Waarom wonen en werken in Valencia een ontzettend goed idee is (+ tips)

Waarom wonen en werken in Valencia een ontzettend goed idee is (+ tips)

In februari, vijf jaar geleden, kwam ik voor het eerst in Valencia en ik wist toen nog niet zo bijster veel van de stad. Alleen dat de zon er (bijna) altijd scheen, dat er strand is en dat het op Madrid en Barcelona na de grootste stad van Spanje is. Redenen genoeg om, voor mijn minor Spaanse Taal & Cultuur, voor zes weken naar deze stad te verkassen. Eenmaal daar voelde ik me vrijer dan ooit. Ik wist: hier wil ik voor een langere tijd naar terug. Toen ik klaar was met mijn opleiding journalistiek, bleef de Valencia droom door m’n hoofd dwalen. En dus begon ik te plannen. Twee maanden later zat ik er.

Ik leg je uit wat ik van tevoren regelde en waarom Valencia de perfecte stad is om voor langere tijd te zijn.

Wat ik regelde voor mijn verhuizing naar Valencia?

Geld

Ik was al meer dan een half jaar een ING-spaarpotje ‘Spanje’ aan het vullen. Dit bleek hartstikke handig. Om te beginnen spaarde ik een maandsalaris. Ik wilde een maand naar een taalschool en wist dat ik dus veel minder zou werken. Ook spaarde ik de kosten voor de cursus. Kom ik meteen op het volgende:

Taalschool boeken

Als je voor langere tijd vanuit een ander land gaat werken, zou ik het altijd aanraden om een paar weken de taal te leren van het land waar je gaat wonen. Natuurlijk spreken ze op veel plekken Engels. Maar als je de taal (een beetje) spreekt, voelt het toch alsof je er echt woont en onderdeel bent van het leven daar. Ik ging een maand naar de taalschool waar ik vijf jaar eerder ook was geweest, en in die maand heb ik ontzettend veel geleerd.

Benader een Nederlanders via Instagram die in Valencia zitten.

Kamer huren
Ik heb een aantal sites afgestruind voor een kamer (Idealista, Spotahome), maar uiteindelijk leverde het gebruiken van m’n netwerk meer op. Via een vriendin van vijf jaar geleden kwam ik aan een kamer bij een Spaans meisje. Ook heb ik via Instagram een paar Nederlanders benaderd die in Valencia wonen, en zo waren er via hen ook mogelijkheden. Werkt wat mij betreft toch het makkelijkst en je werkt meteen aan je netwerk.

Werkplekken zoeken
Na de eerste maand school (waarbij ik een beetje zou werken), wilde ik nog zes weken fulltime werken vanuit cafés en co-workings. Hoewel ik vooral dáár wilde kijken wat voor plekken ik tegenkwam en welke me aangeraden werden, had ik er alvast een paar van tevoren opgezocht. Alleen voor achter de hand.

Vliegticket boeken
Spreekt voor zich. Maar wat ik aanraad is om een enkeltje te boeken, ook als je al een einddatum in gedachten hebt. Ik was blij dat ik m’n terugvlucht pas heel laat boekte, omdat m’n gedachten over wanneer ik naar huis wilde gaan, elke week veranderden. Het voelde heel relaxed, flexibel en vrij om deze terugdatum nog open te laten staan.

Niet massaal

Waarom ik wonen en werken in Valencia zo ontzettend fijn vond? Ten eerste is het een grote stad met veel mogelijkheden, maar voelt het niet massaal aan. Alles is lekker overzichtelijk, dicht bij elkaar en goed te lopen. Ik merkte dat Valencia meer in opmars is (en er daardoor wat meer toeristen zijn in de weekenden), maar doordeweeks was het er lekker rustig.

Park en strand

Ook is er -zoals eerder gezegd – een (heel) groot strand, en ligt er een kilometers lang park op de plek waar vroeger een rivier lag. Mensen gaan er sporten, wandelen of gewoon lekker een drankje drinken in het gras. De stad barst van de hippe, creatieve (maar ook traditionele, Spaanse) cafés, bars en restaurants en daar betaal je veel minder voor dan in Nederland.

Intercambio

Elke dag is er in een ander stadsdeel een gezellige en vrolijke markt waar je mensen ontmoet. Intercambio’s zijn plekken  waar je talen kunt oefenen met elkaar. Jij helpt er bijvoorbeeld een Spanjaard die Engels wilt oefenen en word jij gedwongen je geleerde Spaanse woorden in de praktijk te brengen. Op die manier krijg je de taal snel onder de knie en leer je een hoop leuke mensen kennen om leuke dingen mee te gaan doen als het klikt! En had ik al gezegd dat de zon er bijna élke dag schijnt?

 

In mijn volgende blog zal ik je vertellen in welke cafés en co-workings ik in Valencia het liefste werkte.

 

Benieuwd naar meer woon- en werkplekken in Spanje? Lees dan Marta haar blog over de beste werkplekken voor Digital Nomads in Barcelona. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*