Werken als Digital Nomad in Barcelona, de voordelen en nadelen op een rijtje!

Als Digital Nomad kun je overal ter wereld je werk doen. Dat kun je al reizend doen, maar ik besloot dat ik als Digital Nomad in Barcelona wilde neerstrijken. Barcelona is voorlopig mijn thuis, maar binnenkort ga ik bijvoorbeeld een tijdje wonen en werken in Berlijn. Daarna kom ik weer terug naar Barcelona, omdat het me hier toch wel heel erg goed bevalt. Ik heb veel tijd om te sporten op het strand, mooie plaatsen te fotograferen en op de fiets de stad door te cruisen om de leukste hotspots van de stad te ontdekken. Ik werk voor verschillende Nederlandse opdrachtgevers en deel over de tofste plekken in Barcelona op mijn blog.

Overweeg jij om als Digital Nomad in Barcelona te werken of misschien liever op een andere plek in Spanje?
Lees hier de voor- en nadelen die ik in de afgelopen 1,5 jaar heb ervaren.

De voordelen

Aanpassen aan het Spaanse werkritme.

Natuurlijk kun je als Digital Nomad zelf je tijd indelen, maar mijn ervaring is dat ik mezelf hier in Spanje wel wat aanpas aan het Spaanse werkritme. Wat dat werkritme inhoudt? Vaak begin ik rond 10:00 uur met werken, waardoor ik daarvoor de tijd heb om te sporten. 14:00 is een normale tijd om lunchpauze te nemen. Dat doen ze hier overigens zeer uitgebreid. Dat geeft je weer energie voor de rest van de dag!  Daarna ga ik weer aan de slag tot ongeveer 19:00 uur-20:00 uur. De avond begint dan en het is heel gebruikelijk om hier pas om 21:00 uur of later te dineren.

Je kunt zomaar besluiten een paar uur naar het strand te gaan om vervolgens in de avond weer te werken. Je zult zeker niet de enige zijn!

De perfecte combinatie

Barcelona heeft de gouden mix van mediterrane levensstijl met start-up cultuur. Dit zorgt voor een constante stroom van interessante, jonge mensen in de stad die vanuit overal in de wereld hier naar toe komen om te werken en/of ondernemen.

Keuze uit veel inspirerende Co-working ruimtes

In Barcelona heerst naast een start-up cultuur ook zeker een Digital Nomad cultuur. Verder zie je dat kleine bedrijven er vaak voor kiezen om een gezamenlijke co-working te boeken in plaats van een eigen kantoor. Dat geeft hen een bepaalde vrijheid en flexibiliteit. Interessant voor freelancers die ook in een zelfde co-working een flexdesk huren, want een nieuwe klus kan ooit voor het oprapen liggen. Er is een uitgebreid aanbod aan co-working ruimtes met ieder haar eigen ‘perks.’ Zo bieden ze bij Aticco Coworking Barcelona (de naam zegt het al) een zeer mooi dakterras waar je buiten kunt zitten om te werken of te genieten van een vrijdagmiddagborrel. Aan de haven in Barcelona, vind je met een prachtig uitzicht, OneCoWork Barcelona. Mijn twee favorieten!

De ligging van de stad

Een ander voordeel van het leven als Digital Nomad in Barcelona, is de locatie. Barcelona ligt aan zee en heeft een heerlijk klimaat. Heb je in de middag even wat minder motivatie? Je kunt zomaar besluiten een paar uur naar het strand te gaan om vervolgens in de avond weer te werken. Je dag eindigen op het strand tijdens de zonsondergang, is ook altijd een goeie optie.

Nederlandse klanten

Vanuit Barcelona is het onderhouden van Nederlandse klanten geen grote uitdaging. Op de eerste plaats is er geen tijdsverschil, waar je bij bestemmingen die verder weg liggen wel mee te maken krijgt. Daarnaast zijn contacten goed te onderhouden met behulp van Skype en mocht een real-life meeting nu echt nodig zijn, dan ben je in twee uur vliegen in Nederland.

In je vrije tijd..

Er liggen ontzettend veel mooie plaatsen in de omgeving van Barcelona. Ideaal om op ontdekking te gaan in de weekenden. Ga bijvoorbeeld een weekendje naar Valencia met de trein (2,5 uur), of ga een dag hiken, raften of fietsen. Zo ontdek je ieder weekend weer een andere deel van Spanje en dit geeft je nog een extra gevoel van vrijheid.

Lees hier ook onze favoriete hotspots van Barcelona.

De nadelen

De warmte.

Niet voor niets is de siësta in het leven geroepen en gaat alles in Spanje een tandje langzamer. De warmte kan soms zorgen voor vermoeidheid en is een killer voor productiviteit. Daar zijn natuurlijk oplossingen voor, denk aan een lekkere ruimte met airco (zoals in de meeste Co-working ruimtes wel het geval is) of een ander werkschema in de zomer, waarbij je vroeger start en eerder klaar bent.

Het vergt wat discipline om je altijd strak te houden aan je planning omdat er eigenlijk een constante vakantie vibe in de stad hangt.

De vakantie vibe

Het hele jaar door zijn er veel toeristen in de stad en is er overal wel wat leuks te doen. Soms is het best wel verleidelijk om hierin mee te gaan of een dagje extra aan je weekend te plakken. Het vergt wat discipline om je altijd strak te houden aan je planning omdat er eigenlijk een constante vakantie vibe in de stad hangt.

Spaanse werkcultuur

Het is soms wennen aan afspraken die niet worden nagekomen, bedrijven die niet bereikbaar zijn tussen 12:00-16:00 uur of een makelaar die pas na 10:00 uur in de ochtend te bereiken is. Het is geen heel groot nadeel, maar een kwestie van aanpassen. Daar tegenover staat weer het feit dat je best eens 5-10 minuten later kunt komen zonder dat je daar heel erg op wordt aangekeken.

De taal

Om echt veel lokale business te doen is het van belang dat je Spaans (en nog liever Catalaans) spreekt. Met Engels kom je er helaas niet altijd. Natuurlijk is het wel tof om te investeren in een nieuwe taal, maar dit kost wel tijd en aandacht.

Stiekem zijn er voor mij persoonlijk meer voordelen dan nadelen te benoemen en woon en werk ik hier met super veel plezier. Het is een stad met een heerlijke lifestyle en geeft mij de juiste werk/privé balans.

Wil je nog meer weten over de voordelen en nadelen van het bestaan als Digital Nomad in Barcelona? Laat het me zeker weten, ik voorzie je graag van de info die je nodig hebt. Laat hieronder een reactie achter of stuur me een berichtje via Instagram.

Wil je meer lezen over mijn verhalen in Barcelona? Lees dan hier de blog: Hoe ik ben begonnen met werken als content creator in Barcelona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*