dagen van je reis vrij bent van verplichtingen Probeer tijdens deze  dagen niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen. Zorg dat er niks in je agenda staat. Juist die dagen wil je precies doen waar jij behoefte aan hebt. Als dat werken is, ga lekker werken! Als je voor een laatste keer alle indrukken, geluiden en geuren van je bestemming wilt opnemen, neem daar dan de tijd en ruimte voor.

 6. Sluit je reis af met terugblikken

  Werken vanuit het buitenland is heerlijk, maar heeft het je ook dichterbij jezelf gebracht. Wanneer je reist kom je jezelf tegen. Je hebt uitdagingen overwonnen, je hebt inzichten verkregen, en je hebt stappen gemaakt op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Misschien heb je hier nog niet bewust bij stil gestaan en daarom is dit het moment om dat wel te doen. Dus, stel jezelf de volgende vragen. Waar ben je dankbaar voor? Wat waren de fijnste momenten? Wat beviel je goed aan deze remote manier van werken? Wat beviel je niet? En dan de final question: hoe kan je deze inzichten en lessen integreren in je leven bij terugkomst in Nederland? Na onze reis in Australië stelde ik mezelf voor het eerst deze vragen. Uiteindelijk resulteerde de antwoorden in een vernieuwde versie van hoe ik mijn leven en werk in ben gaan delen. Zo stond ik na die reis ook in Nederland om 05:00 op, omdat ik het werken in de ochtend fijn vind. We kochten een huis, omdat we merkten dat we meer vrijheid zouden kunnen ervaren als we een vaste basis hebben waar we op terug kunnen vallen. Ik ging verschillende werkplekken proberen, om zo te kunnen roteren tussen mijn  lievelings werkplekken. Dit zijn een paar kleine voorbeelden van veranderingen die zijn ontstaan na een van mijn reizen. Kleine aanpassingen die zorgden voor een groot verschil.

 7. Zet je intenties voor in Nederland

  Mijn laatste tip gaat over het zetten van intenties. Je bent in een korte periode gegroeid op reis. Je hebt ervaring opgedaan die anders was dan eerdere ervaringen. Wat ga je hier mee doen? Wat wil je dat de komende periode jou gaat brengen? Wat wil je dat Nederland jou gaat brengen? Denk hierover na en zorg dat je deze nieuwe periode weer net zo gemotiveerd bent als toen je jouw nieuwe periode in het buitenland begon. Zie teruggaan naar Nederland als weer een nieuwe bestemming. Een bestemming die vertrouwd voelt en die, net als elke bestemming, vol kansen en mogelijkheden ligt! 

Deze persoonlijke reis-rituelen bezorgen mij een goed begin van een nieuwe periode in plaats van een verdrietig gevoel aan het einde van een mooie reis. Door deze stappen respecteer ik mijn behoeften en sta ik bewust stil bij al het moois wat ik heb meegemaakt. De impact van mijn reis wordt daardoor groter en lijkt langer voort te duren. Het gevoel van vrijheid en geluk lijkt langer aanwezig te zijn in mijn lichaam, ook kan ik lang met terugwerkende kracht blijven genieten van de ervaring die ik heb gehad. Ik creëer zin en motivatie voor het terug zijn in Nederland en waardeer de nieuwe periode die aanbreekt. 

Er zijn 1000 blogs te vinden over de uitdagingen van een Digital Nomad uitdaging om te switchen van locatie is er één die onderschat wordt. Het is een uitdaging die ik zelf lange tijd onderschat heb, maar sinds ik bewust stil sta bij dit moment voel ik me beter. En als mensen mij vragen of reizen een vlucht is dan zeg ik: “Nee, want ik kan net zo gelukkig in Nederland zijn als in elk ander land, maar ik kies er bewust voor om Nederland te zien als een van de verschillende bestemmingen waar ik graag kom. Verschillende bestemmingen horen bij verschillende periodes in mijn leven, elke bestemming, elke periode heeft zijn eigen charme.” Zo zie ik het en daarom vind ik het extra belangrijk om een periode goed af te sluiten en de volgende krachtig te beginnen. Hopelijk helpen deze tips jou met het veranderen van je mindset rondom het einde van een reis en kun je Nederland zien als een nieuw begin vol kansen! 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.