Als Digital Nomad verhuizen naar het buitenland? Dit zijn de praktische zaken

 

Je weet dat je wilt beginnen met werken en reizen combineren. Wellicht door in de toekomst plaatsonafhankelijk te gaan werken. Of  wellicht door eerst (tijdelijk) te verhuizen naar het buitenland. Laten we eens uitgaan van dat laatste.. Wat moet je doen om inderdaad vanuit het buitenland je business (verder) op te zetten of vanuit het buitenland te gaan werken?

Verhuizen naar het buitenland is je horizon verbreden – Jon

Laten we eerlijk zijn, verhuizen is niet niks. Het is spannend en er komen veel dingen bij kijken. Tip van  freelance tekstschrijver en Digital Nomad Jon: “Noem het geen emigreren maar een jaar ‘je horizon verbreden’ en het voelt al veel minder spannend.”

Is goed. Dan noemen we het “horizon verbreden”. Voelt alsnog spannend genoeg. Hieronder meer tips van Digital Nomads die je voor gingen:

Wel of niet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)

Wanneer je binnen één jaar, langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP), ook wanneer je nog wel je woning aanhoudt. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. De BRP geeft je uitschrijving door aan overheidsorganisaties zoals de belastingdienst. Jezelf uitschrijven moet volgens de wet, om misbruik te voorkomen.

Dit zorgt voor best wat veranderingen. Zo ben je dan niet meer verplicht om een zorgverzekering te hebben (wij raden wel een reisverzekering aan) en word je uitgeschreven bij de KvK en de belastingdienst. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je niet meer verplicht bent BTW te betalen als je vanuit het buitenland werkt. Houd er wel rekening mee dat je ook geen recht meer hebt op uitkeringen en toeslagen, je de DigiD niet meer kan gebruiken en dat het invloed kan hebben op je AOW.

Klik hier voor meer informatie op de pagina van de rijksoverheid en de KvK.

Jon woont in Barcelona en werkt freelance als tekstschrijver

Uitschijven is niet noodzakelijk…

Zo klinkt uitschrijven voor sommige mensen aantrekkelijk, maar het geeft ook een hoop gedoe, omdat je recht (tijdelijk) op een hoop zaken komt te vervallen. Kom je weer terug in Nederland, dan moet je ook weer alles opnieuw aanvragen en inschrijven bij de KVK. Denk hier dus van tevoren goed over na. Je keuze zal afhankelijk zijn van hoe lang je weg denkt te blijven. Er zijn veel Digital Nomads die ervoor kiezen om ingeschreven te blijven staan, bijvoorbeeld, omdat het onduidelijk is hoe lang ze weg blijven. Of omdat zij een bepaalde zekerheid willen behouden.

Alex: “Toen ik anderhalf jaar vanuit verschillende landen werkte en dus 16 maanden niet in Nederland was, heb ik mij ingeschreven op het adres van mijn ouders, ik betaalde Nederlandse zorgverzekering en langlopende reisverzekering. Ik stond ingeschreven in de Nederlandse KVK en factureerde vanuit Nederland. Voor mij was dit de makkelijkste en snelste manier. Ik heb nooit problemen ondervonden van deze aanpak. Wel was het zo dat toen ik terug kwam van mijn reis dat ik nog een belastingaanslag kreeg van de eigen bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Houd daar rekening mee.”

Ik vond de verhuizing spannend en eng maar ik was vooral heel enthousiast. Ik kon niet wachten tot we aan een nieuw hoofdstuk konden beginnen. –  Digital Nomad Esmeralda

Hoe en waar zoek je een woning?

Je kan natuurlijk een hostel, hotel, Airbnb of Belvilla boeken, maar een andere optie is een co-living. Dat is een woning die je deelt met andere Digital Nomads. Hiermee kill je ook meteen één van de grootste uitdagingen tijdens het reizen als Digital Nomad: eenzaamheid. Veel Digital Nomads geven aan dat zij het fijn vinden om met andere mensen samen te wonen, omdat je op die manier gemakkelijk nieuwe mensen ontmoet. Aangezien je allemaal werkt en hoogstwaarschijnlijk een eigen business hebt, is dit direct een goede manier om samenwerkingen op te zetten. Op bijvoorbeeld www.cowoli.com, vind je huizen over de hele wereld. De huur hiervan kan soms wel wat prijzig zijn.

Blijf je een lange tijd op één plek, dan is het interessant om – als je eenmaal daar bent- een woning te zoeken. Als je daar bent is het altijd makkelijker om iets te vinden dan wanneer je dit vanuit Nederland regelt. Vraag rond en zoek via verschillende Facebook groepen. Check ook even deze 7 tools en websites die je kunnen helpen als Digital Nomad.

Esmeralda

Zodra je aankomt op een nieuwe bestemming kan je nog wel eens opgaan in de nieuwe indrukken, omgevingen en nieuwe mensen die je ontmoet. Maar er zijn ook dingen waar je rekening mee moet houden en die je vooral niet moet vergeten wil je zonder problemen wonen en werken op jouw droomplek.

Blijf verwachtingen meten bij je klanten

Jon vanuit Spanje: “Houd goed contact met je klanten. Manage verwachtingen. En investeer in goed materiaal: fijne laptop, nodige software, externe harde schijf en een goed telefoon en internet abonnement zijn een aantal dingen die van belang zijn.”

Daarbij geeft ze ook aan dat je bewust moet zijn van de culturele verschillen. “In Spanje ziet het werkende leven er anders uit dan in Nederland. Veel mensen nemen de tijd voor een lange lunch en werken vervolgens langer door. In Barcelona liggen de lonen laag en de kosten van leven hoog. Zelf werk ik voornamelijk met Nederlandse klanten. Buitenom dat ik zorg voor goed contact en tijd neem voor verwachtingen-management, ga ik een aantal momenten per jaar terug naar Nederland voor face-to-face contact met mijn opdrachtgevers. Dat zijn waardevolle momenten en, volgens mij, essentieel voor een goede, langdurige samenwerking.”

Belasting, je ontkomt er niet zomaar aan…

Blijf je ingeschreven in de Basisregistratie? Denk dan niet dat je door in het buitenland te zitten, geen of minder belasting moet betalen. Je bent verplicht dit te doen, dus ook als je ergens aan de andere kant van de wereld zit. Schrijf je jezelf uit de Basisregistratie dan hoef je dit niet te doen. Maar let er wel op dat als je in een ander land (tijdelijk) gaat wonen dat land ook zijn eigen belastingregels heeft. Dus je ontkomt er niet zomaar aan.

Je administratie

Het bijhouden van je administratie is dus ook hier belangrijk. Maar omdat je graag rondreist en de wereld ontdekt, is het niet handig om je administratiemappen mee te zuilen. Een tip om dit op te lossen is om een online boekhoudprogramma aan te schaffen. Dit zijn (vaak) abonnementen en daar betaal je dus ook voor plus je hoeft je geen zorgen meer te maken om al je papierwerk, die scan je vanaf nu gewoon in. Zo’n programma houd je dus flexibel, je kan er makkelijk andere mensen of programma’s aan koppelen en je boekhouder zal er ook blij mee zijn (mocht je die hebben).

Heb je een reis- en zorgverzekering nodig?

Ook verzekerd zijn is wel zo fijn als je van een rots af duikelt tijdens een hike of wanneer je na het eten van streetfood in eens een parasiet als huisdier hebt. Niet te vergeten het moment wanneer ineens je laptop en andere waardevolle spullen gestolen zijn. Als je langer dan drie maanden weg blijft dan is alleen de zorgverzekering of reisverzekering niet voldoende. Deze verzekeren namelijk maar voor een bepaalde (korte) periode. Wil je zeker weten dat je over een jaar nog steeds goed geholpen kan worden in bijvoorbeeld het ziekenhuis dan is een aanvullende verzekering, bovenop (ja helaas) je basisverzekering een must. Hoeveel je hieraan kwijt bent is afhankelijk van welke verzekering je pakt en hoe uitgebreid je je verzekeringspakket wil hebben. Laurie heeft in Malawi een uitgebreid pakket gepakt bij Centraal Beheer en is daarmee 15 euro per maand extra kwijt.

Kan je jouw Nederlandse bankrekening houden?

Je Nederlandse bankrekening aanhouden is fijn als je nog Nederlandse rekeningen of klanten hebt die je door wilt laten lopen. Of als je je spaargeld graag op een Nederlandse rekening wil laten staan. Bij het kiezen van een bank let je vaak op de betrouwbaarheid van de bank en de voorzieningen die ze bieden. Zodra je naar het buitenland vertrekt komt er alleen meer bij kijken. Zo heeft iedere bank andere voorwaardes gekoppeld aan hoe lang je in het buitenland mag blijven en in welk land. Het kan dus voor komen dat je geen keus hebt en je rekening wel moet opzeggen. Afhankelijk van je situatie is het dan aan te raden om te switchen van bank.

Als ik uit eigen ervaring spreek, is het verhuizen naar het buitenland voor een lange periode een goede beslissing geweest. Weet dat je altijd terug kan gaan naar Nederland, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd. Je wilt niet later terugkijken en denken; had ik het maar gedaan. – Esmeralda

 

 

 

Nomad Laurie heeft onlangs de sprong gemaakt naar de Digital Nomad lifestyle. Zij zit nu in Malawi. Lees hier haar blog over de zaken die zij heeft moeten regelen voordat ze vertrok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*