Starten met remote werken? Dit zijn 3 tips die je helpen om de juiste mindset te vinden

Je ziet het helemaal voor je: op de meest inspirerende plekken van de wereld je laptop open klappen om daar te werken is geweldig. Jij wil als startend zelfstandig ondernemer, remote gaan werken en lekker je eigen ding doen.

De droom is prachtig. Maar ook eng want er komen veel onzekerheden bij kijken. Want wat als het mis gaat? Je het financieel niet redt, of je heimwee krijgt, of spijt? Ik krijg vaak te horen: “Wat knap dat je dat allemaal doet, maar ik zou het niet durven!”.  Voor veel mensen blijft het een drempel om het avontuur aan te gaan en voortaan plaats onafhankelijk a.k.a. als Digital Nomad te leven. Daarom deel ik in deze blog, 3 mindset-tips met je die je helpen om die stap wél te durven zetten. Want het is zonde om het enkel bij dromen te laten.

Dit artikel is voor mensen die graag als freelancer de stap willen zetten naar Digital Nomad. Arthur vertelt in zijn blog hoe je dit o.a. ook vanuit loondienst aan kan pakken en welke uitdagingen je moet overwinnen om de stap te zetten naar Digital Nomad. 

  1. Het perfecte plan bestaat niet

Een veelvoorkomende valkuil is als mensen in de plan-fase blijven steken. Ik snap het wel hoor, het geeft een gevoel van zekerheid. Als je precies uitgewerkt hebt wat je wilt, dan kun je je ook beter voorbereiden, ook op wat er mogelijk mis kan gaan. Of, dat denk je tenminste…

Als ik namelijk één ding heb geleerd, dan is het dat de werkelijkheid nooit -maar dan ook echt nooit- exact is wat je van te voren verwachtte. Want niet alles kan van te voren bedacht en ingeculculeerd worden.

Mijn tip is daarom: Move before you’re ready. Slechts in de praktijk kom je erachter wat werkt, wat niet en waar jij je fijn bij voelt. Je hoeft niet alle ins-and-outs uitgedacht te hebben om de stap te zetten.

Betekent dit dat je ondoordacht of risicovol te werk moet gaan? Zeker niet! Plannen maken is goed, maar het perfecte plan bestaat niet. De werkelijkheid voelt misschien eng, maar deze is vaak (op soms verrassende manieren) mooier of leuker dan je van te voren had kunnen bedenken. Of leerzamer, maar daarover in een andere post meer.

  1. Wacht niet tot het juiste moment

“Ik wil de stap pas zetten als ik meer rust in mijn hoofd heb”,of “Wanneer ik meer spaargeld heb en ik zeker weet dat het gaat lukken.” Dit zijn allemaal smoesjes. Het zijn uitvluchten om niet uit je comfort zone te komen. Obstakels die het ego ons opwerpt om ervoor te zorgen dat we niet ons hoofd stoten, falen, of om onszelf niet voor shut zetten.

Neem deze gedachtes en gevoelens niet te serieus. Neem jezelf überhaupt niet te serieus en blijf niet wachten op een moment wat nog moet komen. Het leven is een spel en jij bepaalt zelf de spelregels en de uitkomsten.

Het juiste moment komt dan ook niet op een magische wijze aanwaaien. Dat creëer je zelf. Door met focus en intentie te werken aan je doelen, in jezelf te geloven en vertrouwen te hebben dat deze spannende stap je veel goeds gaat brengen. Just fucking do it.

  1. Verbrand de bruggen niet meteen achter je

De stap niet durven zetten kan soms ook komen omdat je het ziet als een alles-of-niets aangelegenheid. Je baan opzeggen voelt aan als no-way-back. Net als naar het buitenland gaan voor kortere of langere tijd. De angst voor wat de toekomst je gaat brengen en dat je niet terug kan naar je vorige levensstijl, kan verlammend werken. Je weet immers wat je nu hebt en niet waar je je in gaat storten.

Begin daarom klein. Je kunt bijvoorbeeld eerst minder gaan werken voordat je je baan volledig opzegt. Of eerst een week of maand op proef in het buitenland gaan wonen, voordat je je appartement opzegt.

Big-bang implementaties waarbij je in één keer radicaal het roer omgooit, werken doorgaans niet, of minder goed. Het werkt beter als je jezelf langzaam aan je nieuwe levensstijl laat wennen.

Mijn tip: zie het als een experiment. Iets nieuws dat je graag wilt proberen en dat je de komende 30 dagen eens gaat testen. Hoe voelt het om een weekend of week in het buitenland te gaan zitten? En dat hoeft trouwens niet meteen naar een exotisch land. Zo vond ik het ook leuk om bijvoorbeeld in Dusseldorf 4 dagen te gaan werken. Die korte trip geeft je een gevoel bij wat je wilt gaan doen, zonder dat je meteen alle bruggen achter je verbrand.

Dit zijn mijn drie belangrijkste tips. De beurt is nu aan jou. Maak het niet te groot of belangrijk, hou het simpel en ga er gewoon voor!

 

Liefs,

Sjanett

 

Ben je klaar om de stap te zetten naar een remote leven? Dan geef ik in de blog Van dromen, naar doelen naar een remote business – een Digital Nomad stappenplan opdrachten mee om je aan het werk te zetten met je doelen. 

Ben je daarna klaar om je doelen te vertalen naar actie? Dan kan je de blog Je zakelijke doelen vertalen naar actie aanraden waarin ik je alles vertel over de roadmap tool

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*