arrow_drop_up arrow_drop_down
Wil jij je productiviteit vergroten? 12 tips om iedere dag toe te passen
1 april 2020 

Wil jij je productiviteit vergroten? 12 tips om iedere dag toe te passen

Kan jij werken vanaf iedere plek die je maar wenst? Dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je naar het buitenland moet verhuizen. Er zijn duizenden freelancers in Nederland die iedere dag vanuit huis of een koffiebar hun laptop open klappen. Heerlijk, toch? Als je een beetje discipline hebt wel ja. Heb je die niet? Dan kan het nog wel eens een gevecht worden met jezelf om aan de slag te gaan. Niet erg, want dat hoort er allemaal bij!

Heb jij moeite met jouw workflow vinden? Lees dan verder!

1. Wanneer op de dag werk jij het productiefst?

Een van de coolste dingen van remote werken, is dat je niet iedere ochtend een wekker hoeft uit te zetten. Ben jij een vroege vogel of een nachtbraker? Het maakt niet uit! Iedereen heeft een voorkeur om op een deel van de dag te werken, op deze momenten ben je het helderst en het efficiëntst. Sta jij graag vroeg op en maak je een lekkere jumpstart? Of ga je liever tot diep in de nacht door? It’s all good! Pas hier je andere externe taken op aan (als dit mogelijk is). Contact met klanten zal je tijdens de daguren moeten doen, maar sport kan je inplannen op een tijd die jou het beste uitkomt. Stel jouw schema samen zodat je op jouw meest productieve tijden werkt.

2. Wanneer heb jij je vergaderingen en afspraken?

Probeer vergaderingen en afspraken te groeperen, met slechts korte pauzes tussendoor.  Denk er eens over na: als je een uur pauze neemt tussen de vergaderingen, wat doe je dan? Een uur full-on werken? Je wilt je koffie bijvullen, een hapje eten, misschien je benen strekken. Dan is al een groot gedeelte van je uur voorbij. Werk met blokdelen, bijvoorbeeld: ‘op dinsdagochtend plan je vergaderingen en afspraken’. 

3. Investeer in een speciale werkruimte (niet je keukentafel!)

Werken aan je keuken of eettafel lijkt logisch! Houd er wel rekening mee dat je iedere keer de dag begint met het opruimen van ontbijt, lunch, tekenspullen van je dochtertje etc. Als je een aparte ruimte hebt kan je meteen aan de slag. Ga opzoek naar een plek waar je ongestoord aan het werk kan. Al is het maar een bureautje op de logeerkamer of op zolder. Naast het investeren in een plekje voor jou en je werk, is investeren in materiaal ook belangrijk. De juiste houding tijdens uren typen, is zeker iets om rekening mee te houden.

4. Werk niet in je pyjama

Het kan zo verleidelijk zijn om de hele dag in je pyjama te blijven zitten, vooral als je het huis niet hoeft te verlaten. Opstaan ​​en je werkdag beginnen zoals je op kantoor, is een stimulans voor je productiviteit. Het helpt je hersenen te signaleren dat het tijd is om te werken, niet om te rusten en te ontspannen. Dat betekent niet dat je moet opstaan ​​en een outfit moet aantrekken die je op kantoor zou dragen. Het gaat erom dat je niet in de kleding zit waarin je altijd relaxed en ontspant. Yoga-broeken, jeans, t-shirts en hoodies (my favorites) zijn allemaal goede opties. 

5. Plan sociale interactie tijdens je werkdagen

Het is zo gemakkelijk om ​​kluizenaar te worden als je het huis niet hoeft te verlaten. Als je niet introvert bent, is een hele week geïsoleerd zijn alleen wel energie zuigend. Zelfs introverten genieten van een uitstapje en het regelmatig zien van andere mensen. Plan dus door je werkuren heen activiteiten om de dag een paar keer te doorbreken. Een belletje met een vriend of vriendin. Een wandeling buiten of een kopje koffie als je bijvoorbeeld met mensen samenwoont. 

6. Gebruik video om te bellen

Als je met een team op afstand werkt, is de kans groot dat je af en toe videogesprekken zult voeren. Ik heb lang alleen op afstand gewerkt als freelancer, zonder team. Toen ik vorig jaar bij Meetings in the Sun begon, moest ik weer wennen aan het werken met een team (wat gemakkelijk was omdat mijn team hier zo geweldig in is!). Google Hangouts is een geweldige tool voor meetings en communiceren. Aandachtspunt: zorg dat je een goede koptelefoon hebt, dit verbetert de kwaliteit van je calls.

7. Vergeet geen pauze te nemen

Wanneer je geen collega’s hebt die je onderbreken, kan het gemakkelijk zo zijn dat je langer aan je bureau zit dan gezond voor je is. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes inlast waarbij je moet opstaan en/of even kunt rondlopen. Een vriendin van mij werkt vijf minuten bij mij vandaan, we spreken twee keer in de week af voor een lunchwandeling. Als je problemen hebt met het onthouden van pauzes, stel dan een timer in voor jezelf. De Pomodoro-techniek is een goede manier om je rust-werk verhouding te optimaliseren.

8. ‘Niet storen’

Als je een teamchat programma zoals Slack of HipChat gebruikt, bestaat er de functie ‘Niet storen’. Hiermee worden al je meldingen uitgeschakeld en kunnen collega’s je niet storen (zij zien dat je bezet en niet beschikbaar bent). Zelfs als je geen teamchat-app gebruikt, is het prima als je je collega’s laat weten dat je op bepaalde momenten van de dag niet beschikbaar bent. Focus is alles rondom efficiëntie.

9. Plan je week van tevoren

Als je aan het begin van de week naar je takenlijst kijkt en een planning maakt, kan je je vooruitgang gedurende de week meten. Daarnaast houd je een beter overzicht van wat er allemaal moet gebeuren en kan je beter plannen. Vooral voor mensen die iets chaotischer zijn van zichzelf is dit handig. Het zorgt voor rust en er zijn geen onverwachte gebeurtenissen die voor stress kunnen zorgen. Als je tijd in jouw agenda blokt voor bepaalde werkzaamheden, voorkom je dat collega’s vergaderingen en afspraken inplannen waardoor je niet meer kunt groeperen.  

10. Hoe werk jij het fijnst?

Wanneer je vaak alleen werkt, ben je veel minder gebonden aan de manier waarop andere mensen van je verwachten dat je werkt. Dus werk jij juist lekker met heavy metal muziek, word je creatief van klassieke geluiden of doe je om de vijftig minuten vijftien jumping jacks?

Who gives a shit, as long as it works!

11. Vind een ‘productiviteit-afspeellijst’

Werken in een volledig stille ruimte kan ervoor zorgen dat je je soms sneller gaar voelt. Dat gezegd hebbende, sommige muzieksoorten (of andere achtergrondruis) zijn misschien ook niet zo bevorderlijk voor het werken. Voor mij werkt de ‘peacefull piano‘ lijst op Spotify goed.

12. Stel je doelbewust in verbinding met collega’s

Als je met een team samenwerkt, probeer dan elke dag doelbewust met dat team samen te werken. Bij Meetings in the Sun hebben we dagelijkse ‘stand-up’ -vergaderingen (gedaan in Google Hangouts). Ik houd ook contact met mijn team via whatsapp, e-mail en face-to-face.

Anderen lazen ook:

Uitschrijven uit Nederland het verhaal van Esther Jacobs

7 stappen richting remote werken

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.