Meet The Team: Martine over remote werken vanuit een trekkerstent
30 augustus 2021 
9 min. leestijd

Meet The Team: Martine over remote werken vanuit een trekkerstent

Al tijdens mijn studies wist ik dat mijn droomleven iets zou zijn waarin ik veel onderweg kon zijn, omdat ik me daar vaak het fijnst voel: onderweg. Ik wilde geen 9 tot 5 baan en toch belandde ik in een kantoorbaan waar ik net iets te lang in bleef hangen. Nu, jaren later, loop ik deze maand dwars door heel Nederland, terwijl ik werk onderweg. De cirkel is eindelijk rond. 

Ik volgde heel lang een vrij gericht pad. Na de middelbare school wilde ik iets met (reis)journalistiek of iets met muziek. Het werd muziek. Ik deed een opleiding Music Management, gericht op de organisatorische kant van de muziekwereld en vanuit daar ontdekte ik dat vooral het onderdeel communicatie me trok. Misschien toch dat stukje journalistiek dat er al langer in zat. En dus volgde ik een tweede opleiding in de richting van communicatie. Ik koos voor een internationale variant waarin ik met mensen van over de hele wereld in de klas zat. 


Werken bij de radio

Na bijbaantjes bij verschillende concertzalen vond ik niet lang na die tweede studie een baan bij de radio. Iets waarvan ik dacht dat ik het misschien een jaar zou gaan doen, maar dat werd bijna tien jaar. Wat begon als een hele leuke baan voor een aantal leuke radiostations eindigde na een fusie en wat reorganisaties in een groot bedrijf waar ik eigenlijk heel ongelukkig van werd. Ik had blijkbaar moeite met loslaten, maar trok (eindelijk) de stekker eruit op een moment dat het voelde alsof dat echt nog de enige optie was. Het was tijd om opnieuw te bedenken wat ik nou eigenlijk écht wilde. 

Zelfstandig

Het interessante is dat die baan eigenlijk al nooit helemaal paste in mijn plannen. Voordat ik ooit bedacht wát ik wilde doen, wist ik namelijk al hóe ik het wilde doen. Ik kom uit een ondernemersgezin en zei als kind altijd al: later werk ik voor mezelf. Waarom ik dan toch al die jaren in loondienst bleef werken? Dat ging waarschijnlijk om de ‘zekerheid’ en ‘veiligheid’ waar meer mensen vaak (onterecht) aan vasthouden. En tegelijkertijd was het misschien ook angst voor het onbekende. Hoe dan ook, het einde van die baan bleek het perfecte moment om eindelijk voor mezelf te beginnen. Augustus 2020 schreef ik me in bij de KVK. Eindelijk kon ik aan de slag in alle vrijheid en met de flexibiliteit van een zzp’er. Alleen ontdekte ik al snel dat ik geen idee had hoe ik daarmee om moest gaan. 

Ik raakte soms verstrikt in mijn eigen deadlines. Wist op bepaalde dagen niet van ophouden of was juist niet vooruit te branden waardoor er niks uit mijn handen kwam. Dat moest toch anders kunnen. Inmiddels weet ik veel beter wat wel en niet werkt voor mij. Een aantal lessen leerde ik onder andere in de online training over remote werken, maar het meeste haalde ik uit de Hell Week From Home. Daarin ontdekte ik op welke tijden ik het meest productief ben (heel vroeg in de ochtend, wie had dat gedacht?!), hoe ik mezelf in de juiste modus breng voor bepaalde taken en wat betere time management mij oplevert.


Meetings in the Sun

Wat ook ontstond na een Hell Week was het besef dat ik ‘iets’ met verhalen voor Meetings in the Sun wilde doen. Het was een ingeving na de tweede Hell Week in april 2021. Een soort aha-moment, waar ik écht iets mee moest. En dus mailde ik Alex en Suzanne hoe sterk ik voelde dát ik wilde bijdragen en wát ik kon bijdragen aan hun missie om mensen meer vrijheid te laten ervaren in zichzelf en in hun werk. Zeker nu ik dat eindelijk zelf ook ervaar. En zo mocht ik aan de slag met onder andere blogs, nieuwsbrieven en social media. Alles om mensen ook buiten de sessies en helweken om te inspireren en motiveren op zoek te gaan naar hun eigen ideale ritme en de vrijheid in hun werk en leven.

Werken & wandelen

Nu ik steeds beter weet wat het beste werkt voor mij als het gaat om remote werken, leek het me leuk om dat nog eens extra te testen. Vanuit de laatste Hell Week From Home ontstond bij mij heel sterk het gevoel dat ik toe was aan een uitdaging en een avontuur. Voorheen zou ik dat al snel in het buitenland zoeken, maar als de afgelopen jaren me iets hebben geleerd dan is het dat Nederland ook nog heel veel moois te bieden heeft dat ik niet ken. En dus besloot ik in één maand van noord naar zuid Nederland te gaan lopen. 500 kilometer in totaal, ook wel bekend als het Pieterpad. 

Alsof 500 kilometer lopen, voor iemand die normaal niet meer dan 5 à 10 kilometer loopt, nog niet genoeg is, besloot ik daarbij ook te kamperen voor nog meer gevoel van vrijheid. Wat dus betekent dat er in de backpack een tent, slaapzak, matje, etcetera mee moest. En… ik wilde onderweg gaan werken. Om praktische redenen, want het was zo’n impulsief idee dat er gewoon werk was dat ik niet zomaar kon laten liggen. Maar ook om te ervaren hoe het is om écht remote te werken en waar ik zoal tegenaan loop. Mijn idee: als ik vanuit een tentje kan werken, dan kan ik echt overal werken. De ultieme vrijheid.


Happy place

Nu, bijna vier weken later, loopt mijn trip alweer op z'n einde. Waar ik begon met een slag om de arm en ‘misschien ben ik over drie dagen wel weer thuis’, loop ik deze week de laatste etappes. Dan ben ik in 28 dagen van Pieterburen naar de Pietersberg bij Maastricht gelopen, terwijl ik onderweg heb kunnen werken. Af en toe vanuit een hotel of koffietentje, maar vooral vanaf de 25 verschillende campings waar ik elke dag weer bivakkeerde met mijn trekkerstent. Ik liep ook zeker tegen uitdagingen aan rondom werkplekken, stroom, internet en de basics die je vaak nodig heb als remote werker, maar ik weet nu dat het wel kan. En ik besef ook weer: ik ben het liefste onderweg. Laat me lopen, fietsen, rijden of vliegen, het maakt niet uit. Maar mijn happy place is ergens onderweg. En met dank aan remote werken kan ik die ruimte creëren om vaker onderweg te zijn.

Toekomst

Wat dat in de toekomst voor mij betekent? Geen idee. Zo impulsief als dit avontuur, zo zal er wel weer iets in me opkomen. En in de tussentijd weet ik hoeveel het vaker onderweg zijn bijdraagt aan mijn gevoel van vrijheid en aan mijn creativiteit. Dus goed om te weten, dat ik weer wat vaker onderweg mag zijn om dat te ervaren. Wat ik ook heb geleerd is dat vrijheid niet meer hoeft te betekenen dat ik altijd maar ver weg ben. Vroeger voelde het alsof ik naar de verste plekken op aarde moest gaan om mijn vrijheid te voelen. Nu weet ik dat ik dat overal kan voelen. Ook in Nederland, ook dichtbij huis. En dat is fijn, want ik heb genoeg redenen om ook graag en veel in Nederland te zijn.


Ik leer zelf nog steeds meer en meer die vrijheid te ontdekken in mezelf en in mijn leven en dat gun ik anderen ook. Als het aan mij ligt draag ik dan ook zoveel mogelijk bij aan de ontdekkingsreizen van anderen. Via Meetings in the Sun, via eigen routes, waar dan ook. Ik wil mensen graag inspireren om ook op die zoektocht te gaan. Naar wat ze echt willen, wat ze nodig hebben en hoe ook zij de ultieme vrijheid (in zichzelf) kunnen ervaren. 


Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down