Is remote werken alleen maar rozengeur en maneschijn? Een interview van businesscoach Mark vs contentstrateeg Jon
30 augustus 2020 
6 min. leestijd

Is remote werken alleen maar rozengeur en maneschijn? Een interview van businesscoach Mark vs contentstrateeg Jon

Businesscoach Mark (40) en contentstrateeg Jon (30) zijn ervaren remote werkers. Beide ambiëren ze een vrij leven met veel reizen en avontuur. De community van Meetings in the Sun heeft ervoor gezorgd dat ze elkaar hebben ontmoet op een dakterras midden in Barcelona. Daar gingen ze in gesprek met elkaar over het vinden van nieuwe klanten, ondernemen en eenzaamheid in het buitenland. Want ook al lijkt remote werken als een droomleven, er kleven ook nadelen aan vast. Hoe gaan zij om met hun on- en offline zichtbaarheid? En waar lopen ze tegenaan in hun remote werkende levensstijl? Ze vragen het elkaar.

 

remote werken

De voor- en nadelen van remote werken

MARK: “Jij hebt een contentbureau, hoe maak jij je content?”

JON: “Altijd vanuit een strategie, wát wil je overbrengen en aan wie. Dit moet je weten. Wat voor waarde kun je toevoegen voor de persoon waarvoor je content creëert en welke problemen los je voor ze op? Dat is altijd het startpunt. Jij hebt trouwens een goede online zichtbaarheid, hoe zorg jij voor voldoende content?”

M: “Ik neem zo nu en dan wat filmpjes op tussendoor en ik maak foto-content op de plaatsen waar ik kom. Mijn doel is een systeem creëren waarbij mijn klanten binnenkomen door online marketing. Hoe kom jij aan je nieuwe klanten?”

J: De Nederlandse klanten komen voornamelijk door mijn oude netwerk. LinkedIn speelt daar een grote rol in en vervolgens geeft iemand, via via, weer mijn naam door. Je weet hoe dat gaat. Maar hier in Barcelona is dat anders. Hier zijn het voornamelijk offline ontmoetingen. Bijvoorbeeld in de Cowork waar ik werk, via kennissen of de verschillende communities hier.”

“Voor sommige mensen werkt het beter om fysiek contact te hebben. Dat is natuurlijk wel een uitdaging als je remote wilt werken.”- Jon

Eenzaamheid

M: “Je oude netwerk is dus belangrijk maar het live-netwerken is ook belangrijk voor het ontmoeten van mensen. Dus zou je kunnen zeggen dat het als remote werker belangrijk is dat je niet op je kamertje blijft zitten. Dus toch de combi van online en offline zijn.

J: “Ja, helemaal eens. Want daar komt ook de eenzaamheid om de hoek kijken, als je op dat kamertje blijft zitten. Ik heb me de afgelopen maanden opgesloten om content te creëren maar nu is het weer tijd om naar buiten te gaan en klanten te ontmoeten. Hoe kom jij nu dan aan nieuwe klanten?”

M: “Ik houd van uitdagingen en nieuwe dingen uitproberen, dus bij mijn nieuwe bedrijf wil ik mij volledig focussen op online marketing. Een manier waarbij ik investeer in de juiste content en alle klanten online binnenkomen. Dat is een uitdaging en daar houd ik van! En jij, want volgens mij voer jij gesprekken graag live?”

J: “Klopt. Ik voer ook veel gesprekken via Skype omdat ik niet altijd op locatie kan zijn. Stiekem heb ik wel een voorkeur voor real-life, wat een uitdaging is als je tussen Barcelona en Nederland woont. Echter, niets is onmogelijk. Omdat ik in Barcelona ben begonnen met ondernemen heb ik me destijds volledig verdiept in online marketing. Maar toch…. Ik vind dat ik sterker ben in real-life. Haha.”

M: “Dat zou kunnen. Er zijn speciale testen voor, dat het voor sommige mensen beter werkt om fysiek contact te hebben. Dat is natuurlijk wel een uitdaging voor remote werkers.”

J: “Herken ik!! Ook al ben ik gek op content. Ik zie toch ook altijd meerwaarde van een ontmoeting. Neem dit voorbeeld. Dat wij elkaar nu ontmoeten, ik vraag me af, was dit ook gebeurd als we beiden in Nederland zouden wonen? En dan is de vraag aan mijzelf natuurlijk: waarom is dat zo? Ben ik dan eenzaam hier als ondernemer in Barcelona?”

“Ik vraag me af, was dit ook gebeurd als we beiden in Nederland zouden wonen?” – Jon

Eenzaamheid: een veelvoorkomend gegeven

M: “Want is het eenzaam? Ervaar je dat zo?”

J: Na een week alleen thuis gewerkt te hebben: JA! Dan ga ik graag weer naar mijn co-working, mensen opzoeken, sparren, dingen laten zien. Daar krijg ik dan echt weer energie van. Ik ben best wel sociaal ingesteld.”

M: “Want wat is voor jou een reden om niet elke dag naar een co-working te gaan maar ook wel eens thuis te werken?”

J: “Voor het typen van content, deadlines en echte productiviteit kan ik beter thuis werken. Zonder afleiding. Als ik bijvoorbeeld twintig artikelen moet schrijven dan laat mij maar in stilte ergens zitten. Maar heel erg graag ga ik er daarna weer op uit. Want ik houd stiekem wel van al die koffie’s drinken en connecten met mensen- daar krijg ik energie van! Maar dan alleen als het kan. Dus die afwisseling is goed voor mij. Hoe is dat voor jou?”

M: “Ik heb geen enkel probleem met alleen zijn. Social media helpt er ook bij om sociaal te zijn en interactie te krijgen met mensen. Wanneer ik in Haarlem ben werk ik gewoon aan huis. Jarenlang was ik aan het werk in een co-working maar daar kwam ik letterlijk niet aan werken toe. Wanneer ik daar binnenkwam en ik naar de bar liep om koffie te halen dan stond er letterlijk een rij met mensen die iets wilde vragen. ‘Ooh goed dat ik je zie’ of  ‘Ik heb je gemaild, maar nu ik je toch zie…”

De inzichten van het reizen

J: “Allemaal dubbelop! Maar Mark, jij bent nu een weekje in Barcelona als remote werker. Wat vind je daar zo fijn aan eigenlijk?”

M: “Ik ben enorm graag buiten en ik heb nog nooit zoveel buitenleven gezien als hier. Ik heb de afgelopen dagen veel op het strand gezeten hier en dat is toch fijn: daar zag ik mensen die wel twee uur lang aan het bewegen waren. Iedereen is actief. Wauw. Ik stond er versteld van. Daarentegen zit in Nederland iedereen zo ontzettend veel binnen. Daarnaast de inspiratie die het leven in een andere stad kan geven, het ontdekken van een andere cultuur. Dat is geweldig. Reizen geeft mij inzichten. Het inzicht dat iedereen toch weer anders naar de wereld kijkt.”

J: “Ja inderdaad dat heb je mooi gezegd: het inzien dat er nog zoveel meer is dan wat je al kent vanuit een land, stad of dorp of je vaste omgeving.”

M: “Het geeft me altijd weer een enorme boost en gevoel van vrijheid om hier mijn werk te doen.”

Meetings in the Sun

J: “Ja dat is voor mij ook zo, dat ik nu hier kan werken en zelf mijn tijden bepaal is ook extra fijn. En een community zoals Meetings in the Sun draagt eraan bij dat ik toch kan blijven connecten met andere remote werkers. Dan hoef ik niet zo eenzaam te worden, haha! Wat haal jij verder nog uit de community?

M: “Ik ben ook trainer voor Meetings in the Sun. Ook een mooie manier om veel mensen te ontmoeten. Ik ben namelijk de businesscoach voor de Lissabon workation. Dus dat is een mooie manier om iets bij te dragen aan de community.

 

Anderen lazen ook:

Wat is remote werken? Een blog voor ondernemers én loondiensters

Esther is ‘ontslagen’ uit Nederland en leeft sindsdien niet langer dan zes weken op één plek

Wat is remote werken? Een blog voor ondernemers én loondiensters

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down