Ocean Nomad boekreview, dé handleiding om de overtocht te maken over de Atlantische Oceaan

Voor Meetings in the Sun sprak Laurie met de Oceanpreneur Suzanne van der Veeken. Laurie is freelance tekstschrijver en online community manager bij Meetings in the Sun.  Suzanne heeft een boek geschreven over hoe je al liftend de wereldzeeën kunt bereizen. Het boek heet: Ocean Nomad: The Complete Atlantic Sailing Crew Guide – How to Catch a Sailboat Ride & Contribute to a Healthier Ocean. Hieronder lees je de review. Wil je daarna het boek bestellen? Gebruik dan de code ‘inthesun‘ en ontvang 10% korting!

De review

Toen ik het boek binnen kreeg verbaasde ik mij over de dikte. Het telt namelijk 408 bladzijdes en ik vroeg mij af hoe je in vredesnaam zoveel tips kan verwerken over het zeilen. En toch staat er geen enkel advies in die ik had willen missen.

Als meeliften op een zeilboot nog niet op je bucketlist staat, dan ga je dit er zeker op willen zetten na het lezen van dit boek. Bij mij staat hij in iedere geval bovenaan mijn lijstje door de avonturen van Suzanne. Naast verhalen deelt ze tientallen handige tips over hoe je een overtocht kunt maken over de Atlantische Oceaan. Per toeval lees ik het boek aan het water. Ik droom weg bij haar verhalen terwijl ik uitkijk over de zee.

Als twee-derde van onze wereld oceaan is, waarom blijven we dan het grootste deel van ons leven aan land?” – Suzanne


Maar wie is Suzanne eigenlijk…

De Nederlandse Suzanne reist al jaren. Dit deed ze altijd over land, totdat ze meer leerde over de zee. Sindsdien reist (of moeten we zeggen, vaart) ze de hele wereld over. Ze heeft al meer dan 30 zeiltochten mogen maken en al meerdere keren de wekenlange overtocht gemaakt van Europa/Afrika naar Midden/Zuid-Amerika en terug. Mocht je denken dat dit alleen voor ervaren zeilers is, dan heb je het mis. Zelf begon ze ook zonder enige ervaring.

Ik wist niets van zeilen en had alleen maar in rubberen bootjes gevaren tijdens vakanties. Het leek voor mij niet haalbaar om de oceaan over te steken. Ik ben niet opgegroeid aan het water, maar het heeft mij wel altijd aangetrokken.” – Suzanne

 

Hoe heeft deze jonge, stoere vrouw het voor elkaar gekregen om – toen nog zonder ervaring- liftend de oceaan te kruisen?

Suzanne neemt je stap voor stap mee in jouw toekomstige zeil-avontuur, dat begint zodra je de deur uitstapt en de keuze maakt om met een boot mee te liften. Ze deelt welke mindset er nodig is om dit avontuur aan te gaan. Zo moet je niet denken dat je je eigen gangetje kan gaan op een boot. Je hebt taken, verantwoordelijkheden en je moet altijd luisteren naar de kapitein.

Mee gaan zeilen is dus geen lekker chill maandje op het water, maar daadwerkelijk hard werken. Er wordt iets van je verwacht en die commitment moet je aan willen en kunnen gaan. Zodra je je kan vinden in deze mindset, dan lees je tips over hoe en waar je boten kan vinden om te liften van Europa naar Zuid-Amerika en weer terug.

Je hebt een lift op een boot gevonden…

Ok, stel. Het is gelukt om een lift te vinden op een boot. Jij wordt aangenomen als crewlid. Waar moet je vervolgens op letten als je de boot op gaat? Het boek deelt een handige check-list om te achterhalen of de boot goed uitgerust is. Je wilt natuurlijk weten: maak ik de juiste keuze door mee te gaan op deze boot?

Daarbij geeft Suzanne inzicht in de verschillende taken die aan boord uitgevoerd moeten worden. Ze geeft tips over hoe je met voeding omgaat terwijl je op zee zit, hoe je gezond kunt blijven, wat je allemaal mee mag nemen aan boord en hoe je met je crewleden omgaat.

Iets wat ik tof vond om te lezen is dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om een keer “night watch” te zijn. Zelf vindt ze het een geweldige ervaring om ’s nachts alleen op het dek te zitten. Maar wat houdt deze taak precies in en hoe blijf je scherp, alert en wakker?

Er zijn zoveel tips die me zijn bijgebleven dat het teveel is om hier allemaal op te noemen. Interessant om te weten is dat ze niet alleen haar eigen visie en enthousiasme deelt in haar boek, maar ook andere crewleden aan het woord laat.

Zo deelt een crewlid:

Het mooiste vind ik de eenzaamheid te ervaren van de oceaan die je omringt. Ik heb ontdekt hoe het is om de oceaan over te steken, zonder vliegtuig, en zo de grote van de aarde te voelen.

Van onervaren naar ervaren

Wat eerst nog zo’n grote stap leek, is nu verdwenen en het voelt alsof zelfs ik nu naar elke haven kan rijden om daar op een boot te stappen en zo de wereld over te zeilen. Het boek zit boordevol met lijstjes die ik waarschijnlijk allemaal zal afturven mocht ik in een willekeurige haven staan, klaar voor de grote stap. Want hoewel dit avontuur werkelijk nog nooit in mij opgekomen was, begint langzaam dit idee te borrelen. Ik weet nu dat ook ik, als onervaren zeiler, goed voorbereid mee kan op een zeilboot.

Plastic Soup

Daarnaast koppelt ze haar eigen avonturen ook aan een ander belangrijk thema: onze zee is vervuild en daar moeten we iets aan doen. Nu zet ze zich in voor het bewustmaken van de oceaanvervuiling en moedigt ze mensen aan om geen plastic meer te gebruiken. Wellicht zorgt deze voorkennis ervoor dat ik niet helemaal met een vrije kijk het boek lees en review. Want iedereen die zich actief inzet voor een betere aarde, krijgt bij mij al waardering.

 

Kan jij ook niet wachten om een lift te maken over de oceaan? Bij ons kan je de handleiding met 10% korting bestellen! Gebruik de code ‘inthesun‘ en voor je het weet zit jij ook op een zeilboot. Klik snel op de link: www.theoceanpreneur.com/books

 

Titel: Ocean Nomad: The Complete Atlantic Sailing Crew Guide – How to Catch a Sailboat Ride & Contribute to a Healthier Ocean. 
Auteur:
Suzanne van der Veeken
Verschenen in:
 2017
Pagina’s:
 408
Genre:informatief
ISBN:
 978-90-827454-0-5

 

Over Suzanne

Al haar bezittingen passen in één rugzak. Suzanne leeft heel minimalistisch. Ze heeft weinig, maar heeft ook weinig nodig. Haar missie is om onze oceanen te behoeden voor de ondergang. Als de “Oceanpreneur” verspreidt ze haar boodschap en brengt ze anderen in contact met de oceaan.  Benieuwd naar al haar andere verhalen? Volg haar dan via Instagram: www.instagram.com/oceanpreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*