Wat is een digital nomad eigenlijk? Alles wat je moet weten over de term en de remote lifestyle

In de laatste paar jaren is de term (en de bijbehorende levenswijze) “Digital Nomad” steeds populairder geworden. Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen werken en reizen als Digital Nomad of deze ambitie hebben. Aan de andere kant merk ik ook dat de term afschrikt – want nee, ik wil niet mijn huis verkopen of mijn baan opzeggen, maar ik wil wel graag vanuit andere plekken werken. Als ik dan zeg dat dat kan en dat je ook een Digital Nomad kunt zijn als je een vaste baan of zelfs een fijne plek hebt om te wonen, kijken mensen me verbaasd aan. Hoe zit het nou precies? Wat is een Digital Nomad eigenlijk? Wanneer kun je jezelf zo noemen? En welke elementen horen er bij de levensstijl van een Digital Nomad?

Wat is een Digital Nomad?

Laten we beginnen bij het begin: wat is het? De term bestaat uit twee woorden: digitaal en nomade. Als je het zo ontleedt dan ligt het redelijk voor de hand. Nomade gaat over het feit dat een Digital Nomad, zonder vast thuis, van plek naar plek reist. Digitaal geeft aan dat de Digital Nomad verbonden is met en via het internet en daarmee (met een gedeelte van zijn werk) geld verdient. Als je de vertaling letterlijk neemt dan is een Digital Nomad dus altijd onderweg en zwerft hij over de wereld, terwijl hij  gebruik maakt van digitale kanalen om geld te verdienen. Bijvoorbeeld als developer, content maker, blockchain expert, social media manager, online marketeer of virtual assistant.

Als je de vertaling letterlijk neemt dan is een Digital Nomad dus altijd onderweg en zwerft hij over de wereld, terwijl hij gebruik maakt van digitale kanalen om geld te verdienen

Altijd onderweg

In de praktijk heb ik gemerkt dat de term van Digital Nomad breder is. Eén van de redenen is dat het voor veel Digital Nomads vermoeiend wordt om non-stop van plek naar plek te reizen. Veel van hen blijven na verloop van tijd daarom (tijdelijk) een aantal maanden (of een jaar) op een bepaalde plek hangen.

Toen wij in 2015 een enkeltje kochten richting Australië was het plan om als een echte nomade van plek naar plek te reizen. Dit hebben wij lang gedaan. In Australië reden we acht maanden rond met onze Toyota Landcruiser terwijl we werkten vanuit verschillende koffiebarretjes en vanaf verschillende campings. In Nieuw-Zeeland idem dito, alleen hadden we hier een surfbusje. Na een half jaar kregen we de kans om een grote freelance klus aan te nemen in Melbourne. We zijn toen een aantal maanden in Melbourne gaan wonen. We hadden daar een aantal huizen via housesitting gevonden en pasten op honden terwijl we langzaam maar zeker steeds meer onderdeel werden van de stad.


In Bali lagen er interessante mogelijkheden en ook hier hebben we drie maanden gewoond bij een Balinese familie in hun gasthuis. In ruil voor onderdak hebben wij hen geholpen met hun online zichtbaarheid in de vorm van een professionele website, aanwezigheid op bookingssites en social media kanalen.

Ik merk dat sommige mensen een drempel voelen om stappen te nemen, omdat ze zich afvragen wat een Digital Nomad is en niet weten hoe het precies moet. Wanneer ben je nou een Digital Nomad en wat moet ik ervoor doen om het te worden? Ik kan je vertellen: er is niet één manier waarop je dit kunt doen en er is ook geen goed of fout. Probeer jouw eigen manier te vinden om fulltime of deels locatie-onafhankelijk te werken en combineer dit met je passie voor reizen, bijvoorbeeld door een bepaalde periode te werken vanuit het buitenland. Dit kun je doen door voor jezelf een workation in te plannen, of door mee te gaan op Digital Nomad trips zoals Find your Pack die organiseert.

Zelf ga ik regelmatig op workation of plan een georganiseerde Digital Nomad trip, zoals binnenkort met Find your Pack.

~ workation – een trip in het buitenland waarbij de vakantie gecombineerd wordt met zakelijke activiteiten. 

Wanneer kun je jezelf Digital Nomad noemen? 

Zoals ik al zei: er zijn heel veel verschillende manieren om locatie-onafhankelijk werken te combineren met reizen. Er is niet één manier en er is geen goed of slecht. Wat mij betreft is een Digital Nomad iemand die fulltime -of deels- locatie-onafhankelijk kan werken en daarom de vrijheid neemt om vaak vanuit het buitenland te werken.

En zelfs als ik na een korte of lange trip terug in Nederland ben, voel ik mij nog steeds een Nomad. Sure, ik slaap in hetzelfde bed, maar werk graag in andere steden, nieuwe plekken en maak zelfs ruimte in mijn agenda om op plekken te werken waar ik gemakkelijk (internationale) professionals kan leren kennen, zoals in verschillende co-working spaces.

Ken je Croissant al? Een app waar verschillende co-working spaces over de hele wereld gelist zijn, zodat je altijd een toffe werkplek kunt vinden waar je last-minute terecht kunt.


Jij bepaalt wat voor Digital Nomad jij wilt zijn!

Dus wat is een Digital Nomad? Mijn punt is dat het niet uit moet maken wat de definitie precies is. De term en de bijbehorende lifestyle is nog relatief nieuw en daarom staat de betekenis van Digital Nomad nog niet helemaal vast. Verschillende mensen hangen er allerlei verschillende definities aan en dat maakt het juist wel mooi, want zoals ik al zei: er zijn heel veel mogelijke manieren om online werken en reizen te combineren. Dat biedt prachtige kansen.

Zo ken ik bijvoorbeeld een Digital Nomad couple die vier koffiezaken hebben, verdeeld over Melbourne, Sydney en Amsterdam. Zij hebben in alle zaken een team aangesteld en kunnen de manager van elk team remote aansturen. Door deze koffiezaken hebben ze passief inkomen voor zichzelf gecreëerd, waardoor ze ondertussen de wereld over kunnen reizen. Ik ken ook een Digital Nomad die na twee jaar al rondreizend allerlei platformen en websites heeft developed voor grote techbedrijven.  Nu heeft hij zijn plek gevonden in Colombia, waar hij al een aantal jaar woont. Hij is niet van plan daar te blijven, maar weet ook nog niet wanneer hij weer -al werkend- zijn wereldreis gaat hervatten.

Hoet ziet mijn Digital Nomad leven er nu uit? 

En ikzelf? Ik ben inmiddels weer terug in Nederland. We hebben een kleine loft op Strijp-S, Eindhoven en we zijn zelfs bezig met het kopen van een huis. Volgens de letterlijke vertaling ben ik geen Digital Nomad meer, want ik trek niet van plek naar plek zonder thuis. Nog steeds voel ik mij wel een remote werker. Waarom? Omdat een Digital Nomad in mijn ogen iemand is die locatie-onafhankelijk kan werken en deze mogelijkheid gebruikt om de wereld over te reizen. Mijn manier van leven is 180 graden gedraaid sinds het moment dat wij aan onze Digital Nomad trip begonnen. Zelfs nu we weer in Nederland wonen, is de manier waarop ik werk en reis niet meer hetzelfde als voor onze reis naar Australië. Eerst werkte ik 40-uur voor een baas en ging ik iedere dag naar hetzelfde kantoor om van 9-5 mijn werkzaamheden te verrichtten. Op maandag keek ik uit naar het weekend en telde ik elke werkweek langzaam af naar mijn vakantie…

Nu is elke dag anders! Ik weet vandaag nog niet hoe het einde van deze week eruit zal zien. Ik heb een paar afspraken staan (waaronder een call met de government van Kaapstad over een mogelijke samenwerking voor de eerste Meetings in the Sun workation), maar verder is alles nog vrij in te vullen. Ik ben sinds we terug zijn nog niet langer dan vier weken achter elkaar in Nederland geweest, want tussendoor zorg ik voor genoeg inspiratie die ik graag opdoe in het buitenland. Nederland is mijn thuis, mijn basis, maar vanuit daar ben ik flexibel om te gaan wanneer en waarheen ik wil, met of zonder werk.

En dat gevoel van vrijheid is heerlijk! En precies dat is voor mij het gevoel wat hoort bij de levenswijze van een Digital Nomad.

Maar hoe begin je? Lees hier de vier stappen die ik heb genomen om locatie-onafhankelijk te kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*