Zo bereken jij je uurloon als freelancer

Als freelancer -en zeker als beginnende freelancer- kan het ontzettend lastig zijn om je tarieven te bepalen. Je wilt natuurlijk niet te laag inzetten en kansen mislopen, maar je wilt ook geen hoge bedragen vragen; de angst dat iemand slecht over je denkt zit er nu eenmaal bij iedereen wel in. Allereerst is het ontzettend belangrijk om die onzekerheid en twijfel waar mogelijk aan de kant te schuiven, en dat is niet altijd even makkelijk. Een potentiële klant geeft aan dat jij ‘toch wel duur bent’, of een concullega schrijft een stukje over asociaal hoge tarieven; en jij vindt daar je eigen tarief in terug.

Daarom in deze blog het antwoord op de vraag: hoe bereken jij je uurloon?

Je tarieven zijn jouw keuze

Maar de tarieven die jij hanteert zijn jouw keuzes en niets of niemand heeft hier iets over te zeggen. Jij weet namelijk als geen ander wat jouw diensten en skills waard zijn. Niemand beschikt over dat ene stukje uniekheid dat alleen jij hebt. Luister dus vooral naar je gevoel en laat jezelf niet onzeker maken door de mening van anderen. Houd daarentegen wel de gangbare tarieven in je branche in het achterhoofd en zorg dat jouw diensten het geld ook dubbel en dwars waard zijn.

Tarieven berekenen op basis van een formule

Wil je jouw tarieven toch liever (ook) op feitelijke informatie kunnen baseren? Dan kun je de basis gewoon bepalen door de volgende formule te hanteren:

Je huidige inkomen op jaarbasis + je jaarlijkse uitgaven : het aantal dagen dat je werkt voor een opdrachtgever : het aantal uren dat je werkt per dag voor een opdrachtgever = je freelance uurtarief.

Let wel: deze formule is natuurlijk alleen effectief wanneer je ook daadwerkelijk al als freelancer aan het werk bent en de uitkomsten zullen later nog afgestemd moeten worden op wie je bent, wat je doet en wat je concurrenten doen.

Je hebt je definitieve uurtarief nu nog niet. Je werkt tenslotte voor jezelf en dat zorgt ervoor dat je geen vakantiedagen opspaart, geen ziektekostenverzekering hebt en dat je werkgerelateerde kosten gaat maken. Dit zijn allemaal onderdelen die voor je geregeld zijn als je in loondienst bent. Maar nu moet je het als freelancer toch echt zelf regelen.

De formule(s)

1. Je huidige inkomen
Kijk naar je huidige inkomen en bereken het uurtarief op basis van dit totaalbedrag. Stel je verdient zo’n €30.000 per jaar, dan deel je dit bedrag door het aantal weken dat jij per jaar werkt (gemiddeld zo’n 52), en vervolgens door het aantal uur dat jij per week aan het werk bent. De uitkomst van deze som is je ‘ruwe’ uurtarief.

2. Je vakantiedagen
Als freelancer heb jij natuurlijk geen baas die je vakantiedagen netjes voor je uitbetaald; dit doe je gewoon helemaal zelf. Ook dit speelt mee in de berekening van je uurtarief.

Kies het aantal vakantiedagen dat jij per jaar van plan bent op te nemen, vermenigvuldig dit bij het aantal uren dat jij per dag werkt en vervolgens ook met je ‘ruwe’ uurtarief. Het bedrag dat hier vervolgens uitkomt mag later opgeteld worden bij de totaalberekening.

3. In geval van ziekte
Net als wanneer het gaat om je vakantiedagen, neem je jaarlijks waarschijnlijk ook een aantal ziekte- of persoonlijke dagen op. Maak ook hiervoor hetzelfde optelsommetje als dat je bij je vakantiedagen hebt gedaan.

Zeg dus bijvoorbeeld 5 ziektedagen, maal het aantal uren per dag, maal je ‘ruwe’ uurtarief. Ook dit mag later weer opgeteld worden bij de totaalberekening.

4. Ziektekostenverzekering en andere extra’s
Denk even na over alle extra’s die jij normaal van een baas zou krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je ziektekostenverzekering, korting op de sportschool, abonnementen en ga zo maar door. Allemaal zaken die jij nu zelf moet betalen.

Maak een optelsommetje van al deze items; het totaalbedrag hiervan wordt dadelijk weer opgeteld bij de totaalberekening.

5. Werkgerelateerde kosten
En laten we vooral de werkgerelateerde kosten niet vergeten. De aanschaf en het onderhoud van je laptop bijvoorbeeld, abonnementen op Microsoft of Adobe, je website, marketinguitgaven, de betaling van je accountant en ga zo maar door. Tel alle werkgerelateerde kosten die jij jaarlijks maakt bij elkaar op.

6. De inkomstenbelasting
En last but surely not least; de inkomstenbelasting. Dat geweldig fijne percentage dat ieder jaar weer van jouw hard verdiende inkomen, rechtstreeks naar de Belastingdienst gaat. Bereken hiervoor 21% (of het percentage dat jij normaliter betaald) van je jaarlijkse ‘ruwe’ inkomen.

Nu dat je al jouw minimale kostenposten (er zijn er natuurlijk meer; denk bijvoorbeeld aan de dagen die jij bezig bent met administratie of werving) berekend hebt, is het tijd om de totaalsom te maken. Waar je ‘ruwe’ uurtarief misschien op een kleine €40 zat, zal je zien dat je nieuwe uurtarief flink gestegen is en inmiddels misschien al wel op de €60 of €70 is aanbeland.

Dit uurtarief is het minimale bedrag aan inkomsten dat jij nodig hebt om je onderneming te kunnen runnen.

Ook andere factoren zijn belangrijk

Welk tarief je uiteindelijk besluit te hanteren is natuurlijk afhankelijk van allerlei factoren. Denk hierbij aan de vergelijking met tarieven die je concurrenten hanteren, maar ook aan de waarde die jouw specifieke dienst biedt in tegenstelling tot deze concurrenten.

Is jouw dienst het absoluut waard, dan mag je gerust een wat hoger tarief hanteren. Begin je nog maar net en heb je weinig ervaring, dan kun je jezelf aan het minimale tarief houden totdat je wat meer ervaring hebt opgedaan.

 

Hoe heb jij jouw tarieven berekend?

 

Wil je meer weten over financiën als Digital Nomad? Lees dan hier de blog van Suzanne over het betalen van je Digital Nomad lifestyle.

Total
1
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*