Vanuit loondienst naar Digital Nomad. Zo overwin je alle uitdagingen!

Veel mensen dromen van een Digital Nomad leven. Werkend vanuit verschillende toffe steden en verre droombestemmingen. Maar toch blijft het bij veel mensen bij dromen. Misschien komt het, omdat veel mensen ook de vastigheid van een leuke baan gewend zijn. Wat als ik je zou vertellen dat je, ook vanuit loondienst, plaatsonafhankelijk als digital nomad kunt gaan werken? Wil jij een leven als Digital Nomad? Lees dan verder, want dit zijn de vijf grootste uitdagingen die je moet overwinnen. En ik vertel je hoe je dit kunt doen.

Grootste voorwaarde

Voordat we meteen in de uitdagingen duiken, wil ik het eerst hebben over de grootste voorwaarde, wil je een succesvolle Digital Nomad worden namelijk: commitment.

Zodra je ervoor kiest om een Digital Nomad te worden zullen er een hoop dingen in je leven gaan veranderen. Veranderingen in bijvoorbeeld: je dagelijkse routine, hoe je werkt, je huidige relaties en vriendschappen en minder comfort. Daarbij wordt je dagelijks op de proef gesteld en moet je erg oplossingsgericht en veerkrachtig zijn. Want wat doe je als je een call hebt en de wifi toch niet goed blijkt te werken? Of hoe ga je om financiële tegenslagen als ook andere aspecten van je leven redelijk onzeker zijn en open liggen? Je moet bereid zijn dingen op te geven en keuzes te maken.

Het goede nieuws is dat, als je commited bent aan deze nieuwe levensstijl, je ook aan de veranderingen zult wennen en hier een weg in zult vinden. De één wat makkelijker dan de ander. Geloof me, commitment is het moeilijkste stuk, nu ben je al halverwege!

digital nomadUitdaging 1: Je hebt niet de nodige skills voor een Digital Nomad

Als je bepaalde skills mist die nodig zijn om je werk goed te doen, dan wordt het moeilijk om werk te vinden, toch? Wanneer je plaatsonafhankelijk wilt werken is het noodzakelijk dat je (een gedeelte van) jouw werkzaamheden online uit kan voeren. Wellicht beschik je over de kennis die je nodig hebt om remote werken mogelijk te maken.

Dus, zorg dat je alle benodigde skills onder de knie krijgt!

Bijvoorbeeld via e-learning platforms zoals: Coursera, Udacity, Careerfoundry en Pluralsight, kun je veel verschillende cursussen vinden om je kennis bij te spijkeren.

Als je nog een vaste baan hebt: begin met leren wanneer je nog in dienst bent. Zodra je de kennis hebt kun je gaan solliciteren op remote vacatures. Of kun je er voor kiezen om voor jezelf te beginnen. Hoe dan ook: het beschikken over je juiste kennis is de eerste uitdaging die je moet overwinnen.

Hoe weet je welke kennis je nodig hebt? Dat heeft alles te maken met jouw persoonlijke dromen en doelen. Lees de blog van Sjanett waarin ze verteld hoe je jouw dromen concreet kunt krijgen.

Uitdaging 2: Werk

Er zijn 3 situaties te bedenken die voor een uitdaging kunnen zorgen op het gebied van werk. Of je kan geen remote-job vinden. Of je baas laat niet toe dat je plaats-onafhankelijk wilt werken. Of je wordt keer op keer niet aangenomen als je solliciteert op een remote vacature.

Je kan geen passend remote werk vinden

Gelukkig zijn er veel vacaturepagina’s zoals CareerFoundryRemote.com, Angel.co, Remoteok.com en kijk ook eens naar de remote pagina van Glassdoor. Dan is er nog de Nederlandse Wanderbrief en kun je op de pagina van Digital Nomad Girls ook vacatures vinden.

Freelancers kunnen kijken op Fiverr, Upwork, Freelancer.com en Toptal. Als je een baan zoekt in het buitenland en ook bij dat bedrijf graag op locatie werkt, kijk dan eens op Jobbatical.

Check ook deze 7 handige tools en websites die je helpen bij het vinden van een Digital Nomad baan, huis, of bestemming.


De baas laat het niet toe

Stel jezelf eerst eens deze vraag: “wat haalt mijn baas hieruit?”

Als je de eerste vraag hebt beantwoord, laat haar/hem vervolgens zien hoe waardevol je bent in het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwen richting jou groeit. Als je hard werkt en waardevolle input levert, zorg je er voor dat het bedrijf afhankelijk wordt van jouw input, kennis en gedrevenheid.

Tijd voor de volgende stap: laat zien dat je locatie-onafhankelijk kunt werken. Dit doe je door klein te beginnen met bijvoorbeeld één dag, één week of één maand.

Zorg dat je KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) bijhoudt waarmee je laat zien dat je productiever bent als je remote werkt. Dit is jouw analyse waarin je prestaties zichtbaar worden. Kom dus niet aanzetten met een theorie. Laat met cijfers zien dat je beter werk levert als je als Digital Nomad werkt.

Als laatste vraag je om te vertrekken. Als je baas je niet laat gaan ben je ondertussen een betere professional geworden en is je marktwaarde is gestegen. Je kansen zijn vergroot en je kunt vanuit hier solliciteren naar een ander bedrijf die jou wél aan wilt nemen als Digital Nomad.

Weet je nog dat we het hadden over commitment? Oke, want bovenstaande stappen gaan niet over één nacht ijs. Dit kan zomaar een meerdere jaren plan zijn, waarin je één duidelijk hoofddoel hebt: plaatsonafhankelijk werken integreren in je huidige leven.

Ik weet niet hoe ik aangenomen kan worden

Focus op je personal branding, werk aan je sollicitatiebrieven en laat anderen ze beoordelen. Luister naar de feedback en verbeter je inspanningen.

Lukt het nog niet? Kijk dan eens kritisch naar je eisen. Solliciteer je op functies die te hoog gegrepen zijn? Wist je dat je van minder dan 1000$ op veel plekken in de wereld kan leven? Neem een stapje terug en werk jezelf vervolgens binnen in een bedrijf op.

Uitdaging 3: Partner

Er heerst nog steeds een stigma op het worden van Digital Nomad en dat zie je vaak wanneer je vrienden en familie je raar aankijken als je jouw remote dromen met hen deelt. Een extra uitdaging is al je partner niet mee wil of kan. Hoe ga je daar mee om?

Mijn partner wil geen Digital Nomad worden

Communicatie is hier heel belangrijk. Probeer uit te zoeken waarom je partner niet mee wilt. Leg vooral ook uit waarom jij dit leven wel ambieert. Kracht bijzetten met jaloersmakende Instagram-accounts kan helpen, ook al schets dit niet een volledig realistisch beeld.

Is je partner nog niet enthousiast? Probeer het eens een week, of twee samen uit. Combineer een vakantie met werk of ga mee op een georganiseerde workation.

Mocht jullie eerste Digital Nomad ervaring samen geen succes zijn, geef dan niet op. Kijk of jij misschien zelf voor kortere periodes (2 tot 4 weken) zelf jouw remote droom achterna kunt gaan. Misschien is het dan niet de 100% Digital Nomad lifestyle die je voor ogen had, maar nu kun je toch werken en reizen met elkaar combineren en hoef je je relatie niet te beëindigen. Liefde wint, toch?

Mijn partner heeft niet de juiste skills/heeft geen baan die bij de Digital Nomad levensstijl past.

Als hij wel de wil heeft om de juiste skills te krijgen, dan zit je op de goede weg! Zie tips bij uitdaging 1.

Mijn partner heeft een baan die niet past bij de Digital Nomad levensstijl

Een paar suggesties: pak onbetaald verlof of verander van baan en sta ervoor open om ergens anders misschien eerst in een kleine rol te beginnen. Of gebruik je promotie om aan te wensen aan te kaarten bij je baas. Een laatste middel is om weg te gaan voor kortere periodes. Het is een misvatting dat Digital Nomads maandenlang achter elkaar weg moeten zijn.

Uitdaging 4: in het buitenland zijn is eenzaam

Vind je het leuk om alleen te eten? Nee? Ik ook niet. Deze uitdaging heb ik aan moeten gaan en jij dus blijkbaar ook. Hier een aantal tips.

Als je niemand hebt om samen mee te reizen en je wilt niet het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen ga dan mee op een georganiseerde workation. Tijdens zo’n reis ga je met verschillende like-minded mensen werken vanuit een bepaalde bestemming. Zo heb ik tijdens een workation met een groep geweldige mensen in Marrakesh gezeten en in Barcelona.


Als alternatief kan je ook een co-living zoeken. Dit is een hostel speciaal voor Digital Nomads. Selina, Sun & Co en CoCoHub zijn bekende organisaties hiervoor. Zo ontmoet je dus alsnog een hoop mensen.

Meer over Selina, een hostel speciaal voor Digital Nomads, lees je hier.

Als je het prima vindt om alleen te zijn, maar worstelt met de cliché gesprekken als “Hoi, hoe heet je?”, “Waar kom je vandaan?”, “Wat doe je voor werk?”, Dan kun je Nomadcruise overwegen. Een cruise waarbij je anderen Digital Nomads ontmoet en ondertussen verschillende workshops kunt volgen en toffe dingen samen doet.

Uitdaging 5: duizend regel-dingetjes voor een Digital Nomad leven

Dit is de ‘alle-andere-nodige-dingen-die-je-moet-regelen’ uitdaging. Je moet over veel dingen nadenken zoals waar je gaat wonen, waar je wilt werken, wat je doet met je huidige accomodatie, hoe ga je om met transport, belastingen, visa, wifi, verzekeringen en dat soort dingen.

Dit klinkt als een hoop geregel maar maak je geen zorgen, het is heel gemakkelijk. Zelf ben ik erg georganiseerd. Ben je dat niet, dan moet je even wat harder doorzetten bij deze uitdaging en vind je het waarschijnlijk fijner om wat langer op dezelfde plek te blijven hangen als Digital Nomad.

Waarheen?

Waar wil je naar toe? Ik zou aanraden om de keuze te baseren op zakelijke kansen. Kijk bijvoorbeeld naar locaties waar je mensen kent. Als je echt geen idee hebt kijk dan eens op nomadlist.com voor de favoriete plekken van andere Digital Nomads.

Hoe vind je accommodatie?

Probeer eens Airbnb, Spotahome, housinganywhere, Belvilla, Trustedhousesitters, co-livings of probeer het via Facebook-groepen te regelen. Eén tip, vraag altijd naar de wifi snelheid.

Wat doe ik met mijn huidige (koop)woning?

Geld verdienen! Verhuur het op Airbnb, verhuur het aan iemand die Airbnb huizen beheert of verhuur het aan iemand anders. De huurprijzen voor korte-termijn zijn interessant, omdat deze vaak hoger zijn dan voor verhuren voor langere termijn. Dit is een perfecte manier om een passief inkomen te genereren. Ik heb mensen ontmoet die zelfs volledig rond komen van alleen de opbrengst van hun woning op Airbnb.

Vliegtickets

Kijk eens op Skyscanner of Kayak voor goedkope vliegtickets. Wil je echt een die hard Nomad worden? Word dan lid van Skyhi. Hiermee mag je voor een bepaald bedrag een x aantal keer per maand vliegen. Dat is een veel goedkopere manier van reizen binnen Amerika en Europa.

Hoe ontvang ik post/registreer ik mezelf als ik weg ben?

Hi pa en ma, kan je me helpen met wat post?” Mochten pa en ma hier geen zin in hebben kijk dan eens naar naar bedrijven als Traveling Mailbox, Dropscan of Cleverrrmail. Zij hebben een postbus en scannen je post voor je in.

Belastingen betalen aan een ander land

Dit is een lastige dus pin me er niet op vast, maar in het algemeen gesproken, als je niet langer dan 183 dagen in een land verblijft, hoef je geen belasting te betalen. Voor meer informatie hierover kan je op deze website kijken.

Visa

Hier zijn vaak vragen over. Het is namelijk een grijs gebied wat dus ook betekent dat het twee kanten heeft. De meeste Digital Nomads komen een land binnen op een toeristenvisum en blijven daar dan 90 dagen (afhankelijk van het land).

Sommige doen visa-runs (de grens over en weer terug voor een verlenging van je visa) en kunnen op deze manier langer in een land blijven.

Wil je een baan in het buitenland aannemen heb je een werkvisum nodig. Iets wat je nooit moet doen is een baan aannemen van een local en al helemaal niet op een toeristenvisum Overheden proberen dit te voorkomen door werkvisa verplicht te maken. Als ze erachter komen dat je (illegaal) je werk doet kun je serieus in de problemen komen of hoge boetes moeten betalen. Ik raad zelf dan ook af om landen te bezoeken die streng zijn in hun visums. Zulke landen zijn bijvoorbeeld: Amerika, Israël, Rusland en China.

Laatste tip

Wil je in een land als Thailand wonen en werken, gebruik dan het bedrijf Iglu. Zij zetten je op hun payroll en je bent vervolgens legaal aan het werk in het land. Top als je bijvoorbeeld naar Digital Nomad hub Chang Mai wilt! Bedenk wel dat alles zijn prijs kent en de kosten hoog kunnen zijn.

Zo, dat was dat. Ik begrijp dat niet alle situaties worden genoemd in dit artikel, want er zijn een hoop uitzonderingen en een hoop verschillende mogelijkheden. Maar de belangrijkste zijn nu benoemd en ik hoop dat ik je een stap dichterbij je plan bent gekomen. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die stellen in de comments.

En, waar wacht je nu nog op? Pak je spullen en ga!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*