Werken in Kopenhagen? Ik vertel je waarom en waar je moet zijn!

Er zijn veel dingen in de stad Kopenhagen die me aanspreken. Misschien komt het doordat de Denen veel gelijkenissen hebben met de Nederlanders. Zo hebben ze een minstens even grote fietscultuur als wij, kennen ze meer soorten drop, lijkt het Deens op Nederlands en is het zelfs de enige taal ter wereld waar ons Nederlandse lievelingswoord ‘gezelligheid’, vrij vertaald kan worden naar hun Deense variant ‘hygge’.  Al na één dag vraag ik voorzichtig aan mijn vriend of het hem leuk lijkt om vanuit Kopenhagen een zomer lang te wonen en werken. Hij zegt niks, maar ik denk dat het ooit wel een keer gaat gebeuren. In deze blog deel ik waarom Kopenhagen mij zo aanspreekt en waar je kunt werken, mocht je er (lang of kort) zijn!

De stad  Kopenhagen heeft de schoonheid van Amsterdam, maar dan met meer rust en meer water. Het is niet voor niks dat Kopenhagen meerdere keren is verkozen als “best livable city of the world”. Als ik een Nederlandse CEO spreek die naar Kopenhagen is geëmigreerd, begin ik steeds meer te begrijpen waarom de stad tot deze titel is verkozen. Hieronder lees je waarom.

De Deense werkcultuur

Via mijn interim klus bij Roche Nederland, kom ik in contact met de CEO van Roche Denemarken. Zij is Nederlandse en verteld over de Deense werkcultuur.

“Ook al zijn er veel overeenkomsten tussen de Denen en Nederlanders, op werkgebied zijn er een paar grote verschillen. Zo vinden de Denen hun werk- en privé balans ontzettend belangrijk. Veel van mijn collega’s beginnen rond 08:00 met werken, maar stoppen dan ook klokslag om 16:00. In het begin belde ik nog wel eens iemand op in de namiddag met een vraag. Er werd dan niet opgenomen. Sterker nog, ze vinden het echt not-done dat je na werktijd contact opneemt. Werk is werk. Privé is privé. Dat is eigenlijk een hele mooie manier van werken, want op het moment dat ze wel op kantoor zijn, gaan ze er helemaal voor.”

Werken in Kopenhagen – toffe werkplekken

Als je naar Kopenhagen op workation gaat en je eigen werk mee hebt, ben je waarschijnlijk vooral benieuwd naar een aantal fijne plekken. Uiteraard heb ik er een paar voor jullie getest.

BOB Bistro

Ik begin maar gelijk met mijn lievelingsplek: op de hoek van het hippe Meatpackers district ligt BOB Bistro. Door de ouderwetse BOSCH neonletters aan de buitenkant zie je al dat dit een vette plek is. Binnen is het gemoedelijk en fijn. Veel mensen zijn hier aan het werken en de plek geeft me direct energie wanneer ik binnenstap. Ik wil nog meer plekken bezoeken, anders was ik hier alle vier de dagen van deze trip gebleven. Een must-try als je in Kopenhagen aan het werken bent!

www.bobbistro.dk

Friheden

Verstopt in een parkje en omringt met skate-toestellen, ligt Friheden: een fijne, rustige plaats om te werken als je in Kopenhagen bent. Kies één van de plekken bij het raam en droom af en toe weg bij al het fietsverkeer dat voorbij raast. Tip: de rabarber limonade is super lekker en ziet er ook nog eens fantastisch uit.

www.frihedenkbh.dk

Jazzcup

Het is een charmante platenzaak met voorin een koffiezaak. Het heeft iets weg van een bruin café door het donkere hout. Je kunt hier rustig werken en ondertussen genieten van oud vinyl. Het enige minpunt is dat hier weinig stopcontacten zitten…

www.jazzklubben.dk

Rapha

Net als Jazzcup is ook Rapha een combi concept. Je vindt hier coole design fietsen terwijl je geniet van hun heerlijke koffie. Als de zon schijnt gaat de hele glazen muur open en kun je binnen genieten van een fijne bries en de zon op je toet. Chill is dat je toch stiekem binnen zit dus dat je geen reflectie op je scherm hebt. #digitalnomadlifehack

www.rapha.cc

Atelier Sept

Voor mij doet dit echt helemaal Scandinavisch aan. Simpel, maar mooi interieur en alleen maar gezonde, goede gerechten op het menu. Er zijn meer mensen die aan het werken zijn, maar deze zitten, net als ik, allemaal aan de grote houten leestafel.

www.cafeatelierseptember.com

Bryggens Spisehus

Dit cultuurhuis ligt aan het water. Er zijn ’s avonds verschillende evenementen en voorstellingen te zien, maar overdag kun je hier rustig werken terwijl je uitkijkt over het kanaal. Je kunt hier ook verschillende vergaderruimtes boeken mocht je een belangrijke afspraak hebben tijdens je workation.

www.bryggens.dk

En, ben je er klaar voor om naar Kopenhagen te verkassen, al is het maar voor even? Ik heb onwijs genoten van de knusse straatjes, mooie gebouwen en -niet te vergeten- het heerlijke eten. Wat zijn jouw Kopenhagen tips? Laat ze hieronder achter!

 

Wil jij meer must-visits in Kopenhagen? Sanne deelt haar tofste wijken  van de stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*