Van loondienst naar freelance - hoe ik ontslag nam en nu freelance content creator ben op Curacao
17 maart 2020 
3 min. leestijd

Van loondienst naar freelance - hoe ik ontslag nam en nu freelance content creator ben op Curacao

Haar vriend kreeg een baan op Curacao en Esmeralda twijfelde geen moment. Ze pakte haar spullen en verhuisde van Amsterdam naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Daar begon ze haar freelance carrière als content creator. Een job die ze overal ter wereld remote zou kunnen doen, maar voorlopig is Curacao haar thuis!


Altijd al het gevoel gehad dat je iets voor jezelf wilt beginnen? Of meer flexibiliteit in je werk wilt? Ik ook! Dit jaar heb ik de stap gemaakt van een vaste baan naar freelance werk. Het idee van freelancen, heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten, maar toch heb ik hier niet bewust naartoe gewerkt.

Hoe ben ik begonnen als freelance content creator?

Naast mijn vaste baan als Recruitment Marketing Specialist was ik druk bezig met het maken van eigen content. Hierdoor ontwikkelde ik een edit stijl die ik via mijn Instagram account kon promoten. Dit bleef (gelukkig) niet onopgemerkt en ik werd benaderd door een bedrijf die wel wat hulp kon gebruiken met hun social media accounts.

De opdracht (content creëren en het beheren van online-campagnes) leek mij super, dus na het maken van concrete afspraken over mijn werkzaamheden ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan om mij in te schrijven als ZZP-er. Ik zie wel hoe het loopt, was mijn gedachtegang. Mijn eerste freelance job deed ik dus gewoon naast mijn vaste baan. Toen ik meer freelance werk kon oppakken en dit niet meer kon combineren, heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met mijn vaste baan.

Esmeralda, loondienst, freelance

De stap van loondienst naar freelance

Het opzeggen van mijn vaste baan was spannend, maar het was tijd. Ik wilde een nieuwe uitdaging aangaan, meer flexibiliteit in mijn werk en zelfstandig kunnen werken. Toen ik de kans kreeg om meer freelance werk te doen, kon ik dat natuurlijk niet voorbij laten gaan. Weer was mijn gedachtegang: ‘ik zie wel hoe het loopt’. Niet geschoten is altijd mis toch?

Financiële situatie

Ik kreeg meer tijd en kon daardoor meer opdrachten oppakken. Daardoor wist ik dat ik niet in een financieel onzekere situatie terecht zou komen, wat uiteraard ook erg hielp bij het maken van de stap. Tot nu toe ben ik enorm blij met deze beslissing. Het allerlekkerste vind ik de vrijheid. Ik deel zelf mijn dag in en ben niet meer verplicht om op één plek aanwezig te zijn. Op een eiland als Curacao is het al helemaal fijn om niet de hele dag binnen te moeten zitten maar juist lekker op pad te kunnen zijn. Ik heb hierdoor ook veel meer inspiratie en ben veel creatiever bezig. Niet alleen in het werk wat ik voor mijn opdrachtgevers doe, maar ook voor mijn eigen account, wat ik nu ook meer kan uitbouwen.

Vrijheid vs onzekerheid

Toch is freelancen niet voor iedereen weggelegd, hoe leuk en interessant het ook lijkt. Vrijheid klinkt als muziek in de oren, maar vergeet niet dat je constant in een onzekere situatie werkt. Daarnaast verlies je vastigheid, (vaste) collega’s waar je altijd op terug kunt vallen en moet je aardig wat discipline hebben! Als freelancer ben jij de ‘expert’ in de werkzaamheden die je doet, daar klopt de opdrachtgever bij jou voor aan.

Onzekerheden

Solo werken kan dan ook soms best wat onzekerheid met zich meebrengen. Wat als een opdrachtgever iets wilt waar je eigenlijk geen ervaring mee hebt? Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn. Als ik ergens weinig of geen ervaring mee heb geef ik dat gewoon aan, maar geef ik ook aan dat ik ervoor zorg dat ik het kan. Ik probeer regelmatig m’n kennis bij te spijkeren door online cursussen van Google te volgen. Deze zijn veelal gratis en kun je gemakkelijk vanuit huis (of waar je ook bent op de wereld) doen.

Wil jij ook de stap maken van vaste baan naar freelance? Sjanett vertelt hier hoe jij je dromen om kunt zetten in concrete acties.

 

 

Anderen lazen ook: 

Het thuiswerken helemaal beu? Boek een dagje hotel!

Esther is ‘ontslagen’ uit Nederland en leeft sindsdien niet langer dan zes weken op één plek

Op workation naar Marrakech? Ontmoet jouw businesscoach: David

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down