Hoe voel je je als Digital Nomad snel thuis in een nieuwe stad? Mijn 4 tips om je thuis te voelen in Berlijn

Vrijheid! De grote reden waarom ik als remote freelancer wilde werken. Al enige tijd woon en werk ik in Barcelona, maar het mooie is dat ik overal mijn werk kan doen. En daarom heb ik besloten om een maand te gaan wonen en werken in Berlijn. Hoe fijn is dat dit zo maar kan? Maar hoe sterk dat heerlijke gevoel van vrijheid ook is, toch wil ik me ook graag ergens thuis voelen. Ik wil ervaren hoe het is om te leven, wonen en werken in Berlijn zoals de locals dat ook doen. Dat wil zeggen, dat ik er kom om het leven te ervaren – like a local – met alle facetten die daarbij komen kijken  Voor mij vallen daaronder: het aangaan van sociale contacten, werken, sporten en wonen. Ook is het belangrijk dat ik weet waar ik ben en niet steeds verdwaald raak (dan voel ik mezelf totaal niet thuis) en de taal van de inwoners spreek.  Het is dus belangrijk dat ik invulling geef aan deze aspecten en ik moet zeggen, in Berlijn is me dat vrij goed gelukt. In dit artikel deel ik mijn ultieme tips.

  •  Tip 1: Op de fiets. Huur een fiets zodat je snel de stad leert kennen!

Je bent een Nederlander of je bent het niet, hè? Mijn ultieme tip is dan ook: huur een fiets en doe (indien mogelijk) ALLES op die fiets. Door meteen op de fiets te stappen verplicht je jezelf de routes en de stad op een andere manier te bekijken. Je neemt de omgeving anders in je op en voelt je meteen een local. Tijdens mijn trip naar Berlijn heb ik de dag na aankomst direct een zakelijke meeting ingepland. Ik had een doel, fietste ernaartoe en heb ook meteen een aantal nieuwe mensen ontmoet. Hierdoor leek het alsof ik er al weken woonde!

  • Tip 2: zorg voor een fijne basis. Als je gaat wonen en werken in Berlijn zoek dan naar een inspirerende co-working en fijn appartement

Als ik in een nieuwe stad kom vind ik het zeer prettig om een goede werkplek te hebben, waar ook echt een werk-vibe hangt. Bij voorkeur een plaats waar meerdere freelancers of Digital Nomads samenkomen (en weer gaan). De wisselingen van mensen om me heen en freelancers die overal en nergens vandaan komen geeft mij altijd veel energie. Ik vind het leuk om de combinatie te hebben om te kunnen samenwerken maar ook individueel indien nodig. Op de juiste co-working plekken vind je deze combinatie. Bij rent24 had ik de luxe dat er heel veel verschillende soorten kamers en ruimtes waren. Het was een flexibele werkomgeving, met voornamelijk hele lichte en open ruimtes waar je rustig kunt gaan zitten werken. Maar heb je zin in meer interactie dan kun je ook in de lounge gaan werken met een lekker muziekje op de achtergrond. Heb je een speciale afspraak dan kun je terecht in een meeting ruimte of een conferentiezaal. Zelf had ik een aantal Skype-meetings tijdens mijn verblijf in Berlijn en het reserveren van een eigen plek ging zeer gemakkelijk.


De juiste co-working

Kies voor een co-working waar er naast werk ook andere activiteiten plaatsvinden. Dit is namelijk dé plek waar je gelijkgestemde gaat vinden en door de verschillende activiteiten leer je de mensen ook op een andere manier kennen. Tijdens mijn trip naar Berlijn heb ik gewerkt bij rent24. Rent24 is een internationale co-working en biedt haar members verschillende diensten aan, uit alle aspecten van het leven, zoals sporten, verschillende food concepten, housing en werken. Persoonlijk vond ik hier alle aspecten terug die voor mij van belang zijn om mezelf snel thuis te voelen in een nieuwe stad. Ik heb leuke nieuwe mensen ontmoet, ik had de beschikking over een rustige en motiverende werkplek, daarnaast had ik de mogelijkheid om te sporten en er zijn ook opties voor co-living.

Sociale contacten

Gedurende mijn tijd bij rent24 waren er verschillende momenten om te socializen. Zo werd er een community- breakfast georganiseerd en op het einde van de dag waren er elke keer weer meerdere co-workers die samen nog een drankje deden om de dag af te sluiten. De omgeving van rent24 draagt bij aan het opzetten van sociale contacten. Ze hebben namelijk een grote lounge met heerlijke zitplaatsen, een gezamenlijke keuken en een pooltafel. Dit maakt het super gemakkelijk om even te socializen met de anderen die er zijn. Natuurlijk ligt het ook aan hoeveel sociale contacten je wilt maken, maar wanneer je kiest voor een goede co-working, werken de faciliteiten in ieder geval in je voordeel.

Wonen en werken in Berlijn en op zoek naar een fijne werkplek? Via de Meetings in the Sun Instagram kun je een membership winnen voor het nieuwe platform Croissant. Hier vind je een overzicht van allerlei toffe co-working spaces worldwide. Volg ons op Instagram en blijf op de hoogte van deze winactie!

Sporten in een nieuwe stad

Sporten is altijd een belangrijk onderdeel in mijn leven. Dus ook als ik op reis ben of in een andere stad ga wonen, wil ik dit snel weer oppakken om mezelf thuis te voelen (en fit ;)).Wanneer je kiest voor een co-working kun je hier eventueel op letten. Er zijn co-workings waar er gezamenlijk buiten wordt gesport op het einde van de dag, denk aan rennen of tennissen. Ook behoort fitnessen soms tot de mogelijkheden. Bij rent24 kun je als member gebruik maken van de fitnesszaal. Natuurlijk zijn er ook voldoende andere manieren om actief te blijven. Zelf ga ik vaak op zoek naar een park in de buurt en doe daar mijn oefeningen of een yoga sessie. Zo ontdek je ook weer meer van de stad. Ook het aansluiten bij een sportclub kan ervoor zorgen dat je jezelf extra thuis voelt omdat je ook meteen weer nieuwe mensen ontmoet. Sporten in een nieuwe stad is dus eigenlijk altijd een goed idee!

Hoe wil je wonen?

Ook het hebben van een juiste woning draagt bij aan het creëren van een thuisgevoel. Er zijn verschillende opties voor het vinden van een woning wanneer je ergens voor korte duur gaat wonen en werken.

Het is goed voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt. Ben je graag veel onder de mensen, wil je gezamenlijk koken en het samenleven ervaren in een nieuwe stad? Dan is een co-living wellicht iets voor je. Maar wil je toch liever veel privacy en ben je graag op jezelf? Dan is het huren van een appartement wellicht een beter idee. Een co-living kan echter wel veel voordelen bieden, zoals het gemakkelijk aangaan van sociale contacten. Wat dan weer bijdraagt aan het thuis voelen in een nieuwe stad. Mits je de juiste mensen ontmoet natuurlijk.

  • Tip 3: Spreek de taal

Probeer de taal van het land te spreken. Ik woon zelf normaliter in Spanje en was nu in Duitsland en ik merk gewoon dat je jezelf veel sneller tuis voelt wanneer je dezelfde taal spreekt als de inwoners. Probeer in ieder geval de basis te leren zoals het doen van een bestelling in een café, restaurant of supermarkt, gedag zeggen, mensen aanspreken of jezelf voorstellen. Het hoeft niet perfect te zijn maar wanneer je je best doet dan merken de locals dat ook en krijg je veel meer voor elkaar. Dat is een investering die het zeker waard is.

  •  Tip 4: De juiste mindset

Je kunt al het bovenstaande nog zo goed geregeld hebben, het belangrijkste is dat je een positieve mindset hebt.  Sta open voor het feit dat je nu gaat wonen en werken in Berlijn! Dompel je onder in het onbekende en ga op avontuur uit. De juiste mindset wil zeggen; zin om de stad te ontdekken, nieuwe mensen te leren kennen en je open te stellen voor al het onbekende wat je gaat tegenkomen. Kom uit je comfortzone, ga de nieuwe stad in en je zult zien dat je dan de mooiste dingen tegenkomt!

Ook wonen en werken in Berlijn? Lees meer over de drie favoriete wijken van Jon. 

Total
4
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*