Verschillende soorten Digital Nomads? “Uiteindelijk willen we allemaal vrijheid.”

‘Geen eigen huis en altijd onderweg.’ Dat is het beeld dat ik een paar jaar geleden van digital nomads had. ‘Altijd op vakantie’, denk jij misschien wel. Maar hoe ziet het leven van een digital nomad er echt uit? Wat voor types zijn er en wat voor digital nomad wil jij zijn? Want digital nomads zijn er in alle soorten en maten, zo blijkt!

Het was begin 2015 toen ik blut terug kwam van een lange reis en me voor het eerst begon te verdiepen in een bestaan als Digital Nomad. Ik had net de 4 Hour Work Week gelezen van Timothy Ferriss (aanrader!) en ontdekte de website Werkenvanuithetbuitenland.nl, destijds nog van André Gussekloo. Hij was SEO-schrijver en digital nomad en had al gewerkt vanuit o.a. Thailand en de Canarische Eilanden. Wauw, dat klonk gaaf! Maar ik zou toch geen fulltime inkomen kunnen verdienen met schrijven? En ik wilde bovendien niet ‘altijd’ weg zijn… Was dat digital nomad leven dan wel iets voor mij?

Digital nomads willen vooral vrijheid

Digital nomads zijn er in allerlei soorten en maten, zo weet ik inmiddels. Of je nu na een jaar backpacken wat gaan bijklussen om je reis te financieren, of – zoals André Gussekloo – jaren vanuit het buitenland werkt. Het maakt niet uit hoe jij je leven inricht. Wie kiest voor een bestaan als digital nomad wil vaak vooral veel vrijheid. De vrijheid om het werk te doen waar en wanneer je wil om zelf te bepalen wanneer je gaat reizen en ook wanneer je kiest om thuis te blijven en of je parttime of fulltime gaat werken.  

De één was single en had in elk stadje een ander schatje, de ander was getrouwd en reisde met vrouw en kids de wereld rond. Het vrije leven is voor iedereen anders.

Mijn leven als digital nomad

En zo begon ik drie jaar geleden als locatie onafhankelijke freelancer. Al tijdens mijn eerste maand als zelfstandige boekte ik een ticket en werkte ik zes weken vanuit Thailand en Nieuw-Zeeland. Ik kreeg de smaak snel te pakken. Dat leven als digital nomad beviel me wel! ‘Maar jij bent toch helemaal geen digital nomad?’ zeiden mensen thuis daarna wel eens. ‘Je hebt toch gewoon een huis?’ En ja, dat klopt. Maar een huis is voor mij geen reden om niet vier maanden per jaar vanuit het buitenland te werken. En eh, ik wist niet dat digital nomad een beschermde titel was? 

Iedereen is anders

Toen ik eind 2017 met Nomad Cruise mee ging, begreep ik pas echt dat iedere digital nomad – en ieder mens in het algemeen – anders is. Sommigen waren al zeven jaar non-stop op reis. Anderen hadden een miljoenenbedrijf, en dan heb je ook nog mensen op de cruise die ‘niet eens’ ondernemer waren of leefden op een budget van een paar honderd euro per maand. De één was single en had in elk stadje een ander schatje, de ander was getrouwd en reisde met vrouw en kids de wereld rond. Het vrije leven is voor iedereen anders. 

Vrijheid om jouw ideale leven te leiden

Kies en creëer het leven dat jij wilt. Vrijheid om te wonen en werken op een plek die jou uitkomt, vind ik het mooiste wat er is. Die vrijheid an sich voelt al zo goed dat ik niet eens meer de behoefte voel om nog vaker te reizen dan ik al doe. Ik weet dat ik weg kan als ik dat wil en die vrijheid vind ik het belangrijkste. Ik ben baas over mijn eigen leven, dat zich soms in Nederland en soms in het buitenland afspeelt. Hoe wil jij jouw leven het liefste inrichten? Wil je permanent naar het buitenland over heen en weer pendelen met Nederland. Wat voor Digital Nomad wil jij zijn?

Heb je tips nodig die jou in actie zetten? Lees dan de blogs van Sjanett die je met behulp van opdrachten op het goeie pad zetten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*