Wil jij je productiviteit verhogen? 12 tips om iedere dag toe te passen
25 oktober 2021 
12 min. leestijd

Wil jij je productiviteit verhogen? 12 tips om iedere dag toe te passen

Het aantal remote werkers is afgelopen tijd in sneltreinvaart gestegen. Duizenden mensen in Nederland werken enkele dagen per week, of zelfs iedere dag, vanuit huis, een remote kantoor of een koffietent. Heerlijk toch, die vrijheid? Als je een beetje discipline hebt wel ja. Heb je dat niet? Dan kan het nog wel eens een gevecht worden met jezelf om aan de slag te gaan. Niet erg, want dat hoort er allemaal bij! Heb jij moeite met het vinden van jouw workflow? Dan hebben wij tips voor je!

1. Vraag je eens af: wanneer op de dag werk jij het productiefst?

Een van de fijnste dingen van remote werken, is dat je niet iedere ochtend een wekker hoeft te zetten. Ben jij een vroege vogel of een nachtbraker? Iedereen heeft een voorkeur om op een bepaald (of wisselend) deel van de dag te werken. Op deze momenten ben je het helderst en het efficiëntst. Sta jij graag vroeg op en maak je een lekkere jumpstart? Of ga je liever tot diep in de nacht door? It’s all good! Pas hier je andere externe taken op aan (waar mogelijk). Contact met klanten zal je meestal tijdens de daguren moeten onderhouden, maar sport kan je inplannen op een tijd die jou het beste uitkomt. Stel jouw schema zo samen dat je op jouw meest productieve tijden werkt.


2. Wanneer plan jij je vergaderingen en afspraken?

Probeer vergaderingen en afspraken te groeperen, met slechts korte pauzes tussendoor. Het bundelen van soortgelijke taken verhoogt je productiviteit. Het maakt dat je in de juiste modus blijft om die taken sneller én beter af te ronden.

Denk er daarnaast ook eens over na wat je doet met je pauzes.  Als je een uur pauze hebt tussen de vergaderingen, wat doe je dan? Ga je een uur full-on werken of neem je een break? Je wilt misschien je koffie bijvullen, een hapje eten, misschien even je benen strekken.. Bedenk hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en pas de lengte van je pauzes tussen vergaderingen daarop aan. Een uur is bijvoorbeeld misschien teveel waardoor je na een half uur je pauze wel hebt gehad, maar niets nuttigs meer doet. Daar gaat dan zomaar weer een half uur verloren. 

Deel je dagen in met werkblokken, bijvoorbeeld op dinsdagochtend vergaderingen en afspraken en op woensdag schrijfwerkzaamheden of brainstorms, en ontdek eens wat dat doet met jouw productiviteit.

3. Investeer in een speciale werkruimte (niet je keukentafel!)

Werken aan de keukentafel is voor velen tegenwoordig heel normaal. Maar houd er rekening mee dat je iedere keer tijd kwijt bent aan het opruimen van ontbijt, lunch, tekenspullen van je kinderen etc. Wanneer je een aparte ruimte hebt, kan je meteen aan de slag. Ga dus op zoek naar een plek in huis waar je ongestoord aan het werk kan. Al is het maar een bureautje op de logeerkamer of op zolder. Lukt het niet om thuis zo'n plek te creëren? Overweeg dan eens aan de slag te gaan in een koffietent of zoek een coworking space in jouw omgeving. 

Naast het investeren in een plek voor jou en je werk, is investeren in materiaal ook belangrijk. De juiste houding tijdens uren typen, is zeker iets om rekening mee te houden. 

van werknemer naar ondernemer

4. Werk niet in je pyjama

Het kan zo verleidelijk zijn om de hele dag in je pyjama te blijven zitten. Vooral als je het huis niet hoeft te verlaten. Opstaan en je werkdag beginnen zoals op kantoor, is een stimulans voor je productiviteit. Het helpt je hersenen te signaleren dat het tijd is om te werken, niet om te rusten en te ontspannen. Dat betekent niet dat je moet opstaan en een outfit moet aantrekken die je op kantoor zou dragen. Het gaat erom dat je niet in de kleding zit waarin je altijd relaxed en ontspant. Yoga-broeken, jeans, t-shirts en hoodies zijn allemaal prima opties. 

5. Plan sociale interactie tijdens je werkdagen

Het is zo makkelijk om een soort kluizenaar te worden wanneer je het huis niet hoeft te verlaten. Een hele week geïsoleerd zijn kan je echter een hoop energie kosten. Of je nou extravert of introvert bent, iedereen heeft behoefte aan een uitstapje en het nu en dan zien van andere mensen. Plan daarom door je werkuren heen activiteiten om de dag een paar keer te doorbreken. Een belletje met een vriend of vriendin, een wandeling buiten of een kopje koffie als je bijvoorbeeld met mensen samenwoont. 


6. Gebruik (regelmatig) video om te bellen

Als je met een team op afstand werkt, is de kans groot dat je af en toe contact hebt in meetings of calls. Stimuleer je contacten om regelmatig met video te bellen. Op die manier ervaar je nog meer de interactie tijdens zo'n gesprek. Het is goed om mensen zo nu en dan niet alleen te horen, maar ook te zien. Goede tools hiervoor zijn bijvoorbeeld Zoom of Teams. Zorg daarbij dat je een goede koptelefoon, microfoon en camera hebt om de kwaliteit van je gesprekken te verhogen. 

7. Vergeet geen pauze te nemen

Wanneer je geen collega’s hebt die je onderbreken, kan het zomaar zo zijn dat je langer aan je bureau zit dan gezond voor je is. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes inlast waarbij je moet opstaan en/of even kunt rondlopen. Haal regelmatig drinken, loop naar de brievenbus om de post te halen, doe tussen het werken door een keer je boodschappen of plan een (lunch)wandeling in. Dat laatste kan je ook nog samen met iemand in je omgeving doen. Zo heb je meteen je sociale interactie gecoverd. 

Vergeet je soms pauze te nemen doordat je zo gefocust aan het werk bent? Stel dan een timer in voor jezelf. Het voelt misschien tegenstrijdig, maar pauzes dragen juist bij aan het verhogen van je focus dus zorg dat je ze niet overslaat!

8. ‘Niet storen’

Zet je mail uit, leg je telefoon aan de kant of pas je status in programma's als Slack of HipChat af en toe aan naar 'Niet storen'. Communiceer indien nodig handmatig naar je collega's  dat je voor bepaalde tijd niet beschikbaar bent, omdat je even met volle concentratie aan de slag wilt. Focus is één van de belangrijkste elementen in je productiviteit dus wees daar bewust mee bezig.


9. Plan je week van tevoren

Voorkom dat je de week start met een eindeloze to do lijst en tientallen taken in je hoofd. Gebruik een braindump, een lijst waarin je alles van je afschrijft dat er door je hoofd spookt aan to do's, taken en losse eindjes. Plan vanuit daar vijf to do's voor je eerstvolgende dag en pas als je die hebt volbracht kijk je weer naar de volgende to do's. Neem in deze planning ook punt 2 uit deze lijst mee: bundel taken en plan werkblokken in rondom deze gebundelde taken. Zet deze blokken ook in je agenda, zodat collega's of klanten daar geen afspraken doorheen kunnen plannen. Met al deze tools creëer je rust en overzicht, wat weer bijdraagt aan je productiviteit. 

Op zoek naar meer tips? Lees dan zeker ook het artikel over time management.

10. Hoe werk jij het fijnst?

Als je vaak alleen werkt, ben je veel minder gebonden aan de manier waarop andere mensen verwachten dat je werkt. Je hoeft niet langer dezelfde tijden, plekken of hoeveelheid prikkels aan te houden. Ga dus eens onderzoeken hoe JIJ het fijnst werkt als je het helemaal voor het zeggen hebt. 

Werk je het liefst met keiharde muziek? Is de ochtend, middag of avond jouw meest productieve dagdeel? Verhoogt het je energie als je elke pauze vijftien jumping jacks doet? Brainstorm je het beste tijdens een wandeling? Probeer het uit en vind jouw ideale werkwijze. 


11. Vind jouw ‘productiviteit playlists’

Muziek tijdens het werken heeft op iedereen een andere uitwerking. De een werkt lekker met keiharde metal, terwijl een ander niet meer dan wat klassieke muziek kan verdragen. Mede afhankelijk van je taken kan het ook fijn zijn om per type taak een andere playlist te gebruiken. Dansmuziek om de saaiere taken leuker te maken of klassiek tijdens het schrijven bijvoorbeeld. Tijdens de Hellweek from Home gebruiken wij veel muziek om deelnemers te laten ervaren wat muziek kan doen voor je productiviteit. Check bijvoorbeeld eens onze playlist Relaxed Work, test een Deep Work playlist of verhoog je energie met onze Energy Boost playlist.

12. Verbind bewust met collega’s

Werk je met een team samen? Zorg er dan voor dat je op regelmatige moment bewust samenwerkt en kijk welke vorm daarin werkt voor jullie. Een wekelijkse team meeting, dagelijkse check-in of een vaste weekafsluiting dragen bij aan de connectie met je team. Zorg er daarbij voor dat die contactmomenten niet alleen over praktische zaken gaan. Maak ruimte om meer met elkaar te delen, zorg dat je mensen ook 1 op 1 spreekt en maak ruimte voor waar iedereen behoefte aan heeft.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down