Remote werken in Nederland versus in het buitenland
25 januari 2020 
5 min. leestijd

Remote werken in Nederland versus in het buitenland

Hannah Sophia, heeft al verschillende verhalen geschreven bij Meetings in The Sun. Haar reizen van de afgelopen jaren waren fantastisch, indrukwekkend en leerzaam. Ze heeft in twee jaar tijd ontzettend veel van de wereld gezien. Ze begon in Azië, reisde naar India, bezocht Mali en andere delen van Afrika. In 2017 begon haar reis voor Meetins in. door Zuid-Amerika. 


De afgelopen jaren leefde ik meerdere keren als digital nomad, zónder vaste woning en werkend vanuit waar ik maar wil. Hoe is het nu om weer echt thuis te zijn? Hoe beleef ik het om al langer dan een jaar in Nederland te werken? Waarom is het leven als digital nomad toch zo aantrekkelijk?

In het buitenland mis ik de rust & structuur van Nederland

Eén van de dingen die ik soms erg kan missen aan het leven als nomade, is het bouwen van structuur. Dit heb ik altijd lastig gevonden. Hoe zorg je voor regelmaat tijdens het reizen als je altijd onderweg bent? Mijn trips bestonden voornamelijk uit écht reizen: van punt A naar punt B reizen binnen een bepaalde tijd om ondertussen zo veel mogelijk content te maken voor verschillende bedrijven. Dit deed ik door verschillende plekken te bezoeken.

De andere kant

Ik kon weinig rust ervaren toen ik op reis was. Er is namelijk ook een andere kant aan het nomaden bestaan. Je bent altijd aan het werk op de mooiste locaties en écht vrij zijn heb je niet meer. Backpacken zoals vroeger is het dus niet. Hierdoor heb ik genoeg geleerd om ervoor te zorgen dat mijn volgende trip er anders uit komt te zien. Het maken van content, altijd op reis zijn en werken waar je maar wilt. Het lijkt misschien een droom, maar het is dan van belang te weten wie je bent en waar je valkuilen liggen om ervoor te zorgen dat die gewilde vrijheid ook écht vrij voelt.

What is that feeling when you’re driving away from people and they recede on the plain till you see their specks dispersing? – it’s the too-huge world vaulting us, and it’s good-bye. But we lean forward to the next crazy venture beneath the skies” – John Kerouac

In Nederland mis ik het buitenleven & de energie

Ik mis de zon, ik mis de geur van Indonesië, de drukte van India en vooral het leven buiten. Tijdens mijn lange tijd in Mexico, waar ik werkzaam was op een yoga school. Ik werkte voornamelijk in de zon onder de bomen of met alle ramen en deuren wagenwijd open. Het buitenwerken deed mij ontzettend goed. Het ritme van de dag was daar anders, het leven ging letterlijke langzamer. Hierdoor begin ik steeds beter te begrijpen dat Azië en ik zo goed samengaan, vanwege de energie die daar hangt!

Ook dol op Nederland

Desalniettemin ben ik ook dol op Nederland. Ik had de geitenkaas zo gemist, het gezellige samenzijn met mijn familie en de platte groene weilanden. Mijn doelen werden aangescherpt, mijn plannen juist weer groter en ik vond motivatie in de werklust van mijn collega’s hier. Als ik terugkwam naar Nederland barstte ik altijd van de nieuwe plannen door alle inspiratie die ik hier vind. De drive tot succes is in het westen veel groter. De kunst om rust en ontspanning te vinden is hier meer een uitdaging. Och het weer… Ik heb zoveel gelachen om de gesprekjes over het weer!

Tips van een digital nomad

Ik wilde het gejaagde westerse bestaan graag achter mij laten, toch werd ik altijd weer verleid om veel werk aan te pakken. Ik stond te springen om nieuwe ervaringen, schreef in Nederlands en Engels en had geen duidelijke strategie. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik in zeven sloten tegelijk ben gesprongen en daardoor niet genoeg focus had tijdens mijn werk. Er is veel misgegaan tijdens mijn werktrips. Een voorbeeld daarvan is een van de grootste reizen die ik mocht maken voor Meetings in. & Holiday Rent als digital nomad. Een ontzettend gave trip met camper!

Ik had de pech dat mijn apparatuur kapot ging in Santiago en was overgeleverd aan de oude canon camera van een vriendin. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet de content kon maken die ik wilde. Dit zijn praktische voorbeelden van dingen die mis kunnen gaan en die ik nu, na alle ervaring heel anders zou aanpakken.

Mijn 5 meest waardevolle tips:

  1. Verwachtingsmanagement – weet goed van jezelf wat je kunt bieden, manage dit met je klanten en voorkom zo stress situaties of teleurstelling.
  2. Plan je vrije dagen – neem bewust en regelmatig écht een vrije dag.
  3. Houd vaste uren aan voor het maken van je content – zo kader je je grenzen.
  4. Dek je risico’s in – wat doe je als je camera plotseling kapot is? Of je laptop gestolen? Wie neemt welke verantwoordelijkheid?
  5. Koop waar je ook bent een Simkaart met internet – een kleine, maar zeer nuttige investering als je niet afhankelijk wilt zijn van wifi in koffietentjes.

Heb je vragen? Wil je ook weten hoe het is om remote te werken? Stel ze gerust hieronder in de comments! Houd er rekening mee dat deze manier van werken voor iedereen anders is en het vinden van jouw eigen weg hierin centraal staat.

Anderen lazen ook:

7 stappen richting remote werken

4 manieren om je richting te bepalen als ondernemer

Op workation naar Marrakech ontmoet jouw business coach David

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down