Sanne van Paassen over ondernemen: ‘Dit is pas topsport’.
07 december 2020 
5 min. leestijd

Sanne van Paassen over ondernemen: ‘Dit is pas topsport’.

“Gisteren stond ik in de gym. Vandaag klim ik – met veel moeite – de drie verdiepingen omhoog om de voordeur van mijn appartement te bereiken. Spierpijn. En niet zo’n beetje ook. Maar hé, dat hoort erbij. Fysieke spierpijn is normaal. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als mentale spierpijn? Dat is dat oncomfortabele gevoel dat je krijgt wanneer je iets nieuws gaat proberen. Wanneer je een nieuwe gewoonte wilt creëren, of tegen de stroom in wilt zwemmen. Het is een gevoel dat ons er af en toe van weerhoudt om door te zetten.” Lees in deze blog meer over Sanne van Paassen over ondernemen als topsport.

 

Als je doet wat je altijd al deed…

Als ex-topsporter weet Sanne van Paassen (ex-veldrijdster én winnares van de wereldbeker) alles van fysieke én mentale spierpijn.

“Ik deed veel dingen omdat ze nu eenmaal van me verwacht werden. In plaats van dat ik naar mijn eigen lichaam en dromen luisteren, luisterde ik naar die van anderen. En dat terwijl mijn lichaam veel eerder tekenen vertoonde dat dit misschien niet het juiste pad voor mij was. Ik bleef gasgeven, presteren, doorgaan. Totdat ik – letterlijk – op de rem moest trappen. Mijn lichaam wilde niet meer verder. Door een blessure heb ik uiteindelijk meer dan een jaar niet kunnen fietsen. Die rem ging er niet zomaar vanaf.”

 

Winnen smaakt naar meer

Op het moment dat Sanne het wereldklassement veldrijden won en haar plaats op het podium mocht innemen, smaakte dat niet alleen naar meer. Het voelde – naast ontzettend cool – ook leeg. Het deed haar beseffen dat er meer is dan alleen maar presteren. Meer dan alleen winnen.

“Natuurlijk was het winnen van zo’n grote prijs heel cool. Maar het deed me ook beseffen dat er meer is dan winnen. Daarom ben ik het na mijn blessure anders gaan doen. Ik heb mezelf toestemming gegeven om dingen te doen waar ik energie van krijg en plezier uit haal. Omdat ik ze zelf graag wil doen, niet omdat het zogenaamd hoort. Nadat ik stopte met topsport wilde ik hier meer mee doen. Ik wilde ondernemers helpen topprestaties te leveren. In eerste instantie ben ik toen aan de slag gegaan in het bedrijfsleven, later ging ik voor mezelf aan de slag als Peak Performance Coach. Nu leer ik mensen winnen, op basis van hun eigen spelregels.”

vrouw met wielrenfiets in bossen

Alle ballen in de lucht

“Natuurlijk ging dat niet vanzelf. Op het moment dat ik stopte, ervaarde ik pas hoeveel ballen een mens in de lucht moet houden. Je wilt succesvol zijn, een leuke partner vinden, een fijne ouder zijn en ook nog wat hobby’s onderhouden. Als topsporter had ik enkel focus op één van die dingen. Toen ben ik die mentaliteit gaan toepassen op het dagelijks leven. Dat gebruik ik nu als input voor mijn coaching. Uiteindelijk leverde dit zoveel effect op bij mijn klanten dat ik mijn kennis heb gebundeld in een boek!”

Terug naar die mentale spierpijn

Op het moment dat je iets nieuws gaat proberen, krijg je mentale spierpijn. En die spierpijn is oncomfortabel. En daar moet je mee om leren gaan.

“Wat mij helpt? Elke maand de tijd nemen om even terug te komen bij mezelf. Ik stel mezelf de vraag: waar word ik blij van? Hoe wil ik het op mijn manier doen? En hoe kan ik mijn week nog fijner inrichten om dit te bereiken. Een fijne ochtendroutine helpt me verder mijn dag optimaal indelen. Ik douche koud, doe wat ademhalingsoefeningen op de bank, bedenk waar ik die dag dankbaar voor ben en waar ik me op ga focussen om vervolgens te gaan bewegen.”

 

Leren van een topsporter

Zakelijk winnen, zonder privé te verliezen. Dat is wat je kunt leren van een topsporter! Gelukkig heeft Sanne wat tips voor ons die je direct kunt implementeren in jouw leven. Lees even mee!

“Self-care moet echt een prioriteit zijn, net zoals bij topsporters. Het is noodzakelijk om voldoende energie te hebben om goed te kunnen scoren met je bedrijf en daarnaast fit te zijn voor alle andere dingen die je wilt doen. Neem dat dus serieus! Eet gezond, slaap genoeg, beweeg en zorg voor een positieve mindset. Daarnaast zorg je voor een goed team. Want zonder bondgenoten ben je nergens. Zij kunnen jou helpen met het bereiken van jouw doelen. Een topsporter is toch ook niks zonder een fijn begeleidingsteam? Als laatste wil ik je meegeven dat winnen altijd samengaat met verliezen. Vergeet echter niet dat je van tegenslagen ook kunt leren. Je hoort misschien vaker nee dan ja, maar blijf je doel voor ogen houden en werk hard. Dan kom je er wel.”

Meer van Sanne?

Check ons Instagram kanaal om kans te maken op Sanne’s boek “Het leven, dat is pas topsport.”. Meer leren van Sanne? Check dan haar website www.sannevanpaassen.nl of volg haar op LinkedIn!

 

Wil jij een topsport mentaliteit opbouwen?

Ga dan met ons mee op de Helweek Workation! Tijdens deze workation gaan we jou helpen die verbeterde versie van jezelf te worden. Lekker buiten je comfortzone in Nederland dus!

 

Over de schrijver
Houdt van rondjes om de wereld en klagen over het weer. Heeft 'vrijheid' bovenaan haar #goals lijstje staan. Schrijft een boek over seks, drugs en techno.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down