Wat is remote werken? Een blog voor ondernemers én loondiensters
05 augustus 2020 
9 min. leestijd

Wat is remote werken? Een blog voor ondernemers én loondiensters

Deze blog is geschreven door Alex Malone: founder van o.a. Meetings in the Sun.


Als het gaat over remote werken dan denken nog steeds veel mensen aan de digital nomad ondernemers die werken vanuit verschillende exotische bestemmingen. Digital nomads werken inderdaad remote, maar niet iedereen die remote werkt is een digital nomad. Hoe zit dat precies? We leggen het je uit.

Onze definitie van remote werken

Remote werken is een manier van werken dat je in staat stelt om zelf in controle te zijn over waar en wanneer je werkt. Door je werktijden en locaties aan te laten sluiten op jouw behoefte, kun je je dag optimaliseren. Oftewel: je krijgt meer gedaan in een kortere tijd. Remote werken gaat volgens ons dus niet alleen over waar en wanneer je werkt. Het gaat vooral over het resultaat dat het oplevert. Het is een manier van werken dat voor meer energie, een betere werk/privé-balans en meer omzet, in minder tijd kan zorgen.

wat is remote werken?

 

Dus: remote werken is een manier om je werkende leven in te delen op een manier die bij je past. We hebben het net al even kort gehad over digital nomads. Dat zijn professionals die hun werk online kunnen doen en die deze kans benutten door voornamelijk vanuit het buitenland te werken. Sommige digital nomads reizen rond terwijl ze online hun werkzaamheden voortzetten. Andere digital nomads kiezen een plek uit waar ze een langere tijd verblijven. Bali, Chang Mai en Tulum zijn hierin een aantal populaire nomad bestemmingen. Oftewel, digital nomads gebruiken remote werken om in zekere zin meer avontuur in hun leven te integreren.

 

Minder reizen dankzij remote werken?

Je kunt remote werken omdat je veel van de wereld wilt zien (zoals de digital nomads). Maar je kunt ook kiezen voor remote als je juist minder wilt reizen. Denk maar eens aan alle professionals die ver weg wonen van hun kantoor en elke dag een aantal uur in de file staan. Het is fijn als je een paar uur per week minder reistijd hebt zodra je remote vanuit huis kunt werken. 


Remote werken als hulpmiddel

Verder biedt remote werken kansen aan mensen die niet in staat zijn om in een kantoor te werken. Zo spraken wij laatst met een jongen uit onze remote community die lichamelijk gehandicapt is, waardoor hij geen lange dagen op kantoor kan maken. Met zijn denkvermogen is echter niets mis. Hij is prima in staat om een uitdagende baan succesvol te vervullen. Remote werken geeft hem de kans om een goede baan te hebben. Het lijkt misschien een gekke vergelijking, maar ook Meetings in the Sun founder Alex kon niet goed functioneren op kantoor. Haar hoge energielevel en creativiteit kreeg niet genoeg ruimte om er volledig te mogen zijn. Daardoor kon ze zich snel opgesloten voelen. Dit had een negatieve werking op haar gemoedstoestand en op haar werkkwaliteit. Niet iedereen zal dit gevoel begrijpen, want er zijn veel mensen die juist de vaste structuur van werken op een kantoor als prettig ervaren.

Onder welke groep val jij? Functioneer jij goed of slecht op kantoor?

 

remote werken

De voordelen voor remote werkende werkgevers

Er zijn verschillende voordelen voor bedrijven te benoemen. Op menselijk niveau is het grootste voordeel dat werknemers zich meer gewaardeerd voelen door hun opdrachtgever. Dit komt doordat ze de vrijheid en het vertrouwen krijgen om hun werk in te delen dat bij hen past. Dit resulteert in meer gedreven, loyale en productieve werknemers. Het zorgt er ook voor dat het makkelijker te zien is wie wel en niet geschikt is voor jouw organisatie. Mensen die niet kunnen omgaan met de verantwoordelijkheid pik je er zo uit.

Het is een makkelijke manier om een gesprek hierover aan te gaan. Waarom is iemand niet intrinsiek gemotiveerd? Ligt deze persoon wel in lijn met jouw doelstellingen? Is er een besef over wat zijn/haar toegevoegde waarde is in de grotere visie van het bedrijf? Dit laatste is vaak het probleem wanneer een werknemer niet intrinsiek gemotiveerd is. Het ontbreekt hem/haar aan het grotere plaatje, waardoor de werkzaamheden niet als belangrijk worden gezien.

 

De voordelen voor bedrijven

Over het algemeen is er een groei in het bedrijf te zien nadat ze remote werken mogelijk maken voor medewerkers die daar behoefte aan hebben. Wat er gebeurt? Medewerkers zijn productiever omdat hun dagindeling kan worden geoptimaliseerd. Verder zorgt remote werken voor een mogelijke kostenbesparing. Een bedrijf heeft namelijk geen of minder kantoorruimte nodig en er is minder ziekteverzuim op de werkvloer omdat de werknemers gelukkiger zijn. 

 

De nadelen voor bedrijven

Natuurlijk zijn er ook nadelen, want anders zou remote werken al volledig geaccepteerd zijn. Vooral het opnieuw inrichten van de organisatie is een uitdaging. Het vraagt een andere manier van management. Controle moet worden losgelaten en vervangen worden door vertrouwen. Ook hierin zijn wij van mening dat dit tweerichtingsverkeer is. Wij leren deelnemers in ons online programma: Leer remote werken, hoe zij het vertrouwen bij hun werkgever kunnen vergroten. Beide kanten zullen hierin actie moeten ondernemen. Wanneer dit gebeurt kan er samen een win/win situatie gecreëerd worden. 

 

Benieuwd naar ons online programma: Leer remote werken? Check hem hier. 

Hoe start je als werknemer met remote werken?

De werknemer moet in staat zijn om aan te kunnen geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Er moet antwoord gegeven worden op vragen als: hoe werk ik het liefst? Hoe presteer ik optimaal? Wat heb ik daarvoor nodig?

De antwoorden vormen de basis voor een gesprek over remote werken met je werkgever. Op die manier ontstaat er een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en gemeenschappelijke doelstellingen in plaats van op hiërarchie en (schijn)controle. 

Gastblogger Jimmy gaat in zijn blog dieper in op hoe je het gesprek met je werkgever kunt voorbereiden.

 

Hoe optimaliseer je je dag?

Naast dat er veel voordelen zijn voor werkgevers zijn deze er ook voor de werknemers en ondernemers. Het grootste voordeel is dat je jouw dag kunt optimaliseren op een manier die past bij jou. Sommige mensen beginnen graag vroeg in de morgen, anderen zijn op hun productiefst laat in de avond. Zodra je mag en kunt werken op de tijden die voor jou het beste werken, kun je productiever te werk gaan.

Zo houden remote werkers meer tijd over voor hun gezin of lichamelijke beweging. Beiden zorgen voor een boost in hun gevoel van vrijheid en geluk, waardoor hun energielevel stijgt. Het is in verschillende onderzoeken bewezen dat gelukkige werknemers productiever zijn en een positief effect hebben op hun werkzaamheden en collega’s. Daarbij houden veel remote werkers tijd over, omdat ze minder hoeven te reizen van en naar kantoor. Dit resulteert niet alleen in extra tijd, maar ook in minder verkeersfrustraties. 

 

De nadelen van remote werken

Nummer 1 genoemde frustratie van het thuiswerken is het gevoel van geïsoleerd te zijn. Remote werkers voelen zich sneller alleen en eenzaam. Daarbij is het lastig om privé en werk te onderscheiden. Ook is het switchen van taken dodelijk voor je productiviteit en hebben mensen het gevoel dat er thuis allerlei andere niet-werkgerelateerde taken op ze liggen te wachten. Remote werkers kunnen in de verleiding komen om tussen het werken door even de vaatwasser uit te ruimen, te gaan stofzuigen of andere huishoudelijke taken te gaan doen. 

Ook wij hebben deze nadelen ervaren…

Wij werken  zelf sinds 2014 remote en hebben in het begin de uitdagingen van remote werken ervaren. Denk aan eenzaamheid, moeite met je werk/privé-balans vinden en focus houden. Met Meetings in the Sun proberen we anderen te helpen om deze uitdagingen te tackelen. Zo hebben we bijvoorbeeld een remote community waar we remote professionals met elkaar laten verbinden. Zo kun je vrijheid ervaren zonder eenzaamheid. 

 

Is remote werken voor iedereen weggelegd?

Wij geloven dat remote werken een positieve bijdrage kan leveren wanneer je iemand bent die autonoom keuzes wil maken. Ondernemende, creatieve mensen die zich niet graag laten leiden door een baas en liever hun eigen pad willen bepalen zullen waarschijnlijk veel voordelen ervaren wanneer zij beginnen met remote werken. Het is dus wel degelijk waar dat remote werken voor een bepaald soort mensen een uitkomst biedt. Maar er zijn genoeg mensen die juist heel goed gedijen op een vaste dagindeling en een vast kantoor. Mensen die houden van een bepaalde zekerheid en structuur. Zij zouden remote werken waarschijnlijk te onrustig vinden en niet kunnen omgaan met de vrijheid en de mogelijkheden. Dit zijn mensen die liever te horen krijgen wat er exact van ze verwacht wordt, zodat ze dit naar behoren kunnen uitvoeren. 

We willen benadrukken dat beide werkstijlen nodig zijn en gewaardeerd mogen worden binnen een organisatie. 

 

Hoe begin je met remote werken?

Het begint allemaal bij de waarom. Waarom wil je remote werken integreren in je leven of in je organisatie? Remote werken is geen doel op zich. Het is een tool die je brengt richting een doel. Je doel kan zijn: meer reizen, meer tijd met je gezin, meer waarde leveren in minder tijd, meer omzet behalen, betere connecties met je werknemers of meer werkgeluk ervaren. Dit zijn allemaal mogelijke uitkomsten van remote werken. Waarom wil jij remote? 

 

Basiselementen van remote werken

Vervolgens zijn er een aantal elementen waar je rekening mee moet houden om succesvol remote te kunnen werken:

  1. Discipline
  2. Flexibiliteit
  3. Communicatie
  4. Vertrouwen
  5. Technologie 

 

Wij merken dat -als het over remote werken gaat- veel organisaties de systemen en technologische veranderingen als een grote uitdaging zien. Maar uit onze ervaring is gebleken dat het de eerste bovengenoemde vier stappen zijn die echt het verschil kunnen maken. Daarna komt pas stap vijf, technologie.

Vaak begint de wens van remote werken namelijk bij een werknemer. Als werknemer heb je dan de verantwoordelijkheid om te laten zien dat je deze uitdagende manier van werken ook daadwerkelijk aan kunt. Daarom begint het succesvol opzetten van een structuur rondom remote werken bij discipline. Zelfs als de wens komt vanuit een werkgever dan moet deze in staat zijn om in te schatten welke werknemers de discipline hebben om een eerste pilot in remote werken succesvol te laten verlopen. Discipline zien wij als een startpunt wat voornamelijk ligt aan de kant van de werknemer. 

Flexibiliteit, communicatie en vertrouwen zijn drie stappen die beide partijen samen, met elkaar, nemen. 

De laatste stap: technologie, is een verantwoordelijkheid die -anders dan de eerste stap- voornamelijk ligt bij de werkgever. 

 

In onze online cursus over remote werken bespreken we alle 5 de stappen. We delen al onze inzichten en ervaringen en we hebben verschillende opdrachten voor je om mee aan de slag te gaan. Interessant voor zowel werknemers als werkgevers en zelfstandig ondernemers. 

 

 

 

Anderen lazen ook:

Remote werken, hoe begin je?

Starten met remote werken? Deze 3 tips gaan je helpen de juiste mindset de vinden

Werkend en reizend met de trein door Europa, Mark Westhovens deed het!

 

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down