Roadtrippen door Bolivia: het onontdekte Zuid-Amerika

Het eerste wat ik van Bolivia zag waren ruitvormige vulkanen die zich een weg naar de hemel baanden, in een kilometers ver desolaat en surrealistisch landschap. In mijn vorige verhalen nam ik jullie mee naar de grote schatten van dit veelzijdige land, met grote contrasten tussen arm en rijk. Vandaag blik ik nog één keer terug op dit prachtige land.

De bergen die boven het uitgedroogde zouten meer uitstaken, torenden hoog boven alles uit, we voelden ons nietig en speciaal, Bolivia draagt iets magisch.

Off the beaten track” is voor mij nog nooit zo van toepassing geweest als op deze route: van Noord-Chili via Bolivia door naar Peru. De meeste reizigers kiezen ervoor om vanaf San Pedro de Atacama ofwel vanaf Uyuni, dit stuk natuur te bekijken met een tour. Maar juist dit wereldvreemde panorama bekijken vanuit een camper, heeft deze trip compleet gemaakt. Ga met eigen vervoer dit land in. De vrijheid die je hebt om juist op de onbesproken plekken te komen is het dubbel en dwars waard.

 

Laguna Colorada

Roadtrippen door Bolivia, één van de mooiste landen ter wereld

Ik ben verbluft door het landschap. Er waait een gure wind. De zon verwarmt onze voorruit en vanaf Laguna Colorada rijden wij dwars door uitgestrekte, witte, rode en bruine woestijnen. Men heeft hier de tradities hoog in het vaandel. De vrouwen met bolle hoedjes en kleurige klederdracht, zorgen ervoor dat je dit land direct in je hart sluit. Overal proef je vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, zeker naar twee jonge vrouwen in een camper. Dat avontuur vinden ze prachtig.

Het is fantastisch om te zien dat ze hier nog zo vasthouden aan dat wat zoveel betekenis voor hun heeft.

Vrouwen lopen met open schoentjes en hoge sokken gecombineerd met wijde rokken in vele lagen. Het is fantastisch om te zien dat ze hier zo vasthouden aan dat wat zoveel betekenis heeft. Ik hou van landen waar dit zo is. De cultuur geeft dan op zichzelf al een verhaal.

We komen na uren onverharde wegen uit op highway 701. Deze weg heeft enige bekendheid verdiend bij motor-reizigers en andere overlanders vanwege de onophoudelijke “wasplank” (de weg heeft harde hobbels aan één stuk door, vandaar de term “wasplank”) en de vele stukken diep zand. Op ongeveer vier uur rijden van Laguna Colorada wordt de weg weer verhard.

Uren rijden

Tijdens lange ritten in de natuur verbazen wij ons over de primitiviteit van de huisjes. Soms zijn er kleine dorpjes die wij passeren met amper bewoners. Er hangt wat was aan de lijn, er staan wat emmers buiten en vaak zijn de dorpjes omringd door wilde dieren. Met hun prachtige oorstukken zijn de lama’s die wij eindeloos passeren een echt cadeau. Van tevoren, tijdens het plannen van deze reis, hadden wij ons enorm verheugd op het zien van deze grappige beesten, helemaal omdat ze gewoon loslopen!

Het is geweldig dat we kunnen stoppen en uitstappen waar we willen. Om foto’s te maken of om te kijken naar de grazende kuddes. Dit is een van de dingen die mij heeft overtuigd om dit land per camper te bezoeken; je kunt niet alleen de route volgen die je zelf wil, maar ook zelf bepalen waar en wanneer je stopt. Via Culpina K (een klein dorpje op de inmiddels verharde weg) rijden wij door naar San Cristobal. Via de Ruta 5, waar je na dit dorpje weer op uitkomt, rijd je omhoog naar Uyuni, de witte woestijn van zout, waar ik in mijn vorige blog over schreef. 

Salar de Uyuni

Land vol contrasten

Onze tocht door Bolivia zit vol met grote contrasten. In Bolivia vallen veel plekken onder de ‘hoogste ter wereld’. Het is dus verstandig jezelf niet alleen de tijd te geven om te wennen aan de hoogte, maar ook om dit land helemaal te zien. Daarbij is veel drinken hier extra belangrijk.

Ik had achteraf veel langer in Bolivia willen blijven, want er zijn nog zoveel plekken die ik graag wil zien. Zo trekt de jungle me nog erg, het eiland Isla del Sol (waar je vanaf het Titicacameer zo naartoe vaart) en bijvoorbeeld Nevado Sejama, een uitgebluste vulkaan aan de grens van Chili. Hier kun je eindeloze wandeltochten maken.

Bolivia kreeg mij verlegen, het verraste en ontroerde me.

Juist tijdens het rijden tussen onze hoofdbestemmingen in, heb ik gezien wat voor schoonheid er schuilt in één van de meest traditionele landen van Zuid-Amerika. Samen met Paraguay is dit het enige land zonder kustlijn. Dit zorgt ervoor dat Bolivia als handelsland weinig mogelijkheden heeft en dat ziet je terug in de arme welvaart. Desondanks zijn de mensen vrolijk en positief en juist door dit onaangetaste stukje cultuur, is Bolivia echt een land dat je bezoek verdient. Niet alleen door de mooiste natuur, maar hier voel je weer wat reizen met je kan doen. De glimlach van een land kan je eeuwig veranderen en de hoop die in deze lach verborgen ligt doet leven. Het maakt je dankbaar als mens.

Arm maar zo rijk

In Bolivia leeft meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Toch is dit in mijn ogen één van de rijkste landen ter wereld. Hier met een camper doorheen rijden, heeft mij telkens verrast op ieder front. Zelden reed ik door gebieden waar het leven nog zo onaangetast is.

Hier op de route, met ons huis zó bij de hand, konden wij in alle rust en stilte genieten van het echte Bolivia. Bolivia kreeg mij verlegen, het verraste en ontroerde me. Mens, wat kan onze natuur toch verbazen! De combinatie van cultuur en landschap hebben een indrukwekkende herinnering achtergelaten bij mij. Als armoede zo rijk kan zijn, wat wil je dan nog bereiken als reizend mens?

Highlights on the road

  • Mount Ollague: de grote vulkaan op de grens van Chili en Bolivia. 
  • Het dorpje San Cristobal: hier vind je een tankstation en er zijn wat kleine eetplekken. Het echte Boliviaanse leven zie je hier.

Als je de tijd hebt om te roadtrippen door Bolivia en je gaat in februari/maart, bezoek dan zeker de folkloristische stad Oruro. Tijdens deze maanden wordt er op unieke wijze carnaval gevierd. Dit festival met religieuze achtergrond is wereldberoemd en het grootste evenement van Bolivia en één van de grootste carnavalsvieringen in Latijns-Amerika. Carnaval in Oruro staat zeker nog op mijn lijst wanneer ik terugkom in Bolivia.

Grote steden worden afgeraden met een camper, vanwege de bereikbaarheid en veiligheid. Parkeer je camper daarom op een camping in een dichtbijgelegen stad of gebied en geniet van een dagtrip naar het centrum.

 

Wil je meer lezen over mijn reis door Bolivia? Lees dan de blog over de schat van Bolivia: het Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*