Hoe word ik Digital Nomad? Dit zijn de vijf dingen waar ik mee bezig ben om remote te kunnen werken in Afrika

In september begint ons grote avontuur: mijn vriend en ik vertrekken naar Afrika. De landen daar trekken me. Ze hebben zoveel moois en avontuurlijks te bieden, dat het begrijpelijk is dat hier veel mensen op vakantie gaan. Toch is “gewoon” op vakantie gaan- het is niet genoeg. Na jaren zoeken en puzzelen weet ik eindelijk wat ik wil, waar mijn ambities èn kwaliteiten liggen. Het feit dat ik bijna 30 ben maakt me onrustig en het liefst zou ik morgen vertrekken. Maar voordat we vertrekken ben ik bezig met een aantal voorbereidingen zodat ik straks daadwerkelijk in Afrika kan wonen, werken enlevenn als zogenaamde Digital Nomad. Dit is wat ik doe om de stap naar deze nieuwe levensstijl te maken. Mocht je zelf nog goede aanvullingen hebben of in contact willen komen: laat een reactie achter in de comments! Ik ben benieuwd naar jullie input.

Ik word Digital Nomad. Tenminste, dat is het doel. Hoewel de term mijn overdag allergisch maakt, struin ik ’s avonds het internet af om mij gek te laten maken met jaloersmakende filmpjes en blogs op het internet. Hoe word ik Digital Nomad? Ik heb geen idee, maar wanneer ik mijzelf laat verdwalen in het onderwerp, vind ik tips over hoe ik mijn plan moet aanpakken. Meng deze tips met logisch nadenken en dan kom je uit op deze vijf stappen om een Digital Nomad te worden:

1. Bouw een online CV

Dat het goed is om te laten weten wat je doet en wat je gedaan hebt, kan je wel als vanzelfsprekend beschouwen. Zorg dat je zichtbaar bent op LinkedIn en dat deze up to date is. Zorg dat je een samenvatting toevoegt, geef bij elke vorige en huidige baan een omschrijving van je werkzaamheden zodat mensen een beeld krijgen bij de projecten die je gedaan hebt en probeer, waar je kunt, je profiel aan te vullen met rich media. Gebruik ook zeker de artikel-functie van LinkedIn om je bereik te vergroten. Een andere manier is natuurlijk een persoonlijke portfolio site.  Wordpress en Wix zijn populaire programma’s waarmee je redelijk snel en gemakkelijk zelf een website kunt bouwen. Ik heb gebruikt gemaakt van Webflow, omdat ik die het gemakkelijkst vond werken en ik het idee had dat ik meer vrijheid had om dingen te slepen en verschuiven zoals ik die wilde.

2. Vergroot je Nederlandse netwerk

Jij bent goed in wat je doet en dat mag iedereen weten! Vertel tegen je collega’s, vrienden en connecties wat je doet, vertel ze waar je mee bezig bent. Vertel ze over je successen en huidige projecten, zodat ze een idee krijgen van je skills. Het is belangrijk dat ze weten waarom ze jou kunnen inhuren. Als ze dit weten en je blijft projecten delen blijf je top of mind bij je netwerk en is de kans groot dat je gewezen wordt op interessante functies en kansen die passen bij hetgeen wat je doet.  Als mensen een duidelijk beeld hebben van wat je doet en wat je wilt zul je versteld staan wat er op je pad kan komen.

3. Bedenk je voor wat voor soorten klanten je wilt werken

Wie is je doelgroep? Waar wil je voor werken? Mij lijkt het heel interessant om Nederlandse projecten op te zoeken in Zuidelijk Afrika om hen de mogelijkheid te geven hun verhaal te delen. Maak een lijst met organisaties waar je voor wilt en kunt werken en benader ze vervolgens met jouw pitch. Zorg ervoor dat je duidelijk bent in wat je hen kunt bieden en waarom juist jij de persoon bent die hier geschikt voor is.

Extra tip: doe je research en check goed waar een bedrijf voor staat, wat zijn de kernwaarden, wat is hun visie en missie en hoe haakt dit in op wie jij bent als persoon. Als je dezelfde dingen belangrijk vind en je hetzelfde doel hebt dan is de kans groter dat je 1. wordt aangenomen en 2. dat het daadwerkelijk een organisatie is waar je graag voor en bij wilt werken!

4. Vergroot je bereik op social media

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar Facebook is bij mij een beetje een stille dood gestorven. Waarom ik Facebook niet verwijderd heb? Door de vele waardevolle en interessante groepen! Zo heeft bijna elke grote stad een besloten groep van freelancers die in de stad wonen. Benieuwd naar de fijnste groepen en online platformen? Check dan deze blog. Verder zijn Instagram en LinkedIn perfect om jezelf als professioneel te profileren en in contact te komen met andere freelancers en digital nomads. Een aantal korte tips om je bereik op social te vergroten:

  • Post consistent – liever consistent 3x per week, dan 3 dagen achter elkaar en dan een dag helemaal niets.
  • Gebruik video (live en stories) om je personal brand te laden en bereik te vergroten
  • Zorg voor echte engagement – zoek accounts die delen over dezelfde thema’s als jij doet en reageer op hun afbeeldingen. Zo vergroot je je online netwerk en je eigen bereik op social.
  • Overweeg een business account om promoties in te zetten onder je post – let op: advies is om dit pas te doen als je een duidelijke call to action (CTA) hebt waar naar door geklikt kan worden.

5. Omring je door andere Digital Nomads

Je vader en moeder, die oude schoolvriend of je huidige collega’s zullen wellicht niet helemaal begrijpen waar je droom vandaan komt. Laat staan dat ze precies begrijpen wat er allemaal bij komt kijken als je langzaam maar zeker een andere manier van leven voor jezelf aan het creëren bent. Misschien weet je dat zelf nog niet eens – Ik weet in iedere geval dat ik geen idee heb, en het allemaal maar op mezelf laat afkomen. Daarom probeer ik veel met andere Digital Nomads in contact te komen. Dat doe ik via online communities en het volgen van #digitalnomadgirls #digitalnomad #workhardfromanywhere hashtags op Instagram. Als ik via deze hashtags interessante accounts tegenkom, volg ik ze en kijk ik hoe zij hun leven en werk inrichten. Ik leer hier veel van het het inspireert me elke dag nog meer om dit voor mezelf te creëren!

Ben jij net als ik aan het begin van je Digital Nomad avontuur? Dan ben ik benieuwd hoe jij het aanpakt! Heb je al meer remote ervaring en heb je nog tips voor me. Dan hoor ik die ook graag!

Ga met ons mee op workation naar Kaapstad, eind 2019! Meer info vind je hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*