“Wanneer kom je terug van vakantie” De grote mythes rondom het Digital Nomad bestaan en hoe je er mee om gaat

Over drie weken ga ik op vakantie: de hele week op een strand liggen, cocktails drinken en wakker worden zonder wekker. Omdat ik als freelancer voor verschillende klanten werk betekende dit dat ik mijn klanten op de hoogte moest stellen van mijn aankomende afwezigheid. Ik kreeg van iedereen dezelfde reactie; maar je bent toch al op vakantie?

Ik stel mijn klanten op de hoogte van mijn aankomende vakantie en krijg van iedereen dezelfde reactie; maar jij bent toch al op vakantie?

Ongeveer één jaar geleden vertrok ik vanuit Amsterdam om als Digital Nomad de wereld te verkennen. Sindsdien heb ik geen vakantie meer gehad. Ik maakte geregeld werkweken van meer dan dan 50 uur en was ik ook in het weekend nog bezig met van alles regelen. Natuurlijk, mijn instagram staat vol met prachtige stranden, snorkel tourtjes en tempels. Maar hiertegenover stonden paniekaanvallen omdat de stroom nét uitvalt voor een belangrijke call, de co-workingspace geen wi-fi meer heeft en in mijn geval alle stress die bij het beginnen van een eigen bedrijf komt kijken (had iemand me kunnen waarschuwen over omzetbelasting a.u.b?).

Het begrip Digital Nomad is nog vrij nieuw en ik merk dat er nog veel vragen en vooroordelen bestaan over dit bestaan. Laat me daarom de grootse mythes rondom het Digital Nomad bestaan voor eens en altijd uit de wereld helpen (spoiler: vanaf het strand werken is onwijs onpraktisch en is alleen leuk voor die welbekende instafoto’s).

  • Ik reageer niet meteen op je mailtje omdat ik lekker op het strand lig te bakken.

Met mijn meeste klanten heb ik een afspraak voor een aantal uur per week. Dit houd in dat ik niet elk moment van de dag klaar sta om een mailtje te beantwoorden, een brandje te blussen of een belletje te doen. Vaak krijg ik dan de vraag; ohh lag je weer lekker te bakken bij het zwembad? Ehhh? Nee? Toen ik mijn freelancende vriendjes in Nederland vroeg of ze hier ook last van hadden kreeg ik eigenlijk altijd een nee. Het is over het algemeen geaccepteerd dat je als ZZP’er je eigen uren bepaald en werkt wanneer het jou uitkomt, maar zodra een tropisch strand in the equation komt, beginnen mensen achterdochtig te worden..  “Ik wil niet voor jou vakantie betalen” en “waarom neem je vrij, je bent toch al een jaar op vakantie” beide uitspraken zijn afgelopen maanden de revue gepasseerd. Mijn oplossing? Duidelijke afspraken maken over mijn bereikbaarheid en niet of nauwelijks vertellen over tropische uitstapjes naar witte stranden – houdt werk en privé voor je klanten gescheiden.

Check ook deze blog met aantal apps die je helpen bij het verhogen van je productiviteit

  •  “Je bent in Azië, dus je hebt toch niet veel geld nodig?”

Het leven van een Digital Nomad wordt vaak vergeleken met de levenstijl van de horde jonge backpackers die jaarlijks naar Azië vertrekken. Ik kan je vertellen dat slapen op een dorm vol dronken tieners niet echt een goede match is met de werkflow waar we meestal in zitten. Digital Nomads kiezen meestal voor Airbnb’s, duurdere koffietentjes, co-workingspace abonnementen en leven heus niet op de 7-11 tosti’s.

  • “ Wanneer ga je weer echt aan je carrière werken? “

Het is super zonde dat de er vaak nog een mythe rondom de digital nomads hangt van makkelijk geld verdienen om vooral veel te reizen. Ik heb in verschillende kantoren gewerkt, op verschillende afdelingen, maar ik heb nog nooit zo’n gemotiveerde, leergierige en gedisciplineerde groep “collega’s “ gehad als mijn mede-digital nomad. Iedereen die deze levensstijl kiest heeft dit bewust gedaan; ze willen meer dan werken om te leven, ze willen zichzelf ontwikkelen. In het afgelopen jaar ben ik van 0 naar 8 klanten gegaan, heb ik mezelf alles aangeleerd wat ik moest kunnen en doe ik zelfs mijn eigen belasting. Maar het inderdaad misschien weer tijd om aan mijn carrière te gaan werken.  Na deze cocktail dan..

Ook Charlotte beaamt dat er verkeerde aannames zijn over werken als Digital Nomad. Check haar blog over nog een aantal misvattingen. Daarbij geeft ze 3 tips zodat je deze lifestyle voor jezelf kunt laten werken! (pun intended)

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*