arrow_drop_up arrow_drop_down
21 maart 2019 

Starten met remote werken? Dit zijn 3 tips die je helpen om de juiste mindset te vinden

Podcast host, online entrepreneur en lifecrafting coach. Sjanett zei een academische carrière als gedragswetenschapper vaarwel. Ze startte LoveFitFood en verkocht haar huis om als digitale nomade op avontuur te gaan. Tegenwoordig coacht ze ondernemers in haar mastermind jaarprogramma’s en geeft ze leiderschapstrainingen in het bedrijfsleven.


Je ziet het helemaal voor je: op de meest inspirerende plekken van de wereld je laptop openklappen om daar te werken is geweldig. Jij wil als startend zelfstandig ondernemer, remote gaan werken en lekker je eigen ding doen. De droom is prachtig, maar ook eng want er komen veel onzekerheden bij kijken. Wat als het mis gaat? Je het financieel niet redt, of je heimwee krijgt, of spijt? Ik krijg vaak te horen: “Wat knap dat je dat allemaal doet, maar ik zou het niet durven!”. Voor veel mensen blijft het een drempel om het avontuur aan te gaan en voortaan plaats-onafhankelijk a.k.a. als digital nomad te leven. Daarom deel ik in deze blog, drie mindset-tips die je helpen om die stap wél te durven zetten. Het is zonde om het enkel bij dromen te laten.

  1. Het perfecte plan bestaat niet

Een veelvoorkomende valkuil is als mensen in de plan-fase blijven steken. Ik snap het wel hoor, het geeft een gevoel van zekerheid. Als je precies uitgewerkt hebt wat je wilt, dan kun je je ook beter voorbereiden, ook op wat er mogelijk mis kan gaan. Dat denk je tenminste. Als ik namelijk één ding heb geleerd, dan is het dat de werkelijkheid nooit -maar dan ook echt nooit- exact is wat je van te voren verwachtte. Niet alles kan van te voren bedacht en ingecalculeerd worden.

Vrijheid Remote werken

Mijn tip is daarom: Move before you’re ready. Slechts in de praktijk kom je erachter wat werkt, wat niet en waar jij je fijn bij voelt. Je hoeft niet alle ins-and-outs uitgedacht te hebben om de stap te zetten. Betekent dit dat je ondoordacht of risicovol te werk moet gaan? Zeker niet! Plannen maken is goed, maar het perfecte plan bestaat niet. De werkelijkheid voelt misschien eng, maar deze is vaak (op soms verrassende manieren) mooier of leuker dan je van te voren had kunnen bedenken. Of leerzamer, maar daarover in een andere post meer.

  1. Wacht niet tot het juiste moment

“Ik wil de stap pas zetten als ik meer rust in mijn hoofd heb”,of “Wanneer ik meer spaargeld heb en ik zeker weet dat het gaat lukken.” Dit zijn allemaal smoesjes. Het zijn uitvluchten om niet uit je comfort zone te komen. Obstakels die het ego ons opwerpt om ervoor te zorgen dat we niet ons hoofd stoten, falen, of om onszelf niet voor schut zetten.Neem deze gedachtes en gevoelens niet te serieus. Neem jezelf überhaupt niet te serieus en blijf niet wachten op een moment wat nog moet komen.

Het leven is een spel en jij bepaalt zelf de spelregels en de uitkomsten.

Het juiste moment komt dan ook niet op een magische wijze aanwaaien. Dat creëer je zelf. Door met focus en intentie te werken aan je doelen, in jezelf te geloven en vertrouwen te hebben dat deze spannende stap je veel goeds gaat brengen. Just fucking do it.

  1. Verbrand de bruggen niet meteen achter je

De stap niet durven zetten kan soms ook komen omdat je het ziet als een alles-of-niets aangelegenheid. Je baan opzeggen voelt aan als no-way-back. Net als naar het buitenland gaan voor kortere of langere tijd. De angst voor wat de toekomst je gaat brengen en dat je niet terug kan naar je vorige levensstijl, kan verlammend werken. Je weet immers wat je nu hebt en niet waar je je in gaat storten. Begin daarom klein. Je kunt bijvoorbeeld eerst minder gaan werken voordat je je baan volledig opzegt. Je kan ook eerst een week of maand op proef in het buitenland gaan wonen, voordat je je appartement opzegt. Big-bang implementaties waarbij je in één keer radicaal het roer omgooit, werken doorgaans niet, of minder goed. Het werkt beter als je jezelf langzaam aan je nieuwe levensstijl laat wennen.

 

vrijheid in remote werken

Mijn tip: zie het als een experiment. Iets nieuws dat je graag wilt proberen en dat je de komende dertig dagen eens gaat testen. Hoe voelt het om een weekend of week in het buitenland te gaan zitten? En dat hoeft trouwens niet meteen naar een exotisch land. Zo vond ik het ook leuk om bijvoorbeeld in Dusseldorf vier dagen te gaan werken. Die korte trip geeft je een gevoel bij wat je wilt gaan doen, zonder dat je meteen alle bruggen achter je verbrand. Dit zijn mijn drie belangrijkste tips. De beurt is nu aan jou. Maak het niet te groot of belangrijk, hou het simpel en ga er gewoon voor!

Liefs,

Sjanett

Ben je klaar om de stap te zetten naar een remote leven? Deze zes stappen uit het e-book Remote Werken helpen je op weg! 

Anderen lazen ook:

Hoe word ik Digital Nomad 5 stappen

Het thuiswerken helemaal beu boek een dagje hotel

Nooit meer alleen

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.