Van werknemer naar ondernemer: hoe waag je de sprong? (inclusief 4 tips) 
10 augustus 2020 
15 min. leestijd

Van werknemer naar ondernemer: hoe waag je de sprong? (inclusief 4 tips)

Overweeg je om de stap van werknemer naar ondernemer te zetten, maar twijfel je nog? Weet je niet zo goed hoe te beginnen? Geen paniek! Er zijn verschillende opties. Als zzp’er kan je namelijk prima ernaast nog in loondienst werken. Je hoeft dus niet per se je baan direct te stoppen. Geen zorgen dus. Je schepen achter je verbranden is niet nodig. 

Laat je inspireren door dit artikel om je hart te volgen en je dromen waar te maken. Ontdek aan de hand van 4 tips hoe je de stap van werknemer naar ondernemer kan zetten. Ook deel ik samen met Alex Malone (Meetings in the Sun-founder) en Femke Klaassens (Meetings in the Sun copywriter) onze persoonlijke verhalen over hoe wij afzonderlijk van elkaar de sprong waagden naar ons eigen bedrijf. Dit doe ik op basis van de volgende vier vragen:

4 tips om de stap van werknemer naar ondernemer te zetten

van werknemer naar ondernemer

1: Ontdek wat je écht wilt

Van jongs af aan wordt er al op de middelbare school van je verwacht om een vakkenpakket te kiezen. Dat kan al de eerste belangrijke stap zijn richting je carrière. Toch is het niet makkelijk om te weten wat er écht bij je past. De volgende vragen kunnen je helpen om meer helderheid te krijgen en bewust te worden van wat er voor jou écht toe doet:

   • Waar houd je van? 
   • Wat maakt je blij? 
   • Waar krijg je energie van? 
   • Waar geniet je van? 
   • Wat vind je leuk om te doen? 
   • Wat kun je goed? 

Om goede keuzes te maken is het belangrijk dat je weet waar je heen wilt. Dat je weet waar je over één, drie of vijf jaar wilt staan, zodat je je keuzes hierop kan afstemmen. 

Wat mij altijd helpt is om dan vervolgens af te vragen: “Draagt dit bij aan mijn langetermijndoelen en visie?” Zo ja, dan weet je dat je iets te doen hebt aangezien het aansluit op je diepste verlangens. Is dit niet het geval? Doe het dan niet, omdat het blijkbaar niet écht bij je past. 

“Wie zijn pad kent, zal niet verdwalen en leeft trouw aan zichzelf.” 

2: Creëer noodzaak voor jezelf

Persoonlijk vind ik het fijn om met deadlines te werken. De druk zorgt ervoor dat ik meer mijn best gaan doen om alles eruit te halen wat ik wil. Je leeft namelijk maar één keer. Dus dat is voor mij een reden om snel met 100% ergens voor te gaan. Deadlines zetten mij op scherp en ik krijg daardoor meer gedaan in kortere tijd. Je kan het dus goed inzetten als het gaat om productiviteit, maar het werkt voor mij ook als het gaat om kiezen. 

Als je nu aan het wikken en wegen bent om de stap van een vaste baan in loondienst te zetten naar je eigen bedrijf, dan doe je er goed aan om jezelf bedenktijd te geven. Spreek met jezelf af wanneer je in ieder geval minimaal één dag per week voor jezelf aan de slag wilt gaan. 

Zonder urgentie kom je namelijk minder snel in actie. Dan is het wellicht verleidelijk voor je om in de comfortzone te blijven hangen. Dit kan fijn zijn, maar het kan je op lange termijn een hoop frustraties opleveren. Dan kan er een zekere onvrede ontstaan. Diep van binnen voel je dan waarschijnlijk dat je een volgende stap wilt zetten. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit. 

Maar wat gebeurt er als je die stap zet? Dan laat je alle zekerheden los die je nu hebt. En dat is spannend. Dat is hét moment dat je twijfels en angsten om de hoek komen kijken. Vaak sus je jezelf dan met woorden als: 

   • “Ik heb het toch zo slecht nog niet.”
   • “Het werk dat ik doe is nog steeds leuk.”
   • “Ik heb nu tenminste zekerheid met mijn vaste baan en inkomen.”

Dit maakt het zetten van de stap van werknemer naar ondernemer best lastig. Blijkbaar houdt iets je dan tegen. Hou jezelf niet langer klein. Ga je dromen achterna. Voor mij helpt het om tegen mijzelf te zeggen tot wanneer ik erover na mag denken. Ik geef mezelf op die manier beperkte tijd om na te denken en voelen wat ik nu écht wil. Door er een concrete deadline aan te koppelen én het uit te spreken naar mensen uit mijn omgeving, creëer ik meer noodzaak om ook écht de sprong te wagen. Ook al kijk je er misschien tegenop. 

3: Richt je aandacht op wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt 

Dat je een eigen bedrijf wilt is wel duidelijk als je dit artikel leest. Om vervolgens aan te trekken wat je écht wilt, is het belangrijk dat je je aandacht schenkt aan het leven dat je wilt. Visualiseer wat je doet met je onderneming en beeld je in: 

   • Wie je klanten zijn
   • Waar je aan het werk bent
   • Wanneer en met wie je samenwerkt
   • Hoe je je voelt als je je eigen pad bewandeld
   • Wat je producten en diensten zijn om je potentiële klanten te helpen

“Waar jij je aandacht op focust, dat groeit”

4: Maak een actieplan voor jezelf met concrete doelen

Wanneer ga je nu écht de stap zetten van werknemer naar ondernemer? Ga je all-in en zeg jij je baan direct op om fulltime te ondernemen? Of kies je ervoor om stap voor stap fulltime ondernemer te worden? Waar ga je voor? 

Vergelijk hierbij dat je direct in het diepe springt of dat je als het ware eerst nog aan het pootje baden bent om in de startfase minder risico te nemen. Stel dus een einddatum vast voor jezelf waarop je definitief wilt stoppen met je werk in loondienst. 

En wat zijn je drie actiepunten die je komende weken of maanden gaat uitzoeken of uitvoeren om dichterbij je doelen te komen? 

Het is goed om te weten dat je niet altijd ‘bezig’ hoeft te zijn. Het kan ook heel goed voor je zijn om even helemaal niets te doen. Vergeet ook zeker niet om even rustig de tijd te nemen om al je plannen op je in te laten werken. Gun en geef jezelf de tijd om stil te staan bij jouw eigen plan van aanpak. Ga er dus even op uit met een dagje of weekendje weg. Op die manier kan je even uit de waan van de dag kan stappen. Of kies ervoor om een lange wandeling in de natuur te maken. Dit helpt enorm om tot nieuwe inzichten te komen!

van werknemer naar ondernemer

Q&A’s 

Hieronder ontdek je hoe ik, Alex Malone en Femke Klaassens de sprong van werknemer naar ondernemer hebben gewaagd. Doe je voordeel ermee! 

Q&A met Thijs Unij

Waarom wilde je gaan ondernemen? 

“Ik voelde diep van binnen dat er meer in mij zat. Ik wil impact maken om van betekenis te kunnen zijn voor andere ondernemers. En ik ontdekte dat vrijheid mijn belangrijkste kernwaarde is waar ik dus veel waarde aan hecht. Zelf bepalen waar en wanneer ik wil draagt bij aan mijn verlangen naar vrijheid. Hetzelfde geldt voor de afwisseling die je als ondernemer kan creëren. Het ondernemerschap is één groot avontuur en dat trok mijn aandacht al op jonge leeftijd. Je kan dan namelijk iets compleet nieuws opzetten, waardoor ik mijn eigen creativiteit en fantasie kan omzetten naar de werkelijkheid.” 

Wat ging er door je heen toen je voor het eerst de gedachte had om te stoppen als werknemer? 

“Dat ik ooit wilde gaan ondernemen was wel duidelijk voor mezelf. Ik wist alleen nog niet wanneer. Ik had twijfels en was nog zoekende. Mijn vader is wel altijd ondernemer geweest en ik merkte daardoor van dichtbij wat de voor- en nadelen van het ondernemerschap waren. Toen kwam er dus een moment dat ik aan alles voelde dat ik mijn standaard te verhogen had. Ik kreeg het besef dat je maar één keer leeft. Wachten en mijn dromen uitstellen was geen optie meer, omdat mijn verlangen zo groot was. En om eerlijk te zijn had ik in het begin ook zeker wel gedachtes als: zou je dat wel doen, omdat je dan geen vast inkomen meer hebt? Maar ik had ook door dat ik mijn intuïtie moest volgen om te doen wat ik diep van binnen écht het leukste vond.”

Wat was jouw plan van aanpak om de sprong te wagen? Hoe heb je de knoop doorgehakt? 

“Het werkte voor mij goed om eerst 4 dagen in loondienst te werken en daarnaast minimaal één dag per week als zzp’er aan de slag te gaan. Zo kon ik als het ware ervaren in hoeverre het ondernemerschap écht iets was wat ik op dat moment al fulltime wilde doen. 

Naast het werken in loondienst zorgde ik ervoor dat ik aan de groei van mijn bedrijf werkte. Ik zette alvast nieuwe samenwerkingen op, vergrootte mijn netwerk en zorgde er uiteindelijk voor dat ik voldoende klanten in korte tijd verzamelde om ook écht de sprong te kunnen wagen zonder dat ik financieel zorgen zou krijgen. Voor mij was het wel écht belangrijk om in die beginfase qua geld niet zoveel risico te lopen, zodat ik met een fijn gevoel als fulltime ondernemer aan de slag kon.

Wat is jouw #1 tip om de stap van werknemer naar ondernemer te zetten? 

“Door je intuïtie in te zetten kom je meer in balans, weet je beter wat je wilt, maak je gemakkelijker keuzes die écht bij je passen, weet je of je op de goede weg zit en kun je meer zijn wie je werkelijk bent. Jouw intuïtie is als het ware jouw raadgever die het beste met je voor heeft. Het geeft je richting, dus vertrouw erop dat je vanuit je hart de beste beslissingen neemt die aansluiten op je diepste verlangens. Te veel malen in mijn hoofd brengt mij niet zo vaak verder om een belangrijke keuze te maken, dus ik raad je aan om je keuzes te maken op basis van je gevoel. Alleen dan kan je écht trouw leven aan jezelf.” 

van werknemer naar ondernemer

Q&A met Alex Malone

Waarom wilde je gaan ondernemen? 

“Het begon met een behoefte naar vrijheid. Ik vond wat ik deed fantastisch leuk en ik was er goed in, maar de manier waarop ik mijn werk uitvoerde paste niet bij me. De vaste structuur kostte mij uiteindelijk meer energie dan dat het me opleverde. Hoe leuk ik mijn collega’s, klanten en werk ook vond, elke dag ging ik met meer lood in mijn schoenen naar elke keer datzelfde kantoor. Mijn dagen leken allemaal hetzelfde. Ik besloot daar letterlijk afstand van te nemen door op reis te gaan en ervaarde toen het gevoel van vrijheid. Elke dag mijn dag in kunnen delen zoals ik dat wil, bracht mij een diep gevoel van geluk en ik besloot dat ik mijn skills zou gaan inzetten op een manier die beter bij mij past: werkend waar en wanneer ik wil voor zelfstandige ondernemers die iets moois willen neerzetten.

Het begon dus met een behoefte naar vrijheid, maar al snel ontdekte ik een missie waar ik me voor in wilde zetten. De vrijheid van ondernemerschap zit hem voor mij deels in waar en wanneer ik werk, maar ook zeker met wie ik werk en voor welk doel ik mijzelf beschikbaar maak. Ik wil autonoom beslissingen kunnen maken die goed voelen, die bij mij passen en die een positieve impact maken. Daarom ben ik gaan ondernemen.” 

Wat ging er door je heen toen je voor het eerst de gedachte had om te stoppen als werknemer?

“Pure enthousiasme. Ik was verder heel nieuwsgierig en had er heel veel zin in. Angst kan ik me niet echt meer herinneren maar dat komt denk ik vooral omdat ik voor mezelf een financiële zekerheid had ingebouwd door 1 lange termijn opdracht aan te nemen voordat ik officieel ontslag nam en ook mijn spaarrekening had gespekt. Ik geloof dat wanneer je een avontuur opzoekt en onzekerheid instapt op een bepaald gebied, dat je dat ergens anders moet balanceren met juist extra zekerheid. Daardoor kon ik me volledig overgeven aan mijn stap en voelde ik dus pure enthousiasme.” 

Wat was jouw plan van aanpak om de sprong te wagen? Hoe heb je de knoop doorgehakt? 

“Ik wist in iedere geval zeker dat ik in mijn leven compleet om wilde gooien. Ik wilde niet een freelancer worden die dan voor dezelfde klanten werkt, maar dan voor een ander tarief. Dus mijn plan was om alle schepen achter me te verbranden en een sprong in het diepe te wagen. Zonder het netwerk wat ik al had opgebouwd, vanuit het buitenland en met een buffer van €10.000 vertrok ik naar Australië om daar mijn bedrijf op te zetten. Waarom Australië? Daar lagen voor mij de meeste kansen. Ik kende er al mensen, ik kan de taal, via LinkedIn kwam ik een hoop vacatures tegen die freelance ingevuld konden worden en er was genoeg ruimte voor een avontuur waar ik zo naar hunkerde.

De knoop doorhakken was makkelijk, want tijdens mijn eerste solo-reis door Zuid-Amerika, anderhalf jaar eerder, had ik dit al besloten. Toen ik terugkwam van mijn eerste reis ben ik gaan plannen richting mijn tweede reis die voorgoed voor een transformatie van mijn leven moest gaan zorgen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb nooit getwijfeld aan dat gevoel: ik wist zeker dat ik de vrijheid van ondernemen nodig had om me uit te dagen en gelukkig te maken.” 

Wat is jouw #1 tip om de stap van werknemer naar ondernemer te zetten? 

“Zorg dat je weet waar je waarde kunt en wilt toevoegen. Waar ben je goed in? Wat vind je fantastisch leuk en belangrijk om jouw skills voor in te zetten? Neem tijd en aandacht voor waar je energie van krijgt en ga doen zoals jij denkt dat het goed is. Denk niet te lang na en ga af op je gevoel. Doe het gewoon en accepteer dat fouten gaat maken, want die fouten gaan zorgen voor oplossingen en hoe je die oplost maakt jou uniek.” 

 

van werknemer naar ondernemer

Q&A met Femke Klaassens

Waarom wilde je gaan ondernemen? 

“Ik ben gaan ondernemen omdat ik bij geen enkele werkgever écht m’n draai kon vinden. Er waren veel verschillende dingen die ik leuk vond, terwijl ik in loondienst vooral veel van hetzelfde moest doen. Ik miste de afwisseling. En natuurlijk de vrijheid. Zelf kunnen bepalen waar je werkt, en wanneer vooral.”

Wat ging er door je heen toen je voor het eerst de gedachte had om te stoppen als werknemer? 

“Ik vond de gedachte aan stoppen in loondienst echt doodeng. Voornamelijk ook door de goedbedoelde ‘adviezen’ uit m’n omgeving. Het aantal keren dat iemand ‘zou je dat wel doen’ naar me riep, is niet meer op 1 hand te tellen. Ik was er heilig van overtuigd dat ik uiteindelijk onder een brug zou moeten gaan leven als het niet zou lukken.”

Wat was jouw plan van aanpak om de sprong te wagen? Hoe heb je de knoop doorgehakt? 

“Uiteindelijk heb ik het daarom op mijn eigen manier aangepakt. Ik ben steeds een dag minder gaan werken, en een dag meer aan m’n bedrijf gaan werken. Totdat ik op een moment eigenlijk beide niet meer naar behoren kon doen. Toen moest ik een keuze maken: ga ik voor mijn eigen geluk en succes, of voor dat van mijn werkgever?”

Wat is jouw #1 tip om de stap van werknemer naar ondernemer te zetten? 

“Doe het in stapjes! Zeker wanneer je nog niet zo goed durft. Zo kun je rustig opbouwen, en zelfs een beetje aftasten of het wel echt zo leuk is als je denkt. En wil je toch in een klap de sprong wagen? Zorg dan dat je een buffer hebt, waarmee je het een aantal maanden kunt volhouden.”

Nu is het tijd voor actie!

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren, motiveren en activeren om aan de slag te gaan met je dromen. Wacht niet langer en start nu met in kaart brengen wat je de komende maanden en jaren wil gaan doen. Het leven is te kort om te wachten en je diepste verlangens uit te stellen. 

Geloof in jezelf, ga ervoor en zet de stap van werknemer naar ondernemer op een manier die bij je past. Wat ik, Alex Malone en Femke Klaassens hebben gedaan in de praktijk, hoeft niet per se te betekenen dat je dit ook zo zou moeten doen. Vind voor jezelf uit wat je prettig vindt. Er is geen goed of fout. Zet ‘m op! 

Tot slot ben ik nog wel even benieuwd: wat is je grootste inzicht nu je dit artikel hebt gelezen? 

Leuk als je het hieronder wilt laten weten in een reactie!

 

Anderen lazen ook:

Hoe intuïtief leven je een betere remote werker maakt. Tips!

De roadmap: je zakelijke doelen vertalen naar actie, hoe doe je dat?

Lifecrafting: 5 tips om te starten met je droomleven

Over de schrijver
Als online copywriter en online marketingstrateeg vind ik het heerlijk om zelf te kunnen bepalen waar, wanneer en met wie ik werk. Dat ultieme gevoel van vrijheid is onmisbaar wat mij betreft om goed te presteren en voldoening te halen uit je 'werk'. Daarom wil ik nu met Meetings In The Sun ook zoveel mogelijk impact maken om professionals en ondernemers te laten inzien hoe je meer geluk en vrijheid kan ervaren in je leven.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down