Online ondernemen en remote werken, hoe ben ik begonnen?

I n mijn bio staat dat ik leef voor vrijheid. Vrijheid om te ondernemen, zelf nieuwe dingen op te zetten, te gaan en staan waar ik wil. Maar ook de vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer dan ook. Ik heb nog nooit voor een ‘baas’ gewerkt en dat wil ik graag zo houden. Niet omdat bazen onaardig zijn, denk ik, maar wel omdat mijn vrijheid daar te waardevol voor is. Online ondernemen is voor mij het middel geweest om te kunnen leven naar mijn waarde.

 

Hoe ben ik begonnen met online ondernemen?

De reden dat ik nu de vrijheid heb om te gaan en staan waar ik wil, is het gevolg van bewuste keuzes maken. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd aan mijn bachelor Communicatie, maar ondernemen zat er toen al in. Tijdens mijn studie richtte ik mijn eerste bedrijf op in fitness coaching. Ik was toen helemaal ‘into sport’, trainde vijf dagen per week, wist er veel vanaf en kreeg regelmatig het verzoek om andere mensen te helpen met hun sportieve doelen. Ik dacht, hier moet ik een business van maken!

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door alles wat met social media te maken heeft.

Online coaching concept

Vervolgens ben ik gestart met een online coaching concept zodat ik andere mensen op afstand kan helpen met hun sportdoelen en op die manier zelf locatieonafhankelijk kan werken. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door alles wat met social media te maken heeft, omdat het oneindig veel mogelijkheden biedt en het geeft mij de kans om zo nieuwe klanten te trekken. Ik begon met intakegesprekken via Skype, deed de dagelijkse coaching via WhatsApp en liet klanten via een digitaal formulier hun progressie insturen.

Het doel hiervan was om mensen zo goed mogelijk te kunnen coachen terwijl ik zelf niet afhankelijk ben van een tijd of plek.

Een tweede bedrijf

Toen ik twee jaar geleden was afgestudeerd als communicatie professional, wilde ik meer doen dan alleen online fitness coaching.

Anderhalf jaar geleden heb ik dan ook een tweede bedrijf opgezet in het geven van social media advies aan ondernemers. Ook dit bedrijf is helemaal ingericht op de online begeleiding van klanten. Door middel van Skype en Voxer (een walkie-talkie-achtige tool) kom ik snel en gemakkelijk in contact met anderen.

Klanten vinden de online werkwijze ook prettig. Een voorbeeld is dat we drie maanden lang een project hebben gedaan voor een ondernemer, waarmee we dagelijks contact hadden, wekelijks via Skype elkaar zagen en we na drie maanden samenwerken elkaar pas voor het eerst fysiek hebben ontmoet op een evenement. Dat is voor mij het ultieme voorbeeld van niet afhankelijk zijn van een locatie en toch meerdere bedrijven tegelijk kunnen runnen.

Ik wil nooit meer mee stoppen met het Digital Nomad leven. Bij nieuwe opdrachten denk ik na over mijn verplichtingen.

Wat wil ik in de toekomst?

Ik wil nooit meer mee stoppen met het Digital Nomad leven. Bij nieuwe opdrachten denk ik na over mijn verplichtingen. Hoe zien mijn werkdagen eruit als ik met deze partij ga samenwerken? Hoe kan ik via online dienstverlening klanten helpen? Het gevolg is dat ik soms kritisch moet zijn en projecten moet laten gaan.

Om dit op lange termijn te kunnen blijven doen probeer ik up-to-date te blijven over de laatste online ontwikkelingen. Dit doe ik met name door veel podcast te luisteren, ik ben super actief met YouTube-video’s kijken en deelnemen aan webinars van andere interessante ondernemers. Daarmee blijf ik op de hoogte van nieuwe kansen waardoor ik remote kan blijven werken en kan blijven genieten van de vrijheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*