Wat is een digital nomad? Alles wat je moet weten over de term en de remote lifestyle
20 maart 2018 
7 min. leestijd

Wat is een digital nomad? Alles wat je moet weten over de term en de remote lifestyle

Sinds 2015 werkt Alex remote als freelance digitaal strateeg. Ze is haar avontuur begonnen in Australië en heeft daarna aan projecten gewerkt in o.a. Bali, Los Angeles, Singapore en Barcelona. Zestien maanden werkte ze zonder vaste basis en was ze constant onderweg. Tegenwoordig heeft ze een huis in Eindhoven, vanuit daar maakt ze korte en lange (werk)trips. Ze runt twee bedrijven en is de oprichter van Meetings in the Sun. 


In de laatste paar jaren is de term (en de bijbehorende levenswijze) digital nomad steeds populairder geworden. Aan de andere kant merk ik ook dat de term afschrikt. Het is best eng om je huis te verkopen of je baan op te zeggen. Toch wil je wel graag vanuit andere plekken werken. Je kan ook een digital nomad zijn als je een vaste baan of zelfs een fijne plek hebt om te wonen. Stel jij jezelf nu deze vragen: hoe zit remote werken nou precies? Wat is een digital nomad eigenlijk? Wanneer kun je jezelf zo noemen? Welke elementen horen er bij de levensstijl van een digital nomad? Lees dan verder!

Wat is een digital nomad?

Laten we beginnen bij het begin, wat betekent digital nomad precies? De term bestaat uit twee woorden, ‘digitaal’ en ‘nomade’. Als je het zo ontleedt dan ligt het redelijk voor de hand. Nomade gaat over het feit dat een digital nomad, zonder vaste woonplek, van plek naar plek reist. Digitaal geeft aan dat de digital nomad verbonden is met én via het internet. Daarmee (met een gedeelte van zijn werk) verdient hij zijn geld. Als je de vertaling letterlijk neemt dan is een digital nomad dus altijd onderweg en zwerft hij over de wereld, terwijl hij  gebruik maakt van digitale kanalen om geld te verdienen. Dit kan zijn als developer, content maker, blockchain expert, social media manager, online marketeer of virtual assistent.

Altijd onderweg

In de praktijk heb ik gemerkt dat de term van digital nomad breder is. Eén van de redenen is dat het voor veel digital nomads vermoeiend wordt om non-stop van plek naar plek te reizen. Veel van hen blijven na verloop van tijd daarom (tijdelijk) een aantal maanden (of een jaar) op een bepaalde plek hangen. Toen wij in 2015 een enkeltje kochten richting Australië was het plan om als een echte nomade van plek naar plek te reizen. Dit hebben wij lang gedaan. In Australië reden we acht maanden rond met onze Toyota Landcruiser terwijl we werkten vanuit verschillende koffiebarretjes en vanaf verschillende campings. In Nieuw-Zeeland idem dito, alleen hadden we hier een surf busje. Na een half jaar kregen we de kans om een grote freelance klus aan te nemen in Melbourne. We zijn toen een aantal maanden in Melbourne gaan wonen. We hadden daar een aantal huizen via Housesitting gevonden en pasten op honden terwijl we langzaam maar zeker steeds meer onderdeel werden van de stad.

Interessante mogelijkheden

In Bali lagen er interessante mogelijkheden en ook hier hebben we drie maanden gewoond bij een Balinese familie in hun gasthuis. In ruil voor onderdak hebben wij hen geholpen met hun online zichtbaarheid in de vorm van een professionele website, aanwezigheid op bookingssites en social media kanalen. Ik merk dat sommige mensen een drempel voelen om stappen te nemen, omdat ze zich afvragen wat een digital nomad is en niet weten hoe het precies moet. Wanneer ben je nou een digital nomad en wat moet ik ervoor doen om het te worden?

Verschillende manieren

Ik kan je vertellen: er is niet één manier waarop je dit kunt doen en er is ook geen goed of fout. Probeer jouw eigen manier te vinden om fulltime of deels locatie-onafhankelijk te werken en combineer dit met je passie voor reizen, bijvoorbeeld door een bepaalde periode te werken vanuit het buitenland. Dit kun je doen door voor jezelf een workation in te plannen, of door mee te gaan op een georganiseerde workation trip.

Wanneer kun je jezelf digital nomad noemen? 

Zoals ik al zei: er zijn heel veel verschillende manieren om locatie-onafhankelijk werken te combineren met reizen. Er is niet één manier en er is geen goed of slecht. Wat mij betreft is een digital nomad iemand die fulltime -of deels- locatie-onafhankelijk kan werken en daarom de vrijheid neemt om vaak vanuit het buitenland te werken. Zelfs als ik na een korte of lange trip terug in Nederland ben, voel ik mij nog steeds een Nomad. Sure, ik slaap in hetzelfde bed, maar werk graag in andere steden, nieuwe plekken en maak zelfs ruimte in mijn agenda om op plekken te werken waar ik gemakkelijk (internationale) professionals kan leren kennen, zoals in verschillende co-working spaces.

Ken je Croissant al? Een app waar verschillende co-working spaces over de hele wereld gelist zijn, zodat je altijd een toffe werkplek kunt vinden waar je last-minute terecht kunt.


Jij bepaalt wat voor digital nomad jij wilt zijn!

Dus wat is een digital nomad? Mijn punt is dat het niet uit moet maken wat de definitie precies is. De term en de bijbehorende lifestyle is nog relatief nieuw en daarom staat de betekenis van digital nomad nog niet helemaal vast. Verschillende mensen hangen er allerlei verschillende definities aan en dat maakt het juist wel mooi, want zoals ik al zei: er zijn heel veel mogelijke manieren om online werken en reizen te combineren. Dat biedt prachtige kansen.

Team aangesteld

Zo ken ik bijvoorbeeld een digital nomad-stel die vier koffiezaken hebben, verdeeld over Melbourne, Sydney en Amsterdam. Zij hebben in alle zaken een team aangesteld en kunnen de manager van elk team remote aansturen. Door deze koffiezaken hebben ze passief inkomen voor zichzelf gecreëerd, waardoor ze ondertussen de wereld over kunnen reizen. Ik ken ook een digital nomad die na twee jaar al rondreizend allerlei platformen en websites heeft developed voor grote techbedrijven. Nu heeft hij zijn plek gevonden in Colombia, waar hij al een aantal jaar woont. Hij is niet van plan daar te blijven, maar weet ook nog niet wanneer hij weer -al werkend- zijn wereldreis gaat hervatten.

Hoe ziet mijn digital nomad leven er nu uit?

En ikzelf? Ik ben inmiddels weer terug in Nederland. We hebben een kleine loft op Strijp-S, Eindhoven en we zijn zelfs bezig met het kopen van een huis. Volgens de letterlijke vertaling ben ik geen digital nomad meer, want ik trek niet van plek naar plek zonder thuis. Nog steeds voel ik mij wel een remote werker. Waarom? Omdat een digital nomad in mijn ogen iemand is die locatie-onafhankelijk kan werken en deze mogelijkheid gebruikt om de wereld over te reizen.

Totale verandering

Mijn manier van leven is 180 graden gedraaid sinds het moment dat wij aan onze digital nomad trip begonnen. Zelfs nu we weer in Nederland wonen, is de manier waarop ik werk en reis niet meer hetzelfde als voor onze reis naar Australië. Eerst werkte ik veertig uur per week, voor een baas en ging ik iedere dag naar hetzelfde kantoor om van negen tot vijf mijn werkzaamheden te verrichtten. Op maandag keek ik uit naar het weekend en telde ik elke werkweek langzaam af naar mijn vakantie.

Diversiteit

Nu is elke dag anders! Ik weet vandaag nog niet hoe het einde van deze week eruit zal zien. Los van een aantal afspraken, is alles nog vrij in te vullen. Sinds onze terugkomst, ben ik nog geen vier weken achterelkaar in Nederland geweest. Het blijft mijn thuis, maar vanuit daar ben ik flexibel om te gaan wanneer en waarheen ik wil, met of zonder werk. Dat gevoel van vrijheid is heerlijk! Dat is precies wat hoort bij de levenswijze van een digital nomad voor mij.

 

Anderen lazen ook:

Het thuiswerken helemaal beu? Boek een dagje hotel!

Hoe intuïtief leven je een betere remote werker maakt. Tips!

Op workation naar Marrakech? Ontmoet jouw businesscoach: David

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down