arrow_drop_up arrow_drop_down
29 december 2019 

Remote werken vanuit Bali - mijn eerste keer in het buitenland als ondernemer

Ingèr is inmiddels tweeënhalf jaar fulltime aan het ondernemen en heeft in die periode twee bedrijven opgezet: de Social Media Coach (samen met haar vriend Mark) en You Go Girl Dingen. Eén van haar doelen was ooit: werken vanuit het buitenland. Ze ging de strijd aan met haar weerstand: blijft mijn bedrijf wel draaien als ik in het buitenland ben?  Ze deelt het hier. 

Hoe draaien mijn ondernemingen op afstand en kunnen we de controle loslaten?

Dat is de vraag die ik mij al een lange tijd stelde.

De reden om vanuit het buitenland te willen werken is tweeledig. Enerzijds lijkt het mij een ultiem gevoel van vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer ik wil. Anderzijds wil ik afstand kunnen nemen van de bedrijven. Hiermee hoop ik dat ik bepaalde werkzaamheden kan gaan loslaten en vertrouwen creëer in dat dit goed gaat. Ik ben er namelijk van overtuigd dat, wil je je bedrijf laten groeien, je sommigen taken moet loslaten en uitbesteden. Dit was voor mij een spannende stap.

We verdubbelden de omzet, maar ook de werkdruk

Toen ik begon met ondernemen wist ik simpelweg nog niet wat de mogelijkheden waren. Mark en ik focusten ons volledig op zoveel mogelijk werken. Maar veel uren maken om te kunnen groeien, zorgt niet voor meer balans en meer vrijheid. We verdubbelden de omzet na een jaar, maar we verdubbelden ook de werkdruk.

Ik wil niet meer altijd nodig zijn

Sinds een half jaar ben ik meer bewust over mijn rol in mijn ondernemingen gaan nadenken. Ik vind het belangrijk om een bedrijf te bouwen dat ook los van mij functioneert en doordraait. De organisatie, het team en de systemen moeten zelf functionerend zijn, zodat ik niet altijd nodig ben. Alleen zo kan je schalen. Ik wil heel graag dat mijn bedrijf groeit, maar ik merk dat hier veel weerstand zit. Om de groei  die ik voor ogen heb mogelijk te maken, boekten Mark en ik vier weken werkvakantie naar Bali en Lombok. Op die manier willen we met afstand, en een frisse blik, naar onze bedrijven kijken.

De voorbereiding

Onze voorbereiding bestond vooral uit verwachting-management: tijdig onze klanten inlichten dat we, voor het eerst in twee jaar, twee weken lang NIET bereikbaar zullen zijn. Dit was voor mij een hele drempel. Ik was bang om onze klanten teleur te stellen. Maar wat bleek? Er werd goed en begripvol op gereageerd. Dat was een hele geruststelling. Hoe hebben wij het aangepakt?

Zo maakten wij een goede planning

Wij hebben ruim een maand van te voren aan al onze klanten aangekondigd wanneer wij onbereikbaar zullen zijn. We hebben iedereen de kans gegeven om voor die tijd nog contact met ons te hebben of bepaalde werkzaamheden in te laten plannen. Daarbij hebben we next steps ingepland voor als we terug zouden komen. Op die manier was er voor iedereen een korte duidelijke planning en lukte het om met een gerust hart mijn computer twee weken niet te openen.

En toen zaten we ineens op Bali

Voordat we met vakantie gingen, waren er natuurlijk eerst de twee weken dat we remote zouden gaan werken. Wij kozen ervoor om onze werkzaamheden te verrichten vanuit Digital Nomad hub Canggu. Er zijn hier meer dan genoeg fijne werkplekken, goede koffie, sterke wifi en veel verschillende lekkere plekken om tussendoor te lunchen. Ik snapte de Bali hype dus vanaf dag 1. Deze werd versterkt toen ik merkte dat ik een stuk productiever was dan in Nederland. Ik merkte dat ik slechts een paar uur nodig had voor werkzaamheden waar ik in Nederland soms een hele dag op loop te treuzelen.

Tijdverschil, rust en niks moeten

Ik denk dat mijn extreme focus onder andere te maken heeft met het tijdsverschil van 7 uur met Nederland. Wanneer iedereen nog slaapt heb ik er al een hele dag op zitten. Verder denk ik dat de rust, het lekkere weer en dat niks moet zorgt voor ruimte. Vanuit ruimte in mijn hoofd lijk ik makkelijker te kunnen werken en dus is mijn creativiteit en productiviteit hoger dan in Nederland.

Wat heeft remote werken vanuit Bali mij gebracht?

Werken op een andere plek met de bijbehorende letterlijke afstand, helpt je om het hele plaatje van je onderneming te zien. Met vogelperspectief naar je eigen onderneming kijken is waardevol, want hoe kun je jouw pad zien als je er met je neus bovenop zit? Dankzij dit vogelperspectief heb ik een aantal belangrijke beslissingen kunnen maken.

Remote werken was niets voor mij

Ik zag verre reizen combineren met werk altijd als ‘niet voor mij’ en als iets wat alleen voor mensen is die zoekende zijn. Eerlijk vond ik dat voor mezelf altijd doelloos lijken, vooral toen ik ondernemer werd. De afgelopen jaren gebruikte ik het excuus dat ik alles op alles moest zetten om mijn bedrijven te bouwen. In mijn hoofd was dat: thuisblijven en zoveel mogelijk achter/bij die laptop zijn. Maar thuis zijn was zo’n gewoonte geworden, waardoor er bepaalde frustraties ontstonden. Ik vond het worden. Dan is een nieuwe plek

Lekker cliché?

Ik weet zeker dat ik veel vaker op deze manier afstand wil nemen, zodat ik de bedrijven kan bouwen zoals ik ze voor me zie en dus zo mijn droomleven kan creëren. Klinkt lekker cliché he? Maar dat meen ik echt. Ik heb gemerkt dat er wél genoeg ruimte is om te bouwen én te genieten van een nieuwe omgeving en een mooie trip. Dat ik niet minder concentratie heb, dan wanneer ik thuis aan tafel verstopt zit met een noice cancelling koptelefoon.

En ik heb gemerkt dat zo’n change of scenery juist heel erg bijdraagt aan het maken van die stappen. En misschien wel het mooiste inzicht: ik hoef niet alles op te geven en geen thuisbasis meer te hebben om tóch regelmatig vanuit een andere plek te werken.

Wil jij optimaal genieten van je vakantie zonder dat je steeds met je hoofd nog bij je werk zit? Dit zijn mijn 10 tips zodat je optimaal kan genieten van je droomplek.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.