Tijd voor de eindsprint van 2021 - Zo haal ook jij je doelen dit jaar!
12 september 2021 
11 min. leestijd

Tijd voor de eindsprint van 2021 - Zo haal ook jij je doelen dit jaar!

Nog een paar maanden te gaan dit jaar waarin we al onze dromen en doelen waar kunnen maken. Hoe sta jij ervoor? Heb je alles al behaald of ben je gestrand in je grootste dromen? Dat laatste overkomt de besten onder ons. Je hebt de grootste dromen en mooiste plannen en toch komt er maar weinig uit je handen. Je to do lijst voelt onhaalbaar, je droom te overweldigend en dus ga je alles voor je uitschuiven. Het gevolg: je voelt je steeds slechter waardoor je motivatie nog verder daalt. Maar geen zorgen, je kunt deze modus altijd op elk moment veranderen! 

Het begint al bij het feit dat we vaak overschatten wat we in een dag kunnen doen. Daardoor maken we onze dagelijkse to do lijst zo lang en proppen we die agenda zo vol dat het niet eens haalbaar is. En dat werkt alleen maar demotiverend. Maar... we onderschatten ook wat we in een maand of in een kwartaal kunnen bereiken. Waardoor je op elk gewenst moment je leven kunt omvormen naar een productiever, energieker en gelukkiger leven. Dus, let’s go!


Stel de juiste doelen

Laten we beginnen met wát je wilt bereiken. Om te voorkomen dat je jezelf demotiveert met te grote doelen of te lange to do lijsten is het belangrijk te weten wat je doelen nou echt zijn en hoe je daar kunt komen. Wees daarin streng. Je kunt niet alles doen. Je kunt beter een paar dingen goed doen dan een heleboel dingen half. Bepaal dus eerst heel concreet je belangrijkste grote doelen en houd daarbij een maximum van drie tot vijf dingen aan. 

Door te weten wat je grootste doelen zijn, wordt het makkelijker prioriteiten te stellen. Kijk je naar jouw doelen dan kun je alles wat je doet daartegen afwegen. Dragen alle projecten, plannen, to do's, afspraken etcetera bij aan de doelen die je hebt gesteld? Zo niet, dan weet je wat je te doen staat. Prioriteiten stellen! Je kunt je tijd maar één keer besteden dus zorg dat je jouw tijd aan de juiste dingen besteed. Vraag je daarbij een aantal dingen af:

  • Draagt het écht bij aan de doelen die je hebt bepaald?
  • Moet je het nú doen of is het vooral iets dat je óók zou willen doen?
  • Moet jij het doen of kan iemand anders het ook doen?


Doe de belangrijkste dingen eerst

Heb je jouw doelen en prioriteiten op een rijtje dan kun je structuur aanbrengen om te zorgen dat je het allemaal ook echt gaat doen. Bepaal daarvoor je doelen per maand, week en dag. Begin bijvoorbeeld je week met een overview van wat je die week echt wilt bereiken en bepaal je belangrijkste taken per dag. Zorg dat het niet meer dan drie tot vier taken per dag zijn en begin daar telkens je dag mee. 

Je zal merken dat het direct doen van de belangrijkste dingen je productiever maakt. Voor je het weet, geeft het je zoveel energie dat je extra taken oppakt. En zo niet, geen probleem, want dan heb je in ieder geval je belangrijkste dingen al gedaan. Ga bij dat laaste dan ook niet jezelf forceren om meer te doen, maar laat het los en pak je plannen op een later moment weer op. Geef jezelf daarvoor de ruimte en je zal merken dat je motivatie groeit. Doe je dat niet en ga je toch forceren dan werkt het averechts en komt er binnen no-time niets meer uit je handen. 


Begin gewoon

Gewoon beginnen klinkt altijd als makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is niet zo moeilijk als dat je denkt. Wil je iets bereiken dat zo overweldigend voelt dan komt het er vaak steeds maar niet van. Op zo'n moment is het van belang om toch te beginnen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je ergens 10 minuten aan werkt zonder verplichtingen en kijk wat er gebeurt. In de meeste gevallen zal je ontdekken dat het lang niet zo vervelend is als je dacht. En als je eenmaal begint, ben je zo ongemerkt langer dan 10 minuten bezig nadat je de draad eenmaal hebt opgepakt. 

Werkt deze aanpak niet? Bedenk dan eens of je doel niet te groot is en bepaal hoe je het kunt opbreken in kleinere stappen. Misschien heb je een te grote taak gesteld die overweldigend voelt. Ga dan eens terug naar het begin en bedenk wat de allereerste stap is die je nu kunt zetten. Iemand die een marathon wil rennen, begint diens training ook met eerst een paar stappen. Kijk zo dus ook naar wat jou te doen staat. 

Wil je een blog schrijven? Begin met een eerste zin of alinea. Wil je een design maken? Ga door tijdschriften bladeren om inspiratie op te doen of zet een eerste schets op papier. Moet je een presentatie maken? Bedenk dan eerst de ruwe opzet van wat er allemaal in moet. Bepaal de grote lijnen, zet de eerste stappen en werk vanuit daar verder.


Zoek een partner

Schrijfster Gretchen Rubin onderzocht hoe mensen reageren op verwachtingen, van zichzelf en anderen. Uit de resultaten blijkt onder andere dat het merendeel van de mensen goed is in het voldoen aan verwachtingen van een ander, maar minder goed aan verwachtingen van zichzelf. Zo blijkt dat veel mensen vaak meer bereiken wanneer ze een ander niet willen teleurstellen. Grote kans dat je wel gaat sporten wanneer je met iemand hebt afgesproken, terwijl je in je eentje misschien op de bank zou blijven hangen. Of dat je die geplande presentatie voor je afdeling wel goed voorbereid, maar iets voor alleen jezelf voor je uit blijft schuiven.

Er zijn talloze manieren om deze kennis in te zetten om jouw doelen te behalen. Zet bijvoorbeeld een samenwerking op met iemand die hetzelfde voor ogen heeft. Zoek een sparringpartner met wie je wekelijks je vorderingen, strubbelingen of ideeën bespreekt. Of bepaal duidelijke deadlines waar iemand in je omgeving je aan mag houden. Deel je plannen met anderen en je zal merken dat je meer moeite doet om het ook daadwerkelijk te behalen.


Optimaliseer je tijd

Kijk eens kritisch naar hoe jij je tijd indeelt. Wat zijn de grootste tijd- en energievreters in jouw dagen? Slaap je elke dag uit waardoor je jouw meest productieve uren misloopt? Reis je elke dag een paar uur op en neer naar je werk zonder iets te doen in die tijd? Of zijn er bijvoorbeeld taken die je keer op keer doet, maar die je kunt automatiseren of uitbesteden? En vergeet ook niet de tijd die je besteed aan doelloos door Instagram scrollen of eindeloos bingewatchen, terwijl je weet dat je andere dingen zou willen of kunnen doen. 

Jij bent de baas over jouw tijd. En tijd is het meest kostbare bezit dat we hebben. Je kunt het namelijk niet kopen, aanvullen of opladen. Het is dus belangrijk dat jij jouw tijd besteedt aan dingen die er voor jou het meest toe doen. En wees eens eerlijk, doe je dat al?


Meer tips om je doelen te bereiken

Wil je meer leren om je tijd te besteden aan wat er écht toe doet dan is time management perfect voor jou. Maar lees vooral ook hoe focus bijdraagt aan je productiviteit. Of hoe je meer doet in minder tijd met behulp van de juiste modus bij de juiste taak. En maak je geen zorgen, we zeggen niet dat je eindeloos moet knallen, want ook rust is van groot belang om jouw productiviteit te verhogen. 

Heb je het idee dat je alle tips & tricks inmiddels wel kent, maar nog niet bereikt wat je wil? Check dan onze Hell Week From Home. Daarin gaan we samen met jou en honderden anderen op zoek naar de beste versie van onszelf. De versie die al onze belangrijkste doelen waarmaakt. 3 oktober start de volgende waarin we de eindsprint van 2021 aftrappen. Heb je jouw doelen voor dit jaar nog niet behaald? Dan heb je nog een paar maanden waarin álles nog mogelijk is!

Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down