Hoe ik ben begonnen met werken als content creator in Barcelona

Mark Manson schreef in zijn boek: ‘Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw situatie, en verder niemand. Jij kunt altijd kiezen hoe je tegen de zaak aankijkt, hoe je op dingen reageert, welke waarde je eraan hecht. Jij kunt altijd de maatstaf kiezen waaraan je je ervaringen afmeet.’

Toen ik in Januari 2017 verhuisde naar Barcelona, wist ik dat ik graag meer wilde doen met het schrijven van teksten, inspirerende content maken, leren fotograferen en mijn online business opzetten met als uiteindelijk doel altijd onafhankelijk van locatie te kunnen werken.

Nu (juni 2018) run ik mijn online business waarbij ik voor klanten SEO-artikelen of andere webteksten schrijf. We bepalen gezamenlijk de content strategie en ik voorzie klanten van SEO-advies. Daarnaast blog ik over de avonturen die ik beleef in Barcelona op mijn blog, Blonde on a bike.


Dit bovenstaande werk doe ik voornamelijk vanuit mijn woonplaats Barcelona maar soms ook vanuit New York, Berlijn of een andere stad waar ik graag verblijf. Voor deze situatie heb ik bewust gekozen en daar ben ik niet zomaar in terecht gekomen. Met een afgeronde opleiding Psychologie, jaren werkervaring in de arbeidsbemiddeling en een baan als consultant bij een multinational vertrok ik naar Barcelona voor een bestaan als Digital Nomad. Je vraagt je misschien af hoe ik ben begonnen met mijn werk als content creator?

Tijd voor verandering 

De zomer voor onze verhuizing naar Barcelona was ik op reis in Kroatië. Ik weet nog dat we in de auto zaten ergens tussen Zagreb en Zadar toen ik mezelf beseft waarom ik me zo moe, wit en ongelukkig voelde. Ik zat altijd binnen in een kantoorpand of in de auto en had nooit ruimte gemaakt voor datgene wat mij echt gelukkig maakt: schrijven. Tja de enige die hier wat aan kon veranderen was ikzelf. Zoals Mark Manson schreef: ‘Je bent alleen zelfverantwoordelijk voor je eigen situatie.’

Tijdens de drie weken daaropvolgend ontdekte ik iedere dag nieuwe plekken, dronk ik dagelijks koffie in de zon en was er geen enkele dag met een strakke tijdsplanning. Ja oké, het was vakantie, maar ik wist ook zeker dat dit niet alleen maar drie weken per jaar zou kunnen. Dat heb ik toch ook zelf in de hand? Het idee om te vertrekken naar het buitenland was er al langer, maar ook dit plan kreeg tijdens deze reis steeds meer vorm en ik wist ook ineens dat ik niet in mijn functie als consultant naar het buitenland zou gaan. Ik zou ervoor zorgen dat ik ging leven van hetgeen ik echt graag wilde doen: schrijven, klanten adviseren en ik droomde ervan mijn eigen business op te zetten.

Na die bewuste vakantie was het echt tijd voor verandering en een gesprek met mijn toenmalige manager. We kwamen tot een constructie waarbij ik tot mijn vertrek naar Spanje, parttime kon werken zodat ik alle overige uren al kon besteden aan het opstarten van mijn schrijf business.  

Reizen en werken is een mooie combinatie, maar het is wel belangrijk om wel een goede balans te houden tussen beiden. Hoe vind je deze? Lees hier over een goede balans tussen reizen en werken.

Bloggen in Barcelona

Om te beginnen met schrijven, leek mij een blog het perfecte idee. Vrijblijvende teksten zonder al te veel verplichtingen en over een stad als Barcelona kun je eindeloos blijven schrijven. De groep van jaarlijks nieuwe bezoekers in Barcelona is groot dus ik zag hier een mooie kans. Binnen 4 maanden na aankomst in Barcelona lanceerde ik mijn blog: Blonde on a Bike. Een website vol handige (local) tips en de leukste plekken voor een weekendje Barcelona. Al snel volgde daar veel lokale samenwerkingen en schreef ik voor de tofste events en activiteiten in Barcelona. Ook wisten steeds meer mensen me te vinden voor local Barcelona tips.


Online leren 

Het bloggen op mijn eigen website liep goed en maakte me ook nieuwsgierig naar meer. Onder andere naar de vindbaarheid van mijn blog, mijn online branding, de taal die ik schreef, marketing en het opzetten van mijn eigen business. Ik wist dat er nog enorm veel was om te leren en besloot mezelf op alle mogelijke manieren te laten bijspijkeren. Op de eerste plaats door het volgen van onlinecursussen op Udemy en Skillshare, dit heeft me enorm veel geholpen. Cursussen zoals bloggen, copywriting, SEO maar ook fotografie en het gebruik van MailChimp. Dit heeft me heel veel verder gebracht in kennis, klanten en zelfvertrouwen. Daarnaast gaf het online leren van nieuwe vaardigheden mij een enorm gevoel van vrijheid. Ik geloof er nu helemaal in dat wanneer je iets echt graag wil, het altijd mogelijk is om dit te leren, mits je er voldoende tijd in stopt. Daarnaast werd ik lid van de Writers:Community waar ik gelijkgestemde vond en ook support en feedback kreeg bij het schrijven. Op deze manier heb ik mijn vaardigheden uitgebreid en heeft het schrijven veel meer diepgang gekregen. Nu weet ik wat ik doe, waarom ik het doe en hoe ik het doe. Want bloggen voor Blonde on a Bike is leuk, maar dit wilde ik ook voor klanten gaan doen!

Aan het werk

Door alles wat ik in die periode had geleerd en gedaan ontdekte ik niet allen de kracht van online leren maar ook van online content. Online content kan zeer waardevol zijn voor je bedrijf en de bezoekers van je website. Het laat op de eerste plaats zien dat je expert bent in je vakgebied en wanneer je de artikelen op de juiste manier schrijft, is je website ook nog eens beter vindbaar in Google. Ik had ondertussen al een aantal projecten gedaan en ik wist zeker dat ik hier nog heel veel bedrijven bij zou gaan helpen. Dus werd het tijd om de volgende stap te zetten en mezelf in te schrijven bij de KvK.

Aan de hand van mijn post op LinkedIn over een artikel wat ik eerder had geschreven voor LINDA. stroomde de reacties en aanvragen binnen. Dankzij mijn (LinkedIn) netwerk wat ik had opgebouwd in mijn tijd als consultant, heb ik nooit meer een moment zonder werk gezeten. Zo zie je maar weer dat de investeringen die je eerder doet op bepaalde vlakken, altijd weer van pas kunnen komen.

Zelf koos ik voor een leven waarbij ik de vrijheid heb om iedere dag nieuwe plekken te ontdekken, koffie in de zon te drinken en geen strakke tijdsplanning meer te hebben. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het kan dus echt als je het maar graag genoeg wil.

Of zoals Mark Manson schreef:

We hebben niet altijd controle over wat ons overkomt. Maar we kunnen altijd zelf bepalen hoe we interpreteren wat ons overkomt, en ook hoe we daarop reageren. Of we het nu bewust erkennen of niet, we zijn altijd verantwoordelijk voor onze ervaringen. Het is onmogelijk dat niet te zijn.

En ja, ook ik heb in deze manier van leven weleens flinke tegenvallers. Maar ik bepaal zelf hoe ik deze tegenvallers interpreteer en houd mezelf verantwoordelijk voor mijn ervaringen. Het werkt echt, als je maar wil!

Meer weten van Barcelona als plek om te werken? Bekijk hier één van de video’s van Lars, hij woont tijdelijk in Barcelona om daar te werken als als videograaf en -editor. Of lees het blog van Alex, die een maand op workation was in Barcelona en schreef over haar favoriete spots in de stad.

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*