Locatie-onafhankelijk werken. Hoe begin je?

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik begon met locatie-onafhankelijk werken. Ik ben gisteren aangekomen in Bali, de perfecte plek om te werken, gelijkgestemde mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën uit te werken en de volgende stappen te zetten in dit remote avontuur.  Dit is dan ook  precies de reden dat ik hier ben! Ik werk de komende drie maanden aan nieuwe projecten en ben doelen aan het zetten voor mijn volgende stappen. Ik heb lopende klussen, maar werk niet alleen IN mijn business, maar ook AAN mijn business.

Voordat ik daarmee aan de slag ga, is het goed om eens terug te kijken op het afgelopen jaar, mijn eerste jaar als Digital Nomad. Wat heb ik geleerd? En wat zijn de stappen die ik heb genomen om hier te komen?

1. Creëer een basis

Vorig jaar spendeerde ik ontzettend veel tijd in onze Toyota Landcruiser (ons huis en kantoor in één). Tijdens onze roadtrips sliepen we in meer dan 30 verschillende Airbnb’s, deden we zogenaamde housesits en verbleven we in een soort studentenhuizen voor volwassenen (shared homes) in 5 verschillende landen. Dit was een fantastische ervaring. Ons netwerk groeide met de dag, evenals onze inspiratie en inzichten, maar ik zou het niet nog een tweede jaar op deze manier kunnen doen. Waarom?

Het is een gegeven dat een mens een vertrouwde basis moet hebben om op terug te vallen. Dat kan hem zitten in het hebben van een huis, vast inkomen, maar zelfs in regelmaat – bijvoorbeeld een structuur in sporten, eten of relaties. Tijdens de afgelopen 12 maanden is de vastigheid op elk vlak weggevallen. En dat voelt uiteindelijk niet fijn.

Daarom: creëer een basis. Zorg dat je een langdurige klus hebt waarop je terug kunt vallen, zorg voor een regelmatig ritme met opstaan en sporten of zorg ervoor dat je altijd terug kunt komen naar een bepaalde plek op de wereld wat jij (tijdelijk) je huis noemt. Als je op elk vlak alles loslaat gaat dat ten koste van je (zelf)vertrouwen en is het moeilijk om stappen te maken – zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Wij hebben er daarom ook voor gekozen om in het komende jaar toch weer een vaste uitvalsbasis in Nederland aan te nemen. Vanuit daar zullen we komen en gaan.

We maken hier een ‘thuis’, maar dan wel eentje die ons de flexibiliteit geeft om snel en gemakkelijk weer te vertrekken. We zoeken een goedkope manier van wonen en het huis moet gemakkelijk te verhuren zijn. We richten het redelijk minimalistisch in – we hebben alleen de spullen die we nodig hebben en dit zijn allemaal items die ons gelukkig maken – want dat maakt het makkelijk om snel onze spullen te pakken en te vertrekken wanneer we dat willen. Daarbij neemt het hebben van een vaste woning de druk weg om steeds een nieuwe plek te vinden waar je kunt settelen. Het hebben van een woonplek geeft de rust en de focus om je op werk te concentreren, maar het geeft je ook de vrijheid om over de hele wereld te reizen, inspiratie op te doen, en klanten en projecten te vinden in het buitenland. Voor mij is dit best of both worlds!

2. Vind jouw ‘Master Skill’

Hoewel ik niet mag klagen over wat ik vorig jaar heb verdiend, kan ik vol overtuiging zeggen dat geld niet mijn grootste motivatie is. Ik had een baan in Australië die meer betaalde dan elke andere baan die ik ooit heb gehad, maar ik voelde me met de dag ongelukkiger worden. Ik heb ook projecten aangenomen waar ik veel meer van heb geleerd dan uit te drukken is in geld. Het gaat er dus om dat je een balans vindt tussen een aantal verdiensten die je uit een job kunt halen.

Ik werk hierin met de 3 G’s: Geld, Geluk en Glorie. Zorg dat je bij een nieuw project altijd “verdiend” op twee van die drie aspecten. Is een klus slecht betaald, maar maakt hij je extreem gelukkig en draagt het bij aan je glorie, je visability en daarmee dus promotie dan is het zeker het overwegen waard. Is het niet je droomjob, maar zorgt hij even voor een goede boterham en weer een stuk promotie: de moeite waard!

Verdienen gaat voor mij dus niet alleen over geld, maar voordat ik te diep inga op verdiensten (waar ik straks op terug kom) wil ik het hebben over iets anders. Ik noemde het net al kort bij de 3 G’s: Geluk. En wil nog eens extra benadrukken hoe belangrijk het is om iets te doen waar je van houdt! Maar ook iets waar je goed in bent.

Dat ene waar je blij van wordt èn waar je goed in bent noem ik een ‘Master Skill’.

Mijn Master Skill is bijvoorbeeld dat ik twee partijen aan elkaar kan koppelen op basis van intrinsieke motivatie. Ik zie snel wat twee partijen aan elkaar kunnen hebben en daaromheen kan ik een verhaal/campagne bedenken die beide partijen daadwerkelijk verder brengt. Momenteel heb ik twee ondernemingen en je ziet deze master skill in  beiden ondernemingen terug komen; als digitaal strateeg onderzoek ik hoe ik de positionering van een merk kan vertalen naar een aantrekkelijk verhaal voor de doelgroep. Ik zorg ervoor dat dit verhaal zó wordt gepresenteerd en wordt getarget dat de doelgroep zich aangetrokken en betrokken voelt.

Als founder van Meetings in the Sun ben ik bezig om verhalen op basis van een thema te delen met anderen die daar behoefte aan hebben. Op basis van thema bedenk ik ook verschillende samenwerkingsmogelijkheden voor bedrijven.  Dit is iets wat mij weinig moeite kost, veel energie geeft en waarvan anderen zeggen: hoe doe je dat? Ik kan daar niet exact antwoord op geven. Het gaat bijna natuurlijk. Daarom is het mijn Master Skill!

Wat is jouw Master Skill?

Iedereen heeft zo’n Master Skill. Het is iets dat jou energie geeft. Het is iets waar jij zelfverzekerd over bent waardoor mensen zich afvragen: “Hoe doet hij/zij dat toch?!” Maar het is ook gewoon iets dat je van nature doet, het zit in je! Ga eens letten op de complimenten die je krijgt. Schrijf ze op, analyseer ze. Bedenk je waar je blij van wordt in je werk en waar je energie van krijgt. Zo ontdek je wat jouw Master Skill is. Ga er gebruik van maken door het de core van je business te maken, want zo kun je geld gaan verdienen! En dat is dan direct een volgend punt.

3. Vergroot jouw Personal Value Level

Toen ik ontdekt had waar ik mensen kon helpen en wat ik het leukst vond om te doen (mijn zogenaamde Master Skill), moest ik een manier vinden om ervoor te zorgen dat ik mijn rekeningen kon betalen (of in mijn geval op dat moment: vliegtickets). Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de boeken en theorieën van Mike Dillard, een beroemd digitaal strateeg uit de VS. Hij heeft het vaak over je Personal Value Level (PVL) en geeft je inzichten in hoe je deze kunt vergroten. Het tarief dat je kunt vragen wordt bepaald door je Personal Value Level en er zijn drie dingen die jouw PVL beïnvloeden.

  • Het aantal mensen die hetzelfde doen als wat jij doet – concurrentie
  • De vaardigheden, expertise en training die je nodig hebt om te doen wat jij doet – kennis
  • Het aantal mensen die je kunt benaderen als potentiële klanten – omvang markt

Het is logisch als de concurrentie klein is, je veel kennis en expertise hebt en de omvang van de markt groot is dat je PVL dan ook hoog is. Goed nieuws, want ook dit kun je zelf in de hand hebben!

Om je PVL te vergroten heb je een businessmodel nodig dat bij je past, waarmee je je onderscheidt van de massa, waarmee je laat zien dat je een expert bent en waarmee je de juiste potentiële klanten kunt benaderen. Op de website van Mike Dillard vind je meer informatie over de theorie en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Hij heeft verschillende podcasts, blogs en oefeningen. Hij geeft ook betaalde cursussen, maar als je de informatie die hij gratis deelt gebruikt om te starten, inspiratie op te doen en om zelf aan je eigen businessmodel voor je Master Skill te werken, dan hoef je geen cursus te volgen!

Ik zou hier een compleet nieuw blog over kunnen schrijven. Wil je meer lezen over hoe je jouw PVL verhoogt? Laat het in de comments weten en dan komt er binnenkort meer over PVL verhogen op Meetings in the Sun!

4. Maak het remote

Deze laatste tip geldt alleen als je een lifestyle wilt creëren waar je werk met reizen kunt combineren of in ieder geval de vrijheid wilt hebben om vaker locatie-onafhankelijk te werken. Ik weet dat niet iedereen die ambitie heeft, maar als jou dit aanspreekt, lees dan door.

Als je eenmaal hebt ontdekt wat jij het allerliefste doet en als je weet hoe je je PVL kunt vergroten, dan is de volgende stap: creatief nadenken over hoe je dit kunt doen terwijl je over de wereld reist.

Hoe maak je een baan remote?

Zelfs als je een kapper bent, of een leraar, kun je je beroep uitoefenen op andere plekken. Bijna iedereen ter wereld heeft haar op z’n hoofd dat geknipt moet worden en leraren kunnen vakken geven aan kinderen op internationale scholen. Er zijn echt zo veel manieren te bedenken waarop je reizen met werk kunt combineren.

Laten we de kapper nog eens als voorbeeld nemen. Kappers kunnen niet alleen knippen, maar ook een boek schrijven, of een blog beginnen met affiliate programma’s, een webshop opzetten met verschillende haarproducten of zelfs een cursus beginnen waarin ze andere kappers verschillende trends leren knippen en technieken leren toepassen. (Bijna) elke fysieke baan is te combineren met een online add-on.

En als een (deel van) je business online is, betekent het dat je remote kunt werken en dus meer kunt reizen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Lees ook de blog van Sjanett waarin ze verteld hoe je dromen om zet in concrete doelen en acties.

Samenvatting

Het afgelopen jaar heb ik aan veel verschillende projecten meegewerkt. Ik heb voor Nederlandse opdrachtgevers gewerkt toen ik in Australië zat, ik heb freelance voor een bureau in Melbourne gewerkt, heb voor verschillende locals gewerkt in ruil voor eten en onderdak en ik heb me samen met lokale partners ingezet voor een wereldwijd initiatief. Dit zijn allemaal verschillende projecten waardoor ik werk met reizen heb kunnen combineren. Maar het eerste jaar werkte ik nog niet als freelancer remote – nee, ik combineerde reizen met werken op bepaalde plekken. Bovengenoemde stappen hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk de stap heb kunnen maken naar een freelance business met klanten die ik WEL op elke plek naar keuze kan helpen.

Mocht je vragen hebben of zelf nog briljante tips die mij of andere lezers kunnen helpen met remote werk. Laat het weten in de comments?

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*