Uitschrijven bij Basisregistratie Personen (BRP) als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent: zo werkt het!
09 september 2020 
9 min. leestijd

Uitschrijven bij Basisregistratie Personen (BRP) als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent: zo werkt het!

Ben je van plan om voor lange tijd naar het buitenland te vertrekken? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Eén van de belangrijkste? Jouw inschrijving bij de gemeente! Of – met andere woorden – jouw inschrijving in de Basisregistratie Personen, de BRP. Je bent namelijk wettelijk verplicht je uit te schrijven bij je gemeente als je langer dan acht maanden buiten Nederland verblijft. In deze blog nemen we je mee op reis. Want hoe zit dat nou met die Basisregistratie Personen? En wat heeft deze registratie voor invloed op bijvoorbeeld jouw zorgverzekering?

Inhoudsopgave

    1. Wat is de Basisregistratie Personen?
    2. Wanneer moet ik me uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP)?
    3. Uitschrijven uit Nederland, waarom ben ik dit verplicht?
    4. Hoe schrijf ik me uit bij de gemeente?
    5. Wat zijn de gevolgen van een uitschrijving
    6. Ben ik na uitschrijving nog wel een Nederlander?
    7. Basisregistratie Personen aanvragen bij terugkomst in Nederland
    8. Advies op maat nodig?

Wat is de Basisregistratie Personen (BRP)?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is de Basisregistratie Personen? De BRP is een centrale database waarin de overheid persoonsgegevens van inwoners in Nederland heeft verzameld. Maar dat niet alleen, je kunt er ook de gegevens van Nederlanders in het buitenland terugvinden. Natuurlijk staat hier niet in wat je gisteravond gegeten hebt. Welke gegevens er wel in de Basisregistratie Personen staan? Onder andere je naam, geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en je huidige adres.

 

 

Wanneer moet ik me uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP)?

Heb jij grootste plannen en wil je voor langer dan acht maanden naar het buitenland vertrekken? En vallen die acht maanden binnen een periode van twaalf maanden? Dan ben je verplicht om jezelf uit te schrijven bij jouw gemeente. Let op: deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Dus ook wanneer je twee keer een half jaar weggaat, of twee keer vier maanden, moet je jezelf uitschrijven. Er wordt niet gekeken naar een kalenderjaar.

 

Wanneer je van tevoren weet dat je zo lang weggaat, kun je jouw uitschrijving regelen voordat je goed en wel vertrokken bent. Op die to-do lijst dus! Dit hoeft echter niet. Wanneer je nog niet zeker weet hoe lang je weg wilt blijven, kun je ook wachten totdat je aan het maximum van acht maanden zit. Puntje van aandacht is wel: niet alle gemeentes staan een uitschrijving vanuit het buitenland toe. Dus check dit wel even voor vertrek!

 

Schrijf je je niet uit? En blijf je toch langer dan acht maanden weg? Dan loop je het risico op een fikse boete van zo’n 325 euro. Niet mals. Een leuk bedrag om tot je beschikking te hebben wanneer je op een tropisch eiland van een drankje geniet!

 

Ga je korter dan acht maanden op pad? Dan mag je je alsnog uitschrijven bij de gemeente. Dit is dan echter niet verplicht.

Uitschrijven uit Nederland, waarom ben ik dit verplicht?

Dat is simpel! Nederland wil voorkomen dat er misbruikt wordt gemaakt van het sociale systeem. Het uitschrijven heeft namelijk gevolgen voor bijvoorbeeld je AOW, eventuele uitkeringen en de kindertoeslag. Hierover later meer. Om te voorkomen dat jij lang in het buitenland zit en ondertussen wel gewoon je bankrekening spekt met allerlei toeslagen, is deze verplichting dus in het leven geroepen.

 

Hoe schrijf ik me uit bij de gemeente?

Goeie vraag! Meestal kun je vanaf vijf werkdagen voor vertrek jezelf uitschrijven. Het is afhankelijk van jouw gemeente of dit schriftelijk kan, of dat je persoonlijk langs moet komen. Wat op jou van toepassing is, is terug te vinden op de website van jouw specifieke gemeente. Vaak is het zo dat wanneer er meerdere mensen op jouw adres ingeschreven staan, en niet iedereen mee op reis gaat, je persoonlijk langs moet komen.

 

Ben je van plan je op termijn ook in te schrijven in het buitenland? Dan is een bewijs van uitschrijving altijd handig! Deze krijg je zodra je je hebt uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen in Nederland.

 

Nog even een extra side-note (in case you missed it): schrijf je je nog niet uit – omdat je bijvoorbeeld nog niet weet hoe lang je weg blijft – en kom je er later achter dat je de termijn van acht maanden nadert? Het is niet altijd mogelijk om je online uit te schrijven bij je gemeente! Zorg ervoor dat je vóór vertrek weet waar je aan toe bent.

 

Wat zijn de gevolgen van een uitschrijving bij de Basisregistratie Personen (BRP)?

Een uitschrijving bij de Basisregistratie Personen (BRP) kan flinke gevolgen hebben. Er zijn dan ook genoeg mensen die ‘vergeten’ zich uit te schrijven. Komt de gemeente hierachter? Dan staat er dus een boete op je te wachten. We lichten de gevolgen van een uitschrijving even toe:

 

Geen vast adres

Wanneer je je uitschrijft bij jouw gemeente heb je geen vast adres meer. Geef dan ook een postadres op (bijvoorbeeld bij je ouders) waar belangrijke post bezorgd mag worden. Dit heeft geen gevolgen voor de mensen die op dat adres wonen.

 

AOW-pensioen

Grote kans dat jij nog lang niet in de buurt zit van de AOW-leeftijd, maar een uitschrijving heeft wel degelijk gevolgen voor deze uitkering. Per jaar dat je niet ingeschreven staat in Nederland, kost je dit namelijk 2% AOW. Dit kan dus aardig in de papieren lopen. Wil je dit voorkomen? Verzeker jezelf dan via de Sociale Verzekeringsbank, zodat je die 2% niet verliest.

 

Inschrijving bij een woningbouwvereniging

Wacht je op dit moment op een huurwoning? En sta je hiervoor ingeschreven bij een woningbouwvereniging? Vraag dan bij deze vereniging na of een uitschrijving betekent dat jouw plek op de wachtlijst komt te vervallen. Dit is per woningbouwvereniging verschillend.

 

Verzekeringen

Veel verzekeringen zijn gekoppeld aan een inschrijving in Nederland. Schrijf je je uit, dan vervalt zo’n verzekering automatisch. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aansprakelijkheidsverzekering maar ook voor – ja, echt – een doorlopende reisverzekering!

 

Zorg ervoor dat jij jouw verzekeringen stopzet. Dit gaat namelijk niet automatisch. Wanneer je dit niet doet, blijf je premie betalen voor iets dat je niet gebruikt. Geld dat je (volgens ons) toch liever gebruikt voor een onbetaalbare ervaring in het buitenland ;).

 

Speciaal geval: je zorgverzekering

Het uitschrijven uit Nederland betekent niet dat je niet meer verplicht bent om een zorgverzekering te hebben. Deze plicht stopt pas als je langer dan een jaar naar het buitenland vertrekt. Neem altijd even contact op met je zorgverzekeraar en leg jouw specifieke situatie voor om problemen te voorkomen!

 

Jouw huurwoning onderverhuren

Ook jouw recht op huursubsidie komt de vervallen wanneer je je uitschrijft uit het basisregister. Heb je een huurwoning en wil je die aanhouden? Ga dan het gesprek aan met je huurbaas. Het is namelijk niet altijd mogelijk of zelfs toegestaan om jouw woning onder te verhuren als je zelf niet de eigenaar bent.

Ook als je een koophuis hebt zitten hier wat haken en ogen aan. Laat je dus altijd goed informeren door een ervaren partij.

 

Een eigen bedrijf

De kans is groot dat wanneer jij onze website al een tijdje in de gaten houdt, dat jij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel op jouw naam hebt staan. Een eigen bedrijf dus. Wanneer je je uitschrijft, komt deze ook te vervallen. Wil je dit bedrijf aanhouden? Informeer dan bij de KVK of er een manier is om toch ingeschreven te blijven staan. Een andere optie zou bijvoorbeeld een e-residency kunnen zijn in bijvoorbeeld Estland of IJsland.

Ben ik na uitschrijving nog wel een Nederlander?

Ja. Je blijft gewoon een Nederlander. Je mag je Nederlandse paspoort blijven gebruiken en je BSN-nummer blijft ook hetzelfde. Wat je wel op je buik mag schrijven? Je DigID. Die kun je niet meer gebruiken en ook niet meer aanvragen. Ook het inschrijven van een mini-me (a.k.a. een baby) kan niet meer.

 

Je gegevens verdwijnen ook niet zomaar. Na uitschrijving uit de BRP worden je gegevens namelijk gewoon verplaatst. En wel naar het niet-ingezetene-deel. Dat wil simpelweg zeggen dat je niet meer in Nederland woont.

Basisregistratie Personen aanvragen bij terugkomst in Nederland

Ben je het buitenland even beu? En wil je weer terug naar Nederland komen (en ook weer even blijven)? Genieten van een stroopwafel, je vrienden en familie en het klagen over het weer? Dan zul je je opnieuw moeten inschrijven.

 

Veel gemeentes hanteren hiervoor een termijn van vijf dagen. Heb je jouw zorgverzekering opgezegd toen je vertrok? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk opnieuw aanvraagt. Je bent namelijk vanaf het moment dat je hier weer ingeschreven staat verzekeringsplichtig.

 

Nu is dit in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk nogal wat dingen die met elkaar verbonden zijn. Zo kun je je bijvoorbeeld niet inschrijven bij een gemeente zonder dat je een verblijfsadres hebt. En zonder inschrijving bij de gemeente kun je geen baan aannemen, mocht je dat willen. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren goed hebt uitgezocht en je zaakjes op orde hebt. Om zo te voorkomen dat je wel heel snel met beide benen weer op de grond staat na een fantastische reis!

 

Lees hier het verhaal van Esther Jacobs en hoe zij ‘ontslagen’ werd uit Nederland. 

Advies op maat nodig?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Kim de Jong van House of Tax. Wanneer je behoefte hebt aan hulp op het gebied van belastingen, jouw administratie of toeslagen, ben je bij haar aan het juiste adres. Neem een kijkje op haar website!

 

 

Anderen lazen ook:

Esther is ‘ontslagen’ uit Nederland en leeft sindsdien niet langer dan zes weken op één plek

Ik ga op workation, welke kosten zijn er zakelijk aftrekbaar?

Vanuit loondienst naar digital nomad, zo overwin je alle uitdagingen!

 

 

Over de schrijver
DVHOAByeiZrN
Door

DVHOAByeiZrN

op 20 Nov 2020

LGIXTHDS

pOCYRLUD
Door

pOCYRLUD

op 21 Nov 2020

XZeWSVaN

VKplDawqSsbRAuE
Door

VKplDawqSsbRAuE

op 25 Nov 2020

fGoAmVnpw

lrWRQNsKZBafo
Door

lrWRQNsKZBafo

op 27 Nov 2020

NGJtfIsME

DLegPNGUMm
Door

DLegPNGUMm

op 01 Dec 2020

BjFmeoObrSUpJ

aWdoCgplQiv
Door

aWdoCgplQiv

op 06 Dec 2020

PoRMGLNQcKz

Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down