Esther is ‘ontslagen’ uit Nederland en leeft sindsdien niet langer dan zes weken op één plek
16 mei 2020 
4 min. leestijd

Esther is ‘ontslagen’ uit Nederland en leeft sindsdien niet langer dan zes weken op één plek

Esther Jacobs (49) – wereldburger pur sang en BN’er onder de digital nomads – reist al zo’n 15 jaar de hele wereld over waarbij ze (bijna) niet langer dan zes weken op één plek verblijft. Die levensstijl zorgde er zeven jaar geleden voor, dat zij uitgeschreven werd uit Nederland. Er bestaat in ons land namelijk een wet waarin bepaald is dat je minimaal vier maanden per jaar op één plek moet overnachten om er ingeschreven te kunnen staan. 

Inmiddels heeft Esther haar leven op zo’n manier ingericht, dat ze zo vrij is als een vogel. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen. Want hoe is het om niet binnen een systeem te passen? En welke lessen heeft Esther voor eenieder die remote wilt gaan leven?  

Geen hokjesmentaliteit

Met haar digital nomad levensstijl is het niet vreemd dat Esther – zelfs voor die bewuste dag in 2013 – erover nadacht te vertrekken uit Nederland. 

“Moet ik mezelf niet uitschrijven uit het Basisregister? Die vraag heb ik mezelf geregeld gesteld. Ik pas namelijk niet in een hokje, terwijl ik wel aan alle regels moest voldoen. Iets hield me altijd tegen: bureaucratie. Wanneer je jezelf uit laat schrijven loop je namelijk tegen allerlei problemen aan. Verzekeringen, belastingen, zelfs het runnen van een bedrijf, het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. In eerste instantie dacht ik dan ook: laat ik maar blijven zitten waar ik zit, veilig in mijn comfortzone.” 

Kamervragen 

Dat deed Esther dan ook. Totdat zij in 2013 tegen de spreekwoordelijke muur liep. De gemeente waar zij op dat moment haar koopwoning had wilde haar paspoort niet verlengen en haar zelfs uitschrijven, omdat ze te veel in het buitenland zou zijn. In de wet staat dat je minstens vier maanden ergens moet overnachten om er ingeschreven te mogen staan, er vanuit gaande dat je anders ergens anders woont. Maar wat als je nergens anders woont en gewoon weinig op je ‘basis’ overnacht? Over deze kwestie zijn uiteindelijk zelfs Kamervragen gesteld. Vanaf dat moment stond Esther in de schijnwerpers:

“Via Kamervragen wilde ik duidelijkheid krijgen hoe die wet bedoeld is. Maar men heeft besloten om hem letterlijk toe te passen. Toen ben ik zelf vragen gaan stellen. Want als ik niet in Nederland ingeschreven mag staan, wat moet ik dan doen? Niemand had daarop een antwoord. Ik heb die kans (en die schijnwerpers) aangegrepen om te laten zien dat er steeds meer mensen met dit probleem geconfronteerd worden. Terwijl deze levensstijl in deze tijden helemaal past én kan!” 

Is een leven zonder grenzen iets voor jou?

Jezelf uit laten schrijven is geen eenvoudige keuze. Het systeem in Nederland is er namelijk op gebouwd om je in dat systeem te houden. Wil je enkel de belasting ontduiken? Begin er dan niet aan. Is je leven echter al internationaal? Dan is er volgens Esther iets voor te zeggen om ook jouw administratieve leven niet meer aan één land te binden. Let wel, je zult iedere dag weer nieuwe drempels moeten overwinnen. Locatie-onafhankelijk ondernemen is dan ook een nog groter leerproces dan alleen ondernemen. Er komt veel meer bij kijken. 

“Ik wil iedereen aanraden om in ieder geval het Handboek voor Wereldburgers te lezen. Hierin staan alle dingen waar ik tegenaan gelopen ben en hoe je bepaalde problemen kunt voorkomen. Na het lezen hiervan heb je waarschijnlijk ook een beter beeld bij de situatie, en of het iets voor jou is.” 

De grootste uitdaging in remote werken

“Wanneer je locatie-onafhankelijk wilt worden zal je tegen een grote uitdaging aanlopen. Je zult namelijk je eigen toegevoegde waarde moeten leren kennen én leren benoemen. We willen allemaal veel geld verdienen en veel bezoekers op onze website, maar als je niks te bieden hebt, ga je niet veel klanten krijgen. Je moet iets vinden waar je uniek in bent. Weinig mensen weten dat van zichzelf, want als je ergens goed in bent, voelt dit als iets vanzelfsprekends. Dan denken ze: maar dit is toch niet mijn toegevoegde waarde? En gaan dan een cursus volgen of bij een of andere goeroe in de leer.”  

Hoe je volgens Esther die toegevoegde waarde kunt achterhalen? Kijk eens goed naar wat de meest gestelde vragen aan jou zijn. Dat zijn namelijk de vragen waar jouw klanten mee zitten. En dat zou zomaar eens jouw businessmodel kunnen worden. 

 

Denk daar maar eens over na.  

 

 

Om deze wet ging het.

Meer weten over Esther? www.estherjacobs.info

Esther helpt je graag jouw toegevoegde waarde te ontdekken

Esther schreef niet alleen het Handboek voor Wereldburgers, met de Nederlandse situatie, maar ook een meer internationaal handboek: Digital Nomads; how to live, work and play around the world.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down