Uyuni: de witte woestijn van Bolivia 

Net buiten de levendige stad Uyuni, op 3.650 meter hoogte, ligt de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Ondanks dat het moeilijk voor te stellen is, vind je in dit onwaarschijnlijke stukje natuur bijzonder veel leven. Salar de Uyuni is één van de meest populaire bestemmingen van Bolivia en zorgt voor het grootste gedeelte van het inkomen van de plaatselijke bevolking. Het bewijs dat dit ooit een immens grote zee was, zie je terug in het versteende koraal wat in de grotten te vinden is. De witte vlaktes zijn feitelijk een mix van calcium sulfaat en “tafelzout”. De enorme zoutvlakte is omgeven door woestijnen. Dit gebied, wat in zijn totaliteit 10.582 km2 telt, is mindblowing!


“Nature always wears the color of the spirit” ~ Ralph Waldo Emerson

Rondlopen op deze harde witte grond en een bezoek brengen aan Isla Incahuasi vormen de tweede highlight van onze trip door Bolivia.  Je voelt je nietig en kwetsbaar bij het zien van deze magische plek op aarde.  Ik voel dankbaarheid en respect. Wie zijn wij eigenlijk als mens vergeleken met de onverwoestbare krachten van moeder natuur?

De stad

De stad ligt op een halve dag rijden van Laguna Colorada. Het is fijn om weer in de bewoonde wereld te zijn. De buitenwijken van Uyuni doen wat stoffig aan, lijken verlaten maar geven een vredige eerste indruk.

Uyuni heeft het allemaal; je kunt er winkelen, de kroeg in en lekker eten. Je koopt er kleine flesjes met zout, geluksstenen, beeldjes en mooie handgemaakte producten. De mensen zijn duidelijk gewend aan toeristen en er heerst een prettige sfeer. We parkeren onze camper voor de deur van een hotel en vragen of we tegen een kleine betaling gebruik mogen maken van een douche. We informeren wat naar de veiligheid van de straten. Er zit een militaire basis midden in de stad en overal voelt het super relaxed. Je kan in deze stad makkelijk je camper veilig parkeren. Er zijn verschillende hotels die openstaan voor het verhuren van een plek op hun parkeerplaats en na wat onderhandelen vinden we een fijne plek vlakbij het centrale plein, Central square Uyuni.

Ik kijk om mij heen en geniet van deze lokale indruk.

Die avond gaan we lekker uit eten bij Minuteman Pizza. Ze zijn geopend vanaf 17.00, hebben vegetarische opties en zelfs glutenvrije pizzabodems! Na een dag rijden in onze 4×4, op de onverharde wegen van het laatste stuk reservaat, zijn we toe aan een goede maaltijd. We ontmoeten andere reizigers in het restaurant en besluiten ook het lokale café een bezoekje te brengen. In een kleine zijstraat vind je de veelbesproken Extreme Fun Pub. Grote ronde tafels zitten vol met locals (allemaal gidsen blijkt later, ze kijken op als we binnen lopen. We worden uitgenodigd aan een tafel, bestellen een drankje en voelen ons weer even backpackers. Ik kijk om mij heen en geniet van deze lokale indruk. We krijgen informatie over de zoutvlakte, horen hoe het is om hier te werken als gids en ondervinden dat Bolivia niet alleen prachtig is qua natuur maar ook onwijs lieve mensen bergt.

Salar de Uyuni

De volgende dag, gelukkig zonder kater, maken we ons vroeg in de ochtend klaar voor een nieuwe schat, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Omdat wij zo ontzettend veel kosten besparen op overnachtingen door het reizen met onze eigen 4×4, hebben we besloten mee te gaan met een uitgestippelde tour. We willen de volgende ochtend na deze dagtour vroeg weer gaan rijden om zoveel mogelijk van Bolivia te kunnen zien. Om de hoek van onze kampeerplek boeken we onze tour, opnieuw hebben we voordeel omdat we reizen in het laagseizoen. 

Klimaat op de zoutvlakten

We kleden ons warm aan, voornamelijk in laagjes zodat we op alles voorbereid zijn. Het klimaat van de Salar is hard; ’s nachts koelt het enorm af en het kan in juni, de maand waarin wij rondreizen, afkoelen tot -10 graden celcius. Je zou denken dat het overdag warm is door de zon en haar reflectie, maar laat je niet misleiden. Zorg dus voor voldoende warme kleding, want ook de wind is guur. Smeer je overigens wel goed in, ook al voelt het fris, je kunt flink verbranden. Over regen hoef je je weinig zorgen te maken; er valt per jaar ongeveer 400 mm regen in dit gebied, de kans dat het dus regent is heel klein! 

Onze eerste stop is net buiten de stad. Hier ligt een kerkhof van afgedankte treinstellen, cementerio de trenes. Je kunt hier al een klein beetje zien hoe verlaten dit gebied is.

Vervolgens rijden we door naar de zoutvlakte.Eén van de dingen die de vlakte zo leuk maakt om te bezoeken, is het maken van foto’s met een onwerkelijke perspectief. Het is geweldig om de hele middag te spelen met je camera. Onze gids kent veel trucs en met onze kleine groep hebben we ontzettend veel lol.

Met zoveel cactussen, op een redelijk klein eiland ga je je afvragen wat de natuur hier in gedachten had?

Island Incahuasi

Een fijne tussenstop tijdens de tour is het eiland Incahuasi. Je ziet hier cactussen van honderden jaren oud en hebt een fenomenaal uitzicht over de witte woestijn van zout. Alles om je heen is wit, de wereld lijkt enkel te bestaan uit dit ene eiland. Met zoveel cactussen, op een redelijk klein eiland ga je je afvragen wat de natuur hier in gedachten had? Hoe komt dit hier terecht en hoe kunnen deze prachtige planten hier leven? Een korte wandeling van ongeveer 45 minuten over dit eiland is niet weg te denken als je deze plak bezoekt. Salar de Uyuni staat met recht op nummer twee van mijn favoriete plekken in Bolivia.

Op naar Peru

Na een overweldigende dag aankomen in je camper is echt zalig. We koken onze eigen maaltijd en genieten aan tafel van een glaasje wijn terwijl we onze foto’s bekijken. Ik werk graag voor duurzame merken en schoot een aantal leuke foto’s voor Dopper. De Salar de Uyuni is ontzettend fotogeniek. Na het eten klappen we vroeg in de avond ons bed uit, het is afgekoeld in de stad die een fijne indruk bij ons achterlaat. Uyuni is leuk en met een camper deze stad doorkruisen is veilig en makkelijk. 

Morgenvroeg  rijden we door naar het noorden , dieper de hooglanden van Bolivia in, om zo langzaam onze weg te vervolgen naar een nieuw land. Peru staat al jaren hoog op mijn lijstje. Als we Uyuni uitrijden en opnieuw dwars door de verlaten woestijn  karren, kijk ik even in stilte naar links van mij. Ik ben al bijna negen maanden op pad en prijs me zo ontzettend gelukkig; aan het stuur zit een goede vriendin die mij is komen opzoeken tijdens mijn werk in Zuid-Amerika en vanavond slaan we ons kamp op op weer een nieuwe plek. Ik ben hooked, reizen met een camper is anders, het verbreed je horizon en nooit eerder voelde ik zoveel vrijheid in het bepalen van mijn “eigen weg”. Wordt vervolgd. 

“Not I, nor anyone else can travel that road for you. You must travel it by yourself. It is not far. It is within reach. Perhaps you have been on it since you were born, and did not know. Perhaps it is everywhere – on water and land.” ~ Walt Whitman

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*