Werken en rondreizen met een verbouwde camper!? Marcella Kramer doet het!

Marcella Kramer is 27 jaar en reist nu al een tijd rond in een verbouwde camper.  Ze komt op de mooiste plekken en geniet er volop van. Ondertussen is ze mede-eigenaar van het toffe Girls Who magazine waarop ze, samen met een team, de tofste bourgondische plekken tipt. Daarnaast heeft Marcella een visual marketingbureau voor duurzame merken genaamd Who Media. Voordat ze naar Slovenië vertrekt komende maand, zijn wij heel nieuwsgierig naar hoe haar leven in een bus eruit ziet. Welke lessen en inzichten haal je uit deze manier van wonen, werken en reizen? Welke angsten heeft ze moeten overwinnen en hoe heeft ze dit gedaan? Wij zijn heel benieuwd!

 

Laten we beginnen bij je manier van wonen en reizen: beiden in jullie eigen bus. Waarom heb je hier voor gekozen? 

Al vanaf dat Eric en ik zijn gaan samenwonen, wisten we al dat we niet langer dan vijf jaar op een vaste plek zouden blijven. Dat was een gevoel dat we allebei al meteen hadden. Dit hebben we gelijk naar elkaar uitgesproken bij de eerste dagen in ons -toen nieuwe- huis. Al snel kwamen er ideeën over hoe wij ons leven wilden gaan vormen en wat onze dromen zijn. Het idee om te gaan reizen in een verbouwde camper, is twee jaar geleden ontstaan. Ons huis heeft nu wielen. We werken iedere keer op nieuwe plekken waar we zelf kunnen beslissen hoe lang we blijven. We verblijven dan vaak op een camping of we kiezen een mooi plekje in de natuur uit.

 

Ben je tot bepaalde inzichten gekomen door je andere manier van wonen?

Door te leven in een camper heb je binnen no-time minder spullen. Je hoeft je minder druk te maken over of je je huis al hebt schoongemaakt en of dat je je spullen niet meer kan vinden. Het heeft mij er bewust van gemaakt dat het vaak in het leven gaat om spullen, spullen en nog meer spullen. Het gevoel om minder te hebben werkt al erg verlichtend.

Minimalistisch leven geeft mij een vrij, verlicht en bewust gevoel van leven. Ik zie nu het belang in van spullen die ik echt nodig heb zodat ik mijn werk goed kan doen. Kleding ben ik ook anders gaan zien. Niet dat ik er nu bij loop in een jute zak, maar ik ben opzoek gegaan naar kleding met meer kwaliteit waardoor ik het langer en fijner kan dragen en dat er ook nog leuk uitziet.

Het wonen in een bus, heeft mij er bewust van gemaakt dat het vaak in het leven gaat om spullen, spullen en nog meer spullen.

OK, weinig spullen dus! Maar wat neem je absoluut wel overal mee naar toe?

In de bus moest echt mee: mijn doTERRA oliën, mijn camera, mountainbike en mijn kruiden voor het koken. Ik kan niet zonder mijn specerijen. Ik heb daar speciaal ruimte voor gebouwd in de bus.

Je woont in jouw bus, maar dit is natuurlijk ook je werkplek. Hoe is dat? 

Op het gebied van werk ben ik een stuk relaxter wanneer ik bezig ben. Ik heb minder afleiding om me heen en heb daardoor duidelijker voor ogen wat ik moet doen. Dat scheelt mij een hoop stress. Het is voor ons wel handig om overdag te werken omdat we dan stroom hebben van ons zonnepaneel. Daarnaast is goed internet natuurlijk ook een must. Ik heb een kpn-abonnement op mijn mobiel en dat werkt prima.

Je werkt onder andere voor je eigen platform Girls Who Magazine. Kun je iets meer vertellen over dit online platform? 

Mede-eigenaar Kiki en ik vonden dat jonge vrouwen meer mogen genieten van het leven. En dan bedoelen we vooral van eten en reizen. Iedereen mag natuurlijk meer genieten van reizen en een moment voor jezelf pakken. Maar wij schrijven specifiek voor vrouwen, omdat we vinden dat zij meer mogen genieten van hun onafhankelijkheid.

We zijn in het begin op zoek gegaan naar een topteam van levens genietende editors, zoals Kiki en ik. Hierdoor hebben we het online platform van Girls Who snel en professioneel op kunnen zetten. Het blijft natuurlijk nog steeds een proces waarbij we naast het magazine ook nog ander werk doen. Maar de droom komt steeds meer tot leven.

Welke angsten of onzekerheden heb je opzij moeten zetten om de stap naar Digital Nomad te zetten en hoe heb je dat gedaan?

Een onzekerheid was of er wel overal goed internet zou zijn en of ik mij wel goed aan mijn eigen agenda kon houden.

Mijn angsten van toen zijn weg. Hoe ik dat heb gedaan? Ik ben stap voor stap gaan kijken wat er nodig was om het ‘probleem’ te overwinnen en daaraan gewerkt.

Ik vind persoonlijk dat je bijvoorbeeld niet altijd aan hoeft te geven waar je zit. Dat doe je in Nederland in een café ook niet. Ik zorg er wel voor dat ik altijd kwaliteit aanlever, waar ik ook zit. Daarnaast maak ik duidelijke afspraken. Met duidelijk en helder zijn kom je al een heel eind.

Werk is er altijd en kan niet altijd wachten.

Zijn er voor jou nadelen van deze manier van werken, reizen en wonen? 

Wanneer ik op een mooie plek ben wil ik deze helemaal gaan ontdekken. Daar is niet altijd tijd voor, omdat ik een deadline moet halen en/of we door moeten reizen. Werk is er altijd en kan niet altijd wachten.

Stel, een vriend/vriendin wil -net als jij- rondreizen in een bus om vanuit daar te werken. Welke tips en adviezen zou je diegene mee willen geven?

Dat is best een lijst. Hier even een kleine opsomming:

  • Kies een camper of bus die al verbouwd is en geef die een likje verf (scheelt enorm veel tijd en geld)
  • Mocht je een bus wel zelf willen verbouwen, maak dan een lijst met voorwaarden die de bus voor jou moet hebben. Bijvoorbeeld airco en de mogelijkheid om je telefoon (spotify) te koppelen aan de radio.
  • Zorg voor een goede seizoensjas.
  • Hoofdlampje is ook geen overbodige luxe als je ‘s avonds naar het toilet gaat.
  • Neem een feest mee zodat je altijd redelijk snel de omgeving kan verkennen
  • Plaats een zonnepaneel op je camper/bus zodat je altijd en overal kan werken
  • Zorg dat je altijd wat cash geld op zak hebt.
  • Hoofdlampje is ook geen overbodige luxe als je avonds naar het toilet gaat.

Welke levensles heb je uit het reizen gehaald en welke droom zou je nog graag willen uitvoeren?

Nummer één les: “Don’t think too much, just do it!”  Verder is mijn droom, of misschien zelfs wel mijn doel, om mensen te laten stralen, dus daar bouw ik mijn projecten om heen. Mochten we ooit een fijne plek vinden waar we ons helemaal thuis voelen, dan stoppen we met rondreizen om daar een tiny home te bouwen. Mijn vriend Eric heeft een bedrijf in dit soort woningen. Dus een eigen huis bouwen zou heel gaaf zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*