Wil jij je Instagram laten groeien? Met deze tips knalt jouw feed!

Twee jaar geleden ben ik begonnen met het creëren van content om mijn Instagram account te laten groeien. Net als voor velen, is dit een doorlopende creatieve uitdaging en wil ik uiteraard hierin blijven groeien. Maar, vooral ook veel plezier ermee hebben. Ik deel graag mijn content creatie tips waar ik de afgelopen jaren veel aan heb gehad en wat jou hopelijk ook een beetje op weg kan helpen.

Als je tips online opzoekt over hoe je het beste je Instagram account kunt laten groeien, zal er vast en zeker in staan: “Zorg voor mooie content en een eenheid in je feed”. Je feed is op Instagram je ‘verkoopplaatje’. Als ik naar mijn eigen gedrag kijk als ik op een nieuw account terecht kom op Instagram, is het eerste waar ik naar kijk de bio en de feed. Als de feed er (voor mij) niet aantrekkelijk uitziet ben ik al snel weer weg. Trekt de feed wel m’n aandacht, dan ga ik individuele foto’s bekijken. Je feed in het geheel is belangrijk, niet alleen de individuele foto’s.

Kwaliteit

En nee, je hoeft nu niet een spiegelreflexcamera te kopen van minimaal €1000,-. Ik ben gewoon met m’n telefoon begonnen en gelukkig zijn de camera’s van smartphones tegenwoordig ook erg goed! Ik heb een jaar geleden een Nikon B700 (€470) aangeschaft omdat ik tijdens het reizen merkte dat ik bepaalde diepte niet goed kon fotograferen met m’n smartphone. Dit is een goede camera om mee te beginnen voor een mooie prijs. Omdat ik niet altijd m’n grote camera bij me heb wissel ik af tussen de Nikon B700 en mijn smartphone (iPhone X). Indien je jouw foto’s professioneel wilt bewerken dan raad ik wel echt aan om je camera te gebruiken waarmee je RAW-foto’s kunt schieten. Bij punt 3 leg ik uit waarom dit belangrijk is.

Het is helemaal niet verkeerd om content inspiratie op te doen via Instagram & Pinterest en daar je eigen draai aan te geven.

Laat je inspireren, maar doe je eigen ding

Ik maak me er ook schuldig aan dat ik content creëer die je veel op Instagram ziet. Denk aan poseren met een stuk fruit op het strand of op een floatie in het water. Ondanks dat andere mij hebben geïnspireerd om zulke foto’s te maken, past het wel bij mijn Instagram (tropische foto’s) en bij mij. Het is helemaal niet verkeerd om content inspiratie op te doen via Instagram & Pinterest en daar je eigen draai aan te geven. Laat je dus inspireren, maar zorg dat de content die je maakt, past bij jou account.

Benieuwd naar wie mijn foto’s schiet? 90% Van de foto’s waar ik zelf op sta worden door mijn vriend gemaakt. Ik maak meestal een foto van de locatie als voorbeeld en geef dan aan waar ik mezelf ongeveer op het plaatje wil hebben.

Zorg voor continuïteit

Wat ik aan het begin al aangaf, je feed is je verkoopplaatje. Een mooie eenheid in je feed door bijvoorbeeld je foto’s op dezelfde manier te bewerken geeft rust en je eigen stijl weer. Een van de bekendste editing apps is VSCO. VSCO biedt verschillende filters aan en met een klik op de knop kun je jouw foto al editen.

Wil je jouw ‘foto edit skills’ naar een volgend niveau tillen? Dan raad ik aan om Adobe Lightroom uit te proberen. Er zijn zoveel mogelijkheden in Adobe Lightroom, dat het in het begin best overweldigend kan zijn. Ik heb Lightroom voornamelijk leren kennen door voornamelijk tutorials te kijken op YouTube. Indien je foto’s gaat bewerken in Lightroom is het schieten van RAW-foto’s het beste. Een RAW-foto slaat veel meer ruwe data op dan een JPG-foto, waardoor je deze beter kunt bewerken.

De allerbelangrijkste tip die ik je mee kan geven bij het maken van content: HAVE FUN! Dat klinkt als een enorm cliché, maar het is echt terug te zien in je content als je er geen plezier in hebt. Bovenal, JIJ moet tevreden zijn met de content die je maakt.

 

Zin in meer tips? Dan legt Suzanne je hier uit: ‘Wat doet een zelfstandig PR-adviseur (+ 10 PR-tips!)’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*