Workation naar Kaapstad met Find your Pack! Interview over workations en Digital Nomad retreats

For English version click here.

Meetings in the sun gaat regelmatig en graag op georganiseerde workations. Alex, de founder van Meetings in the Sun verkocht in 2015 alles wat ze had en stopte met werken voor een baas. Haar freelance business begon ze vanuit een Toyota Landcruiser, terwijl ze door Australië reed, maar inmiddels woont ze weer in Nederland. Ze reist nog steeds veel en vaak, met en voor werk. Er zijn verschillende manieren omreizen en werken te combineren; zoals door mee te gaan met georganiseerde workations of business retreats..

Workations ~ een business georiënteerde trip naar het buitenland waarin je “work” met “vacation” combineert.

Wij zijn fan van deze manier van reizen, omdat je in een korte tijd veel waarde uit een business georiënteerde trip kunt halen. Je hoeft zelf geen tijd te investeren in de praktische zaken, zodat je kunt focussen op werk, de bestemming en het vergroten en versterken van je internationale netwerk.

Alex gaat mee met de volgende workation naar Kaapstad, een stad die ontzettend interessant is voor Digital Nomads door de grote opkomende start-up cultuur. Er liggen op businessgebied enorm veel kansen en daarbij is de ligging van de stad fenomenaal; aan zee en omringt door indrukwekkende natuur parken. De workation wordt georganiseerd door PACK.

Uiteraard zal ze tijdens en na de trip haar ervaringen delen, maar wij zijn nu al erg benieuwd naar PACK, de workations die zij organiseren en de founder Michele, die al 2011 de wereld rondreist als Digital Nomad.

Hoe kwam je op het idee van PACK?

Toen ik zelf begon met plaatsonafhankelijk werken, merkte ik al snel dat ik er een ongezonde levensstijl op na hield: Ik werkte elke dag vanuit huis, op mijn bank, het liefst in mijn pyjama en ik begon me meer en meer van de buitenwereld te isoleren. Langzaam kreeg ik steeds meer behoefte te krijgen naar een fijne groep mensen om me heen. Tijdens mijn werk in het buitenland reisde ik ook regelmatig van plek naar naar plek, maar ik zag mezelf nooit als een Digital Nomad. Toch wekte programma’s als Remote Year mijn interesse, maar elke keer als ik research deed, las ik reviews over slecht georganiseerde trips, mensen die vroegtijdig het programma stopten en terugkerende wifi issues. Het programma sprak me aan, maar ik had behoefte aan een laagdrempelige en betrouwbare variant: een korte, scherp geprijsde, stressvrije manier van solo-travel waarin je alsnog de voordelen ervaart van het hebben van een like-minded community.

Zelf heb ik ervaring in de reisbranche en logistiek en daarom besloot ik dit zelf te gaan opzetten. Dat was het begin van Find your Pack. Ik vind het fantastisch om bezig te zijn met unieke ervaringen waarin mensen één maand de tijd kunnen nemen om volle bak te focussen op hun projecten, doelstellingen of zichzelf, terwijl ze uitgedaagd en ondersteund worden door een waardevolle groep professionals die dezelfde uitdagingen en geluksmomenten kennen. Een groep waarop je kunt bouwen en kunt terugvallen.

Kun je me meer uitleggen over het concept van jullie workation? 

PACK is een kans om te investeren in jezelf. We organiseren retreats van 2, 4 of 6 weken voor iedereen die de mogelijkheid heeft om plaatsonafhankelijk te werken en toe is aan nieuwe energie. De retreats zijn business-georiënteerd, maar iedereen kan voor zichzelf bepalen hoe ze de tijd willen indelen. Jij bepaald zelf wanneer je werkt, wanneer je op pad gaat en er zijn genoeg mogelijkheden in het programma om aan te haken bij groepsactiviteiten met de andere professionals. We hebben verschillende retreats in Kaapstad, Bali, Sicilië en Mexico City. Wij zorgen voor alles wat je nodig hebt om productief en comfortabel te wonen en te werken. Tijdens een retreat krijg je de kans om je internationale netwerk te vergroten en versterken.  Je maakt kennis met inspirerende reizigers en ondernemers die ook werken en reizen combineren, allemaal met hun eigen verhaal, ondernemingen en projecten. Allemaal met een passie voor hun business en een passie voor reizen. Elke keer weer gebeurd er zoiets bijzonders in de groep, gewoon omdat ze allemaal dezelfde drijfveren hebben.

Ga jij, samen met ons, mee op workation naar Kaapstad? Met deze code:  MIS100OFF – krijg jij $100 euro korting. Klik hier voor meer informatie!

Wat is volgens jou de grootste uitdaging als je werken en reizen met elkaar combineert?

Volgens mij zijn er twee grote uitdagingen:

Constant dingen moeten regelen

Het feit dat je veel tijd kwijt bent aan het organiseren van je volgende bestemming en alle logistiek die daarbij komt kijken. Constant van plek naar plek reizen en daar proberen te settelen kost in het beste geval tijd. In het slechtste geval ook nog veel geld en frustratie. En waar moet je in godsnaam beginnen met zoeken als je nog nooit op de nieuwe bestemming bent geweest? Mensen beginnen vaak in een hostel en gaan vanuit daar verder zoeken naar een duurzame oplossing, maar ook dat zoeken kost opnieuw tijd. En dan heb ik het nog niet eens over het risico dat je een huis gaat huren waar de wifi toch slechter is dan dat de huisbaas je verteld heeft..

Eenzaamheid

Als Digital Nomad kun je overal werken en als je deze kans ten volle wilt benutten dan betekent dat waarschijnlijk dat je maximaal drie maanden ergens bent, voordat je weer verder gaat. Elke keer opnieuw laat je mensen achter en kom je opnieuw op een plaats waar je niemand kent. Er zijn talloze apps en online groepen waar je gebruik van kunt maken zodat je mensen kunt ontmoeten, maar omdat je allebei ook je eigen leven aan het opbouwen bent, merk je al gauw dat de connecties oppervlakkig blijven. Precies daarom steken wij veel tijd en energie in het opbouwen van een duurzame relatie tijdens onze workations. Je kunt je voorstellen dat als je samen 4 tot 6 weken samen werkt, woont en een locatie ontdekt dat dit een bijdraagt aan een duurzame band.

Lees ook het interview met Marleen Hoftijzer, als fotograaf reist ze constant van plek naar plek. Hoe gaat zij om met eenzaamheid?

Eenzaamheid is inderdaad een veel gehoord antwoord als je vraagt naar de grootste uitdaging van het Digital Nomad bestaan. Maar wat is dan het mooie van een remote levensstijl? Wat zijn volgens jou de voordelen?

Remote werken terwijl je aan het reizen bent is extreem inspirerend. Ik werkte, in mijn vorige leven, in hetzelfde kantoor, elke dag. Ik had exact dezelfde dagindeling, dezelfde routine. Jaren achter elkaar deed ik week in, week uit hetzelfde. Dit vreet energie. Als je de kans hebt om die routine te doorbreken en je mag ineens datzelfde werk doen op andere, nieuwe plekken, dan voel je langzaam weer passie en enthousiasme voor datzelfde werk. Sinds ik op deze manier werk, ben ik aan het einde van de dag voldaan, tevreden en geïnspireerd. Ik voel me gelukkig. Ik ben niet meer moe en ik hoef niet meer snel naar huis om op te bank bij te komen van de dag, terwijl ik futloos Netflix aan het bingen ben.

Waardevolle boost als ondernemer

Nieuwe plekken, mensen, gerechten en culturen geven een grote boost en zorgen ervoor dat ik open sta voor nieuwe klanten, partnerships en business ideeën. Buitenom puur geluk zijn deze uitkomsten natuurlijk super waardevol als ondernemer.

Toen ik vertrok uit Nederland om reizen en werken met elkaar te combineren, toen was er nog heel weinig bekend over deze lifestyle. Ik had de aanname dat je alleen op deze manier kunt werken als je freelancer bent, maar ik kom steeds vaker Digital Nomads tegen die fulltime in dienst zijn voor een bedrijf. Zie jij deze verandering ook terug in de mensen die mee gaan met de PACK trips? 

Zeker. Steeds meer professionals integreren plaatsonafhankelijk werken in hun huidige manier van werken, juist wanneer ze voor grote multinationals werken. Steeds meer werkgevers zien de voordelen van deze manier van werken. De werknemer is vaak gelukkiger, is minder reistijd kwijt, en uit veel onderzoeken blijkt dat werknemers, mede dankzij het positieve effect op hun gevoel van geluk, productiever zijn. Dit is natuurlijk allemaal ook in het belang van de werkgever, maar daarnaast kan hij ook bezuinigen op kantoorruimte en op recruitment naar waardevol talent. Het blijkt namelijk dat professionals die de mogelijkheid krijgen om plaatsonafhankelijk te werken, loyaler zijn naar hun werkgever.

Interessant! En kun je me iets meer vertellen over wat ik kan verwachten van de professionals die meegaan op een reis met PACK?

Onze groep bestaat meestal uit mensen in de leeftijd tussen 25-40 (met uitschieters naar boven en beneden) en komen uit alle windstreken. Ook hebben ze allerlei verschillende functies, ondernemingen en projecten waar ze aan werken. Zo zijn er CEO’s en freelancers mee geweest. Maar ook medewerkers en managers van grote multinationals. Van fotograven, tot bloggers en makelaars. De gemene deler is dat ze allemaal gepassioneerd zijn over hun business of (opkomende) projecten en hebben een passie voor reizen. Ze zijn vaak nieuwsgierig, enthousiast en open-minded.

Er zijn heel veel verschillende bedrijven die workations en retreats aanbieden. Op papier zien ze er allemaal hetzelfde uit. Wat maakt jullie uniek?

Ten eerste de tijd en moeite die we steken in het opbouwen van een waardevolle community en ten tweede de aandacht voor detail en de persoonlijke benadering van elke reis. We zijn een kleine organisatie en hebben dus geen miljoenen budget om te adverteren of zelfs om alles uit te besteden. Ik organiseer daarom elke retreat zelf en regel ook alle logistieke details. Ik zorg ervoor dat we op unieke locaties verblijven en de retreats zijn stuk voor stuk uitgekozen op bestemmingen die we door en door kennen. De accommodatie is top-notch en de het programma tot in de puntjes goed georganiseerd. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik ben met verschillende organisaties op workations en retreats mee geweest en ik durf te zeggen dat ons programma meer te bieden. Onze focus ligt op een trip met waarde voor elke professional. Daarom spreek ik ook iedereen die interesse heeft om mee te gaan persoonlijk en wil ik weten waar de wensen en doelstellingen van die persoon liggen, op persoonlijk en zakelijk vlak.

$100 euro korting op de workation naar Kaapstad! Klik hier en gebruik de kortingscode: MIS100OFF en ga met ons mee!

Met Meetings in the Sun proberen we een zo goed mogelijk beeld te schetsen van mogelijkheden rondom plaatsonafhankelijk werken en dus ook in verschillende programma’s. Welke organisaties die retreats of workations organiseren vind je wel de moeite waard om te bekijken? 

Het is belangrijk dat je een organisatie vind die goed past bij wat je van je trip verwacht. Zelf vind ik AdventurousLife heel tof. Zij organiseren trips met meer luxe en hun trips hebben een doelgroep van 40+ reizigers. Ook vind ik het concept van Digital Nomad Girls goed. Zij zijn een platform die vrouwelijke Digital Domads ondersteunen en inspireren. Zij organiseren regelmatig retreats voor woman-only, wat zorgt voor een andere en bijzondere dynamiek.

Hoe denk je dat de trend van het plaatsonafhankelijk werken zich komende 3 jaar verder zal ontwikkelen en hoe speel jij daar op in als organisatie?

Ik denk dat de community van mensen die fulltime of parttime plaatsonafhankelijk werken steeds groter wordt. De eerste generatie van nomads, die inmiddels al 7-10 jaar op deze manier wonen en werken zullen behoefte hebben aan duurzame vormen van deze levensstijl en zullen minder gauw elke maand ergens anders willen wonen en werken. Ik zit daarom te denken aan programma’s die tot een jaar kunnen duren. Ook zijn we aan het kijken naar permanent residence mogelijkheden via onze vaste retreat locaties. We kunnen dan een mix van co-living en een aantal retreats per jaar aanbieden. Dit is waarschijnlijk een interessante optie voor plaatsonafhankelijke professionals die al wat langer werken en reizen met elkaar combineren.


Samen met Alex en PACK mee op workation naar Kaapstad? 

Vanaf 4 november 2018 begint de volgende workation naar Kaapstad, één van de populairste steden om momenteel te wonen en werken. De trip zit vol avontuur en verwacht naast een business georiënteerde trip ook roadtrips door het mooie Zuid-Afrika, kitesurf lessen, wine tours en natuurlijk een wildlife safari. Daarbij ligt de PACK villa aan het strand. Een rijke geschiedenis, kleurrijke cultuur, internationale foodscene en een opkomende creatieve industrie en start-up cultuur die goed is voor de nodige inspiratie en goede vibes. Al met al is Kaapstad machtig interessant is voor freelancers en ondernemers.

“CapeTown, If you can’t make it here, you can’t make  it anywhere”

Ga je mee? 

Heb je tijd, aandacht en focus nodig om te werken aan je business? Ben je bezig met een nieuw project en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Of ben je gewoon benieuwd hoe het is om vanuit het buitenland je werk te doen? Ben je benieuwd naar Kaapstad, vind je een internationale community van professionals interessant en geloof je dat magic inderdaad ontstaat buiten je comfort zone? Ga dan mee! Kijk hier voor meer informatie.

Meetings in the Sun mag $100 korting geven op deze workation naar Kaapstad! Vergeet niet de kortingscode te gebruiken bij het boeken: MIS100OFF. Zien we je daar? 

 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*