Waarom zou je een Helweek doen? (inclusief onze Helweek ervaringen)
26 maart 2021 
10 min. leestijd

Waarom zou je een Helweek doen? (inclusief onze Helweek ervaringen)

Regelmatig ontvangen we de vragen: “Waarom zou je in hemelsnaam een helweek doen? En wat levert het je op?” Het verplichte thuiswerken brengt namelijk een hoop negatieve effecten met zich mee, zoals: weinig energie, geen balans, minder productiviteit, gebrek aan focus, verveling, gevoel van stilstaan, het missen van contact en eenzaamheid. En dat terwijl thuiswerken juist zo fijn kan zijn, maar dan moet je wel weten hoe. Onze Helweek from Home gaat je helpen bij het vinden van jouw ideale ritme en maakt in je in control van jouw energiemanagement.

Het zal je wellicht niet verbazen dat we de Helweek from Home niet voor niets organiseren. Zelf zijn we in het verleden ook al helemaal ‘aan’ gegaan van dit life-changing-concept, want het zijn echt 7 dagen die je leven veranderen. Wil je weten wat onze persoonlijke ervaringen met de Helweek zijn? Lees het in dit artikel!

Alex Malone

“De allereerste keer dat ik een helweek deed was toen ik op zondagmiddag hoorde dat een groepje mensen dat ging doen op de co-working space van mijn vriend. Ik had er nog nooit van gehoord, had me 0 voorbereid en wist totaal niet wat ik moest verwachten, maar de uitdaging klonk interessant. Ik hou er van om nieuwe dingen te proberen en ik was vooral benieuwd naar wat het mij zou brengen als ik 7 dagen lang allerlei nieuwe gebruiken zou uittesten. “Wat zou ik voor elkaar krijgen als ik een soort 2.0 versie van mijzelf zou leven?” Dat vroeg ik mij af en met een flinke dosis nieuwsgierigheid was ik vastbesloten om dat antwoord te achterhalen. Wat bleek? Ik kreeg niet eerder zoveel voor elkaar als die week en ik leerde mezelf op een nieuwe manier kennen. Vervolgens heb ik nog vaker een helweek voor mijzelf ingepland en op basis van alle lessen die ik leerde besloot ik samen met Meetings in the Sun een ultieme versie van de helweek te maken. Gebaseerd op de regels uit het boek, maar met heel veel lessen en inzichten vanuit onszelf.”

Suzanne Koolen

“Ik was professioneel sporter in het Nederlandse Raft team. Hiervoor reisde ik de wereld rond om deel te nemen aan trainingen en competitie over heel de wereld waaronder de wereldkampioenschappen. In mijn dagelijks leven vind ik het lastig om te ontspannen. Onthaasting is essentieel, juist in de professionele sport. Wanneer je geen rust neemt, ga je het niet redden en zet je je eigen leven en die van andere op het spel. Raften is een extreem sport, waar je te maken hebt met de kracht van de natuur en daar kan je niet tegen vechten alleen mee samen werken. Raften op zo’n hoog niveau is een waanzinnige aanslag op je gestel, zowel fysiek als mentaal. Daarom is rust voor rafters van hoog belang. Voor wedstrijden deden we altijd een stap terug om tijdens de wedstrijd juist twee stappen vooruit te zetten. Soms moet je bijsturen om je doel te behalen. En soms is het risico te groot of blijkt het doel niet haalbaar. Dan is het belangrijk te kunnen terugkeren op je schreden. Dat maakte ik al meerdere malen in mijn carrière mee. Eén keer waren maar liefst 3 seconde te langzaam op afvaart van 1,5 uur voor een gouden medaille. We gingen head aan head met de tegenstander. We hadden de gouden plak kunnen pakken, als we bij een wildwater passage het volle risico hadden genomen. Om goede beslissingen te nemen is het cruciaal dat je naar je intuïtie kunt luisteren. En dat lukt beter als je fit bent en uitgerust.
Momenten van rust en bezinning zijn broodnodig om de energie op te laden en onderweg de juiste beslissingen te kunnen nemen. Zonder bezinning geen topsucces. Tijdens één van de competities maakte een ambitieus team deze fout en betaalde daarvoor de tol: één van de teamleden haar leven. Dieptriest! Geen enkele gouden medaille is het waard er je leven voor te laten. Zonder herstel van je inspanningen betaal je op het water direct de prijs , in het gewone dagelijkse leven is dat meestal minder zichtbaar. Ik vind het daarom moeilijker om rust te nemen in het dagelijks leven dan in de topsport. Dat terwijl de voordelen hetzelfde zijn: met meer rust ben je helderder en kan je beter koers houden. Of juist de koers aanpassen als dat nodig is.
Die rust vinden in het normale dagelijkse bezigheden was voor mij een uitdaging. Dat is de reden dat ik uiteindelijk meegedaan heb aan de Helweek. Ik was heel bekend met een kant van mij waar ik precies weet waar mijn grenzen liggen maar op werkvlak ging ik hier telkens overheen. Tijdens de Helweek heb ik toen heel veel geleerd, een andere kant van mezelf, een kant van rust en tevredenheid. Ik vind mijn rust nu door lange stukken te wandelen, ik kan aarden, krijg helderheid en kom los van het dagelijkse gedoe. Op welke wijze je ontspant is natuurlijk voor iedereen anders. Het is belangrijk te ontdekken wat het beste bij jou past!”

Thijs Unij

“Voor mij was de Helweek de ideale uitkomst om te ontdekken op welk moment van de dag ik het beste tot mijn recht kom. Zo kwam ik erachter dat het voor mij goed werkt om in de ochtenden zo agendavrij mogelijk te werken. Liever geen afspraken dus, want ’s ochtends ben ik juist het creatiefst en kan ik meer gedaan krijgen in minder tijd als afleidingen elimineer. Zo creëer ik de vrijheid om spelenderwijs mijn werkdagen zo in te richten in lijn met wanneer ik het meest productief ben. Want in mijn geval vind ik het juist fijner om ’s middags meetings te hebben staan, zodat ik mijn belangrijkste taken in de ochtenduren al kan verrichten. Dit vind ik zelf een enorm voordeel, want voor 10:00 à 11:00 uur heb ik dan mijn prioriteiten al afgerond. Het vroege opstaan is zeker niet altijd een pretje, ik zou liegen als dit wel zo was. Desondanks ervaar ik door het vroege opstaan om 5:00 uur tóch meer energie en focus op een dag. Het resultaat? Ik ga ’s avonds met meer innerlijke rust en een voldaan gevoel naar bed.
En uiteindelijk heb ik mede door de spelregels en het ritme van de Helweek een nieuwe ochtendroutine gecreëerd. Want voorheen ging ik, voordat ik het überhaupt écht besefte, op de automatische piloot ’s ochtends van start zodra ik wakker werd. Zonder dat ik er echt bij stilstond, opende ik direct Instagram, checkte ik mijn mailbox en las ik nog eventjes wat nieuwtjes. Gelukkig heeft de Helweek mij op scherp gezet om vaker uit mijn comfortzone te stappen en meer verantwoordelijkheid te pakken over de manier waarop ik leef.
Uit eigen ervaring durf ik dus wel te zeggen dat een ochtendroutine enorm helpt om een productieve dag te creëren, want de verleiding om je af te laten leiden door je smartphone ligt anders al snel op de loer. Een goede ochtendroutine maakt het verschil tussen leven en geleefd worden. Je kan ermee je productiviteit verhogen en daarom is het tijdens de Helweek zo fijn om bewust met je aandacht stil te staan bij je gewoontes en focuspunten.”

Manon van Gaal

Ik roep het al jaren: “Ik ben écht een avondmens!”. ’s Ochtends vroeg uit mijn bed komen was het ergste moment van mijn dag, waardoor ik minimaal een half uur voordat ik eigenlijk op moest staan al mijn wekker zette, zodat ik bewust nog een half uur kon snoozen. Het idee dat ik tijdens de helweek dus om 05:00 uur uit mijn bed moest (een week lang!) was voor mij dus de voornaamste reden waarom de stemmetjes in mijn hoofd zeiden dat dit echt niet wat voor mij zou zijn. Maar ergens in mijn lichaam voelde ik toch een kriebel: wat nou als… het wél lukt? Wat als ik mezelf kan verbazen en aan mezelf kan bewijzen dat ik het wél kan, puur omdat ik het wíl? Stiekem baalde ik al jaren dat ik mezelf zo had geïdentificeerd met ‘ik kan slecht opstaan’. Dus ondanks alle gevoelens van spanning en de 101 redenen waarom ik niet mee zou doen, was er maar 1 reden om wel mee te doen: mezelf uitdagen en bewijzen dat mijn wil groter is dan mijn angst. Door de energie van de hele groep, het idee dat er nog 300+ mensen zijn die op het zelfde moment wakker worden en aan de dag gaan beginnen, en de commitment die je naar jezelf hebt uitgesproken is het me iedere dag gelukt om om 05:00 uur fris en fruitig naast mijn bed te staan. And I kid you not: sinds de helweek in januari sta ik nu iedere dag om 06:30 op om aan de slag te gaan. Het is zó fijn, en ik voel me veel energieker als ik om 06:30 opsta dan dat ik na een uur snoozen om 09:00 uur uit mijn bed rol. Als iemand me dit een paar maanden geleden had verteld dan had ik diegene kei-hard uitgelachen. En toch is het zo.

Wát het ook is dat je spannend vindt aan de helweek, ik durf je met 100% zekerheid te zeggen dat als je jezelf uitdaagt om over die angst heen te stappen en de uitdaging aan te gaan, dan ga je lessen over jezelf krijgen die je de rest van je leven zult meenemen. Het is ten slotte maar één week. Maar wel een week die je leven gaat veranderen.

Ga jij de uitdaging aan? Doe mee met Helweek from Home!

Een groot deel van ons leven werken we, maar er is ons nooit geleerd hoe je remote werken succesvol in de praktijk toepast. Nu thuiswerken het nieuwe normaal is geworden, gaat men ervan uit dat je weet hoe dit werkt. Maar nee, het merendeel van de thuiswerkers mist juist een fijn werk- en leefritme. En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan verbinding met gelijkgestemden.

Het gevolg? De eenzaamheid onder studenten, werknemers, zzp’ers en ondernemers stijgt harder dan je lief hebt. Sterker nog: het aantal stressklachten, burn-outs en depressies blijft ook alsmaar toenemen. Dat kan niet alleen anders, het moet anders. Want hoe kan je een werk-en leefritme creëren waarin je je wél vrij voelt en goed tot je recht komt?

Om minder geleefd te worden en meer grip te krijgen op je output en werk-privé balans, investeren we met Meetings in the Sun tijdens The Helweek From Home juist in een gezonde leefstijl. Samen met honderden vrijheidsstrijders ga je jouw routines doorbreken en ontdek je welke magic er buiten jouw comfort zone ligt, met als doel: efficiënter werken, meer productiviteit, focus, balans én vrijheid.

Meer informatie over de Helweek from Home vind je hier >>> 

Over de schrijver
Als online copywriter en online marketingstrateeg vind ik het heerlijk om zelf te kunnen bepalen waar, wanneer en met wie ik werk. Dat ultieme gevoel van vrijheid is onmisbaar wat mij betreft om goed te presteren en voldoening te halen uit je 'werk'. Daarom wil ik nu met Meetings In The Sun ook zoveel mogelijk impact maken om professionals en ondernemers te laten inzien hoe je meer geluk en vrijheid kan ervaren in je leven.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down