5 redenen waarom Bali hét paradijs voor digital nomads is
30 juni 2020 
7 min. leestijd

5 redenen waarom Bali hét paradijs voor digital nomads is

Alex is de founder van twee bedrijven (waaronder Meetings in.) die ze opzette terwijl ze op reis was. Zelf zegt ze dat haar reizen hebben bijgedragen aan het succes van haar ondernemingen. Eén van de plekken waar ze tijdens haar wereldreis een langere tijd verbleef was Bali en nog steeds is dit een plek waar ze regelmatig naar teruggaat. In deze blog vertelt ze waarom. 


Een herkenbare vraag voor veel rondreizende remote werkers: waar ga ik hierna heen? Het is verleidelijk om je volgende bestemming uit te kiezen op basis van je travel-bucketlist, maar ik had een doel voor ogen: ik wilde mijn bedrijf gezond laten groeien. Ik wilde me niet alleen vrij voelen in het reizen maar ik wilde voldoende verdienen om me ook financieel vrij te voelen. Iedere volgende bestemming was er eentje waar mogelijke kansen lagen. Inmiddels ben ik meerdere keren op Bali geweest en ik heb altijd weer zin om terug te gaan. Waarom? Je leest in deze blog mijn 5 redenen!

Wil jij starten met remote werken? Lees in ons gratis e-book hoe!

Interessante hub voor ondernemers

Bali is een populaire bestemming voor mensen die op afstand of remote willen werken. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel startende ondernemers die hun bedrijf opzetten vanuit Bali. De reden voor hen is vaak dat ze hun kosten zo laag mogelijk kunnen houden in de opstartfase van hun bedrijf. Verder vind je er internationale professionals die in Bali wonen en hun bedrijf volledig vanuit Bali kunnen runnen. Of mensen die vanuit loondienst of een interim klus de vrijheid krijgen om dit vanuit het buitenland te doen.

When I follow my heart, I wake up in Bali

Unieke dynamiek

Ook zijn er verschillende internationale ondernemers die hun bedrijf gevestigd hebben in Bali en dus om die reden op het eiland zijn blijven wonen. En je hebt mensen zoals ik: ondernemers die een basis hebben in hun thuisland, maar die meerdere keren per jaar behoefte hebben aan de energie van een andere plek. Daarmee is Bali een interessante mix van veel verschillende mensen die allemaal een mindset delen die gaat over werken, genieten, ontwikkelen en vrijheid. Door de samenkomst van verschillende mensen met een soortgelijke mindset die allemaal iets willen bereiken, ontstaat er een unieke dynamiek.

Nature Bali

Samenwerkingen en connecties

Dat brengt mij bij het volgende punt. Achtergrondverhalen en drijfveren zullen verschillen, maar je zult veel like-minded mensen ontmoeten. De professionals die de stap hebben durven maken om vanuit Bali te werken zijn over het algemeen creatief, ambitieus, open-minded en hebben interessante verhalen te delen. Ze zijn stuk voor stuk bezig met iets neer te zetten in de markt en staan open voor input van andere ondernemers. Ze zijn immers zelf ook niet voor niets naar Bali gekomen. Het is daarom relatief gemakkelijk om waardevolle connecties te maken, samenwerkingen op te zetten of te leren van anderen. Het is alsof je elke dag precies de juiste persoon tegen kunt komen voor een samenwerking, hulpvraag of gewoon een interessant gesprek.

Zoektocht naar jezelf

Je hoort misschien wel eens over Bali dat de energie of de vibe van het eiland bijzonder is. Als je de film Eat, Pray, Love hebt gezien, dan komt daar ook heel sterk in naar voren dat de hoofdpersoon een soort van diepe liefde in zichzelf ontdekt. Bali is een prachtige plek om inderdaad die zoektocht met jezelf aan te gaan. Ubud is een spiritueel centrum waar je, tussen het groen van de jungle, allerlei verschillende sessies en workshops kunt volgen die je helpen om een reis in jezelf te maken.

Spirituele kant

De eerste keren dat ik in Bali was, heb ik deze kant van het eiland overgeslagen. Niet bewust, maar ik was er niet naar op zoek en het kwam niet op mijn pad. De laatste keer in Bali was mijn reis een mix tussen de digital nomad kant, met veel co-working spaces en elke dag werken, gemixt met de spirituele kant.

Zo ging ik naar nieuwe maan en volle maan ceremonies, liet ik me lichaam vrij tijdens een estatic-dancesessie bij het strand vlak boven Canggu, ging ik naar een  drie uur durende meditatie om in contact te komen met mijn baarmoeder en creatiekracht en bezocht ik de Pyramids of Chi voor een spacende soundhealing ervaring. Ik deed een cacao ceremonie en ik ging naar een tantra temple night. Elke ervaring was uniek, magisch en precies wat ik nodig had om een verdieping in mezelf te vinden. Het waren ervaringen die me als mens en als ondernemer hebben laten groeien en voor mij is een workation (een werktrip gecombineerd met vakantie) altijd een mooie kans om tijd en ruimte te nemen voor persoonlijke groei.

Bali is een speeltuin voor volwassenen als het gaat om een reis in jezelf maken.

Spiritual Bali

Lage kosten = meer winst overhouden

Alhoewel Bali wel het meest toeristische eiland is van Indonesië en dus volgens de locals nog steeds ‘duur’ is, blijft het voor ons een feest en daar is een reden voor. Zo kunnen de kosten laag gehouden worden, terwijl er nog weinig omzet binnenkomt in de opstartfase van het bedrijf. Zo kun je bij de meeste warungs een goed gevuld bord Nasi Goreng eten voor gemiddeld 40.000 Ruphia (€1,50). Qua accommodatie kun je het zo goedkoop of zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar voor vijftien euro zit je bijvoorbeeld in een prima guesthouse in een private room in het hippe Canggu. Wil je een langere tijd ergens blijven kun je via AirBnb genoeg plekken vinden voor long-stay. Zo heb ik verschillende villa’s met zwembad gevonden waar je dertig euro per nacht betaald voor een kamer en blijf je een langere tijd, dan kun je vaak de prijs van je totale verblijf nog naar beneden onderhandelen.

Save money and money will save you!

Geef terug aan het eiland 

Wij als Nederlanders mogen beseffen dat wij vanuit ons systeem veel kansen hebben gekregen. We hebben een opleiding kunnen volgen, hebben waarschijnlijk ervaring kunnen opdoen bij een baan die ons goed genoeg heeft betaald om naar de andere kant van de wereld te reizen om onze dromen te verwezenlijken. Om die reden vind ik dat wij de verantwoordelijkheid hebben om onze kennis en skills te delen met de lokale communities, omdat wij ook gebruik maken van hun eiland om een stap verder te komen in ons leven in Nederland, of waar ook ter wereld.

De natuur als inspiratie bom

Een inspiratiebron is voor iedereen verschillend, maar de Balinese natuur doet wonderen met je! Mensen lijken soms te vergeten dat wij allemaal onderdeel zijn van een groter geheel: het universum, de wereld en de natuur. Door jezelf open te stellen aan de natuur en er mee in contact te staan, kom je meer in contact met jezelf. Deze persoonlijke reis en ultiem gevoel van verbondenheid en rust, zorgt voor een heuse inspiratie bom. Loop maar eens diep de rijstvelden in rondom Ubud en laat jezelf verdwalen richting de jungle. Loop langs de kust bij de cliffen van Uluwatu of waan je tussen de tropische bossen tussen de heuvels van Sideman. Luister naar je favoriete muziek, mediteer of nog beter: neem je telefoon helemaal niet mee. Luister naar de vogels, kijk om je heen en neem alles in je op. Voor mij is dat het ultieme gevoel van vrijheid.

Waterfall Bali

Pelan-Pelan

Oftewel; rustig aan. In Bali ben jij in control van jouw ritme. Lukt het niet vandaag, dan doe je het morgen. Geen stress. Door de relaxte vibe die er heerst, geniet ik meer van mijn dagen. Doordat ik minder hoef, doe ik meer. Ik leef in het nu, er is meer ruimte in mijn hoofd en daardoor voel ik mij beter en heb meer energie. Door deze relaxte cultuur leer ik meer in het nu te leven en te genieten van de huidige tijd. Dit zorgt ook voor meer ruimte in mijn hoofd. Dat laatste komt mij en mijn onderneming uiteindelijk alleen maar ten goede.

Op workation naar Bali? Onze tip!

Wil je zelf een keer op workation in Bali, maar vind je het spannend om alleen te gaan? Of wil je graag op workation met een groep gelijkgestemde ondernemers? We hebben een tip voor je! In Bali ontmoetten we de Nederlandse Brigitte – zij runt een co-working retreat voor internationale ondernemers. Een retreat van een aantal weken waarin co-working, masterminding, netwerk en werken op de mooiste plekken van Bali centraal staan. Verder is er voldoende ruimte om met elkaar van het eiland te genieten.

 

 

Anderen lazen ook:

Het thuiswerken helemaal beu? Boek een dagje hotel!

Hoe intuïtief leven je een betere remote werker maakt. Tips!

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen?

 

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down