Meet The Team: Alex over de ontdekkingsreis naar haar missie om de wereld van werken te veranderen
06 september 2021 
12 min. leestijd

Meet The Team: Alex over de ontdekkingsreis naar haar missie om de wereld van werken te veranderen

Van digitaal strateeg in loondienst, naar freelancer en later ondernemer met drie eigen bedrijven. Alex doorliep alle stappen, inclusief een hoop classic mistakes, om te staan waar ze nu staat. Volledig in haar kracht en levend vanuit haar missie om de wereld van werken compleet te veranderen. 

Story of my World

“Het begon allemaal ooit met een reisblog, Story of my World. Dat idee ontstond tijdens een reis in Bolivia. Ik besefte hoeveel mensen eigenlijk elkaar na aan het doen waren door een reisgids te volgen en hoe daarmee de essentie van het avontuur en de connectie met zichzelf daarmee verloren raakten. Om daar iets aan te veranderen wilde ik de kracht van verhalen inzetten en dat pakte ik meteen groots aan. Ik liet een website ontwerpen door een developer, schreef me in bij de kvk en zag al helemaal voor me dat mijn reizen dan aftrekbaar zouden zijn voor de belasting, omdat ik de founder was van een groot reisblog, haha.” 


Op een volgende reis werd echter duidelijk dat het daar zeker niet bij zou blijven voor Alex. “Voor een reis naar Australië had ik besloten dat ik ging freelancen tijdens het reizen in combinatie met mijn reisblog en daar kwam alles ineens samen. Ik dacht een nieuw perspectief te gaan bieden in de reiswereld, en dat bleek te kloppen, maar niet met een reisblog.. Ik ging nu werken met reizen combineren en daarmee zou ik een vernieuwd perspectief op reizen én werken geven” Met Story of my World liep het iets minder goed af. “Ik verdronk in mijn eigen ambities. Ik dacht laten we het meteen in het Engels doen. Ik liet de website vertalen en betaalde daar goed geld voor, maar raakte helemaal verstrikt in mijn eigen enthousiasme. Ik wilde alles tegelijk, terwijl het concept nog niet eens echt stond, classic mistake.” 

Meetings in the Sun

Dat er vanuit classic mistakes iets heel moois kan ontstaan bleek maar weer. “Ergens besefte ik wel dat ik in de goede richting zat, maar tegelijkertijd wist ik ook dat dit niet helemaal klopte voor mij. Alleen wist ik ook nog niet wat het dan wel moest zijn. Ondertussen kreeg ik tijdens die reizen steeds meer vragen over hoe ik dat deed, werken en reizen combineren. En daar ontstond ineens een nieuw inzicht. In één dag bedacht ik de naam en het concept, kocht ik de domeinnaam en ging ik vol voor Meetings in the Sun.” 

Het thema werd werken én reizen en daarmee werd Meetings in the Sun in eerste instantie een platform voor digital nomads. “Ik was er aan het begin van de trend rondom digital nomads en de combinatie van werken en reizen al bij. Sterker nog, ik was dat zelf aan het doen. Zo kon ik daar dus direct op doorpakken met Meetings in the Sun. Later ontwikkelde dat zich naar het bredere vlak van remote werken.” 


Van digital nomad naar remote werker

“Tijdens een reis in Bali viel het me op dat digital nomads vaak het werken op reis als doel hadden. Dan heb je dus je doel al behaald, zodra je met je laptop in Bali zit. Alleen was dat voor digital nomads vaak iets tijdelijks, want na een paar maanden was het geld op en dan moesten ze weer naar huis. Waarbij er dus geen langdurig succes werd behaald in het werken vanaf zo’n droomlocatie, maar ook niet in het succes van het bedrijf. En zo behaalden ze dus niet het maximale qua reis, maar ook niet qua ondernemerschap.”

Alex pleit er dan ook zeker voor om heel duidelijk je doelstelling voor ogen te houden. “Je doelstelling kan zijn: ik wil een succesvol bedrijf dat ik overal kan runnen. Je doelstelling kan zijn, dat je iets opbouwt waar je zoveel plezier in hebt dat je er ook weer alles uit kan halen wat je nodig hebt. De locatie draagt daarin bij aan de energie die je ervaart en het geluk dat je er misschien uithaalt, maar de locatie is niet je doel. Je doel is je bedrijf.” Zo ontstond er voor Alex een duidelijke nuance tussen het leven van een digital nomad en een remote werkende ondernemer. “Ik zag mezelf als ondernemer die het doelbewust voor elkaar had gekregen om overal ter wereld te kunnen werken. Niet als digital nomad die met haar laptop aan het zwembad wilde werken.”


Persoonlijke & zakelijke ontwikkeling

Het inzicht dat remote werken geen doel op zich is, maar een tool om vanuit meer vrijheid te leven, zorgde ervoor dat Meetings in the Sun langzaam groeide van blog voor digital nomads naar een bedrijf met een productaanbod rondom remote werken. “Zo zijn we begonnen met ons online programma over remote werken en onze workations. Alles gericht op hoe je remote kunt werken en vooral hoe je kunt werken aan jezelf om vanuit daar te werken aan je bedrijf. Door dat op locaties in het buitenland te doen ervaarden deelnemers meteen wat het nemen van fysieke afstand kan doen voor je keuzes en je ontwikkeling, zowel persoonlijk als zakelijk.”

Dat Alex daarin zelf ook de nodige ontwikkelingen heeft doorgemaakt spreekt voor zich. “Ik begon allebei mijn bedrijven alleen en in het geval van Meetings in the Sun kwam Suzanne daar op een gegeven moment bij als partner. Dat ging zeker niet vanzelf. Meetings is mijn kindje en dat uit handen geven vond ik moeilijk. We hebben daarin samen het eerste jaar ook echt een heel proces doorlopen. Van onze rollen bepalen tot elkaar erkennen voor de bijdrage die we allebei leverden en al geleverd hadden in het verleden.” 


Een proces dat als je het Alex vraagt onmisbaar is voor elke onderneming. “Je kunt geen goed bedrijf neerzetten als je niet heel eerlijk tegenover elkaar durft te staan om je eigen kernwaarden en onzekerheden uit te spreken en te verdedigen. En als je niet leert elkaar daarin volledig te erkennen. Als je daar doorheen komt samen dan kom je op het punt dat je met je onderneming echt vol gas kunt gaan en dan gaat het vliegen. Zo ging het ook bij Suzanne en mij - en zo ging het uiteindelijk ook bij mijn andere onderneming Mister Magpie, die ik heb met mijn compagnon Leontine Jacobs.”

Hell Week From Home

Op het moment dat de wereld op haar kop werd gezet door corona was Alex met een groep op workation in Marokko. “Waar wij mensen uit hun comfortzone willen halen tijdens onze sessies, werd op dat moment ineens iedereen collectief uit zijn of haar comfortzone gehaald. Niemand wist wat er ging gebeuren en dat bracht naast veel onrust ook dé kans om het allemaal anders te gaan doen en alle angsten die daarbij omhoog kwamen om te zetten in nieuwe ontwikkelingen.” 

Vanuit die kansen en uitdagingen ontstond ook de huidige vorm van het meest succesvolle aanbod van Meetings in the Sun: de Hell Week From Home. “Workations konden niet meer op locatie en dus schakelden we in no-time om naar een online beleving die mensen, net als onze workations, zou laten leren buiten hun comfortzone. Dat werd de Hell Week From Home, een programma waarin we mensen leerden om te leven en werken vanuit een compleet ander ritme zodat ze daaruit inzichten zouden opdoen. En blijkbaar was daar behoefte aan, want het explodeerde direct en het groeit nog steeds. Nu zelfs naar een internationale editie waarmee we wereldwijd nóg meer mensen kunnen bereiken met onze boodschap over de kansen van remote werken.”


Belemmeringen en overtuigingen

In het proces om anderen te helpen verbinden met zichzelf en te leren leven vanuit hun intuïtie, leert Alex zelf ook nog continu nieuwe lessen. “Mijn grootste belemmering en tegelijkertijd les is nog steeds dat mijn bedrijven een verlengde zijn van mijn persoonlijkheid en dat ik daarvoor mag gaan staan. Meetings in the Sun is ontstaan vanuit mijn visie en vanuit een vertaling die in mij zit. Ik ben daarom ook nodig om die lijn te bewaken en mensen daarin mee te nemen. En ik durf daar steeds meer ruimte in te pakken en in mijn kracht te gaan staan. Hoe meer ik dat durf te doen, hoe meer mensen daarop aangaan. Het voelt nog steeds soms oncomfortabel om die rol te pakken, maar dat is wel mijn proces geweest om daar meer in te geloven.”

Voor de toekomst heeft Alex, vanuit die eigen kracht, nog veel meer grootse plannen. “Met Meetings in the Sun wil ik absoluut hét platform zijn en blijven voor remote werken, maar niet alleen met de Hell Week. Daar wil ik meer aan toevoegen. Al is er ook nog heel veel ruimte om bijvoorbeeld met de internationale Hell Week juist heel veel bekendheid te verwerven en nóg meer mensen te bereiken.” Maar Alex zou Alex niet zijn als ze niet ook ondertussen al met een hoop nieuwe ideeën bezig zou zijn. “Daarnaast houd ik me momenteel heel erg bezig met het antwoord op de vraag hoe bedrijven van de toekomst eruitzien. En ik wil het thema holistisch werknemerschap ontwikkelen. Daar ben ik ook een boek over aan het schrijven en dat gaat op een later moment allemaal samenkomen in een nieuw bedrijf.”


Visionair & firestarter

“Wat ik op persoonlijk vlak graag wil doen, is mijn creatieve gave en mijn ingevingen meer ontwikkelen en zo mijn eigen ‘brand’ duidelijker neerzetten. Al is dat eigenlijk ook zakelijk, maar dat krijg je als het persoonlijke en zakelijke een verlengde zijn van elkaar. In samenwerking met anderen, heb ik daarin rekening te houden met wat zij willen en ik merk dat ik als persoon, Alex Malone, ook mijn ‘brand’ meer mag laten groeien. Ik denk dat ik nu zelfverzekerd genoeg ben om mezelf nu ook te zien als de visionair en firestarter die ik ben, en daar zelf meer de vrijheid in te pakken om te creëren wat ik zelf wil creëren.”

Wáár ze al die creaties gaat ontwikkelen, is voor Alex nog helemaal open. “Voorlopig is het Ibiza, omdat zich hier een kans voordeed waarin ik alles vond dat ik nu zocht. Ik woon op een plek die me geen geld kost, maar zelfs kan opleveren en waar ik geen hypotheek heb. Ik wilde in het buitenland wonen, een plek hebben waar ik mijn manier van leven kan delen met anderen en ik had de wens een eigen locatie voor workations op te zetten. Dat vind ik allemaal in Casa Magica, de ‘brand’ die ik samen met Mayke Niestadt heb opgezet rondom ons huis en de plek waar ik nu woon. Al ben ik ook aan het nadenken over waar ik nog meer een basis zou willen hebben. Zo lijkt het me al sinds de eerste keer dat ik in Berlijn was ook heel vet om daar een appartement te hebben met een rooftop en meerdere kamers waar ook workations gegeven kunnen worden bijvoorbeeld. Casa Magica is pas het begin!”


Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down