arrow_drop_up arrow_drop_down
Ondernemen en reizen combineren? De 7 belangrijkste stappen
25 februari 2020 

Ondernemen en reizen combineren? De 7 belangrijkste stappen

Je bent ondernemer geworden omdat je niet vast wilt zitten aan regels van een bedrijf. Je wilt niet meer werken vanuit een drijfveer van iemand anders en je wilt je eigen koers bepalen. Dat is nog eens zakelijke vrijheid, toch? Zo ben ik (Alex) begonnen met ondernemen. Ik wilde me vrij voelen en daarbij reizen over de wereld kunnen maken. Dat gaat me nu -met zo’n 8 reizen per jaar- goed af. Schaf die Lonely Planet maar alvast aan, want ik geef je tips over hoe je als ondernemer de wereld kan ontdekken!

Stap 1: Creëer een vertrouwde routine

Vorig jaar spendeerde ik ontzettend veel tijd in onze Toyota Landcruiser (ons huis en kantoor in één). Tijdens onze roadtrips sliepen we in meer dan 30 verschillende Airbnb’s, deden we zogenaamde ‘housesits en verbleven we in een soort studentenhuizen voor volwassenen (shared homes). Het rondreizen was een fantastische ervaring. Ons netwerk groeide met de dag, evenals onze inspiratie en inzichten. Maar ik zou het niet nog een tweede jaar op deze manier kunnen doen. Waarom niet?

“Als je op elk vlak alles loslaat, gaat dat ten koste van je routine en wordt je leven snel een chaos.”

Een mens moet een vertrouwde basis hebben om op terug te vallen. Dat kan hem zitten in het hebben van een huis, vast inkomen, maar zelfs in regelmaat – bijvoorbeeld een structuur in sporten, eten of relaties. Tijdens de afgelopen twaalf maanden is de vastigheid op elk vlak weggevallen. Dat voelde uiteindelijk niet fijn. Daarom: creëer een basis. Zorg dat je een langdurige klus hebt waarop je terug kunt vallen. Zorg voor een regelmatig ritme met opstaan en sporten. Of zorg ervoor dat je altijd terug kunt komen naar een bepaalde plek op de wereld wat jij (tijdelijk) je huis noemt. Als je op elk vlak alles loslaat gaat dat ten koste van je (zelf)vertrouwen en is het moeilijk om stappen te maken – zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Stap 2: Maak een fijne thuisplek

Wij hebben er voor gekozen om in het komende jaar toch een vaste uitvalsbasis in Nederland aan te nemen. Vanuit daar zullen we komen en gaan.We maken hier een ‘thuis’, maar dan wel eentje die ons de flexibiliteit geeft om snel en gemakkelijk weer te vertrekken. Daarbij neemt het hebben van een vaste woning de druk weg om steeds een nieuwe plek te vinden waar je kunt settelen. Het hebben van een woonplek geeft de rust en de focus om je op je werk te concentreren. Het geeft je ook de vrijheid om over de hele wereld te reizen, inspiratie op te doen, en klanten en projecten te vinden in het buitenland. Voor mij is dit best of both worlds!

Stap 3: Wat maakt je gelukkig?

Hoewel ik niet mag klagen over wat ik vorig jaar heb verdiend, kan ik vol overtuiging zeggen dat geld niet mijn grootste motivatie is. Ik had een baan in Australië die meer betaalde dan elke andere baan die ik ooit heb gehad, maar ik voelde me met de dag ongelukkiger worden. Ik heb ook projecten aangenomen waar ik veel meer van heb geleerd dan uit te drukken is in geld. Het gaat er dus om dat je een balans vindt tussen een aantal verdiensten die je uit een baan kunt halen. Voor mij is het fijn om te werken met de 3 G’s:

  • Geld
  • Geluk
  • Glorie

Zorg dat je bij een nieuw project altijd “verdient” op twee van de drie aspecten. Is een klus slecht betaald, maar maakt hij je extreem gelukkig en draagt het bij aan je glorie, je visability en daarmee dus promotie? Dan is het zeker het overwegen waard. Is het niet je droomjob, maar zorgt hij voor een goede boterham en weer een stuk promotie: dan is het de moeite waard!

Stap 4: Vind je Masterskill

Iedereen heeft zo’n Masterskill. Dat is iets dat jou energie geeft. Iets waar jij zelfverzekerd over bent waardoor mensen zich afvragen: “Hoe doet hij/zij dat toch?!” Het is ook gewoon iets dat je van nature doet, het zit in je! Ga eens letten op de complimenten die je krijgt. Schrijf ze op, analyseer ze. Bedenk je waar je blij van wordt in je werk en waar je energie van krijgt. Zo ontdek je wat jouw Masterskill is. Ga er gebruik van maken door het de core van je business te maken, want zo kun je geld gaan verdienen! Dat is dan direct een volgend punt.

Stap 5: Vergroot jouw Personal Value Level (PVL)

Toen ik ontdekt had waar ik mensen mee kon helpen en wat ik het leukst vond om te doen (mijn zogenaamde Masterskill), moest ik een manier vinden om ervoor te zorgen dat ik mijn rekeningen kon betalen (of in mijn geval op dat moment: vliegtickets). Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de boeken en theorieën van Mike Dillard. Hij is een beroemd digitaal strateeg uit de VS. Regelmatig benoemt hij je Personal Value Level (PVL) en geeft je inzichten in hoe je deze kunt vergroten. Het tarief dat je kunt vragen wordt bepaald door je Personal Value Level en er zijn drie dingen die jouw PVL beïnvloeden.

  • Het aantal mensen die hetzelfde doen als wat jij doet – concurrentie
  • De vaardigheden, expertise en training die je nodig hebt om te doen wat jij doet – kennis
  • Het aantal mensen die je kunt benaderen als potentiële klanten – omvang markt

Het is logisch dat als de concurrentie klein is, je veel kennis en expertise hebt en de omvang van de markt groot is, dat je PVL dan ook hoog is. Goed nieuws, want ook dit kun je zelf in de hand hebben!

Stap 6: Creëer een businessmodel voor je onderneming

Om je PVL te vergroten heb je een businessmodel nodig dat bij je past. Eentje waarmee je je onderscheidt van de massa en waarmee je laat zien dat je een expert bent. Op de website van Mike Dillard vind je meer informatie over de theorie en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Hij heeft verschillende podcasts, blogs en oefeningen. Ook geeft hij betaalde cursussen. Als je de informatie die hij gratis deelt gebruikt om te starten, inspiratie op te doen en om zelf aan je eigen businessmodel voor je Masterskill te werken, dan hoef je geen cursus te volgen!

Stap 7: Maak je onderneming remote

Deze laatste tip geldt alleen als je een lifestyle wilt creëren waar je werk met reizen kunt combineren of in ieder geval de vrijheid wilt hebben om vaker locatie-onafhankelijk te werken. Ik weet dat niet iedereen die ambitie heeft, maar als jou dit aanspreekt, lees dan door. Als je eenmaal hebt ontdekt wat jij het allerliefste doet en als je weet hoe je je PVL kunt vergroten, dan is de volgende stap: creatief nadenken over hoe je dit kunt doen terwijl je over de wereld reist. Denk je geen beroep te hebben dat geschikt is om als Nomad mee rond te reizen? HA! Guess again. Wat dacht je van het ontwikkelen van online trainingen en e-books waarin je je kennis deelt over je vakgebied?

Hoe ben ik ondernemen en reizen gaan combineren?

Het afgelopen jaar heb ik aan veel verschillende projecten meegewerkt. Ik heb voor Nederlandse opdrachtgevers gewerkt toen ik in Australië zat. Ik heb freelance voor een bureau in Melbourne gewerkt en ik heb voor verschillende locals gewerkt in ruil voor eten en onderdak.Dit zijn allemaal verschillende projecten waardoor ik werk met reizen heb kunnen combineren. Het eerste jaar werkte ik nog niet als freelancer locatie-onafhankelijk. Nee, ik combineerde reizen met werken op bepaalde plekken. Bovengenoemde stappen hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk de stap heb kunnen maken naar een freelance business met klanten die ik WEL op elke plek naar keuze kan helpen.

Mocht je vragen hebben of zelf nog briljante tips die mij of andere lezers kunnen helpen met remote werk. Laat het weten in de comments!

Anderen lazen ook:

Van dromen naar doelen naar daadwerkelijk een remote business mijn digital nomad stappenplan

Keytoe over remote werken je mag hier werken waar wanneer en hoe je wil

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.