arrow_drop_up arrow_drop_down
Locatie-onafhankelijk werken, hoe begin je?
24 maart 2020 

Locatie-onafhankelijk werken, hoe begin je?

Sinds 2015 werkt Alex remote als freelance digitaal strateeg. Ze is haar avontuur begonnen in Australië en heeft daarna aan projecten gewerkt in o.a. Bali, Los Angeles, Singapore en Barcelona. Zestien maanden werkte ze zonder vaste basis en was ze constant onderweg. Tegenwoordig heeft ze een thuis op Strijp-T, vanuit daar maakt ze korte en lange (werk)trips.


Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik begon met locatie-onafhankelijk werken. Ik ben gisteren aangekomen in Bali, de perfecte plek om te werken. Ik kan hier gelijkgestemde mensen ontmoeten, nieuwe ideeën uitwerken en de volgende stappen zetten in dit remote avontuur. Dit is dan ook precies de reden dat ik hier ben! Ik werk de komende drie maanden aan nieuwe projecten en stel doelen voor mijn volgende stappen. Ik heb lopende klussen en ik werk niet alleen IN mijn business, maar ook AAN mijn business. Laten we eens terugkijken naar afgelopen jaar; mijn eerste jaar als Digital Nomad.

Zo ben ik begonnen met locatie-onafhankelijk werken:

Remote werken

 

Creëer een basis

Vorig jaar spendeerde ik ontzettend veel tijd in onze Toyota Landcruiser (ons huis en kantoor in één). Tijdens onze road trips sliepen we in meer dan dertig verschillende Airbnb’s. We deden ook zogenaamde housesits en verbleven dan in een soort studentenhuizen voor volwassenen (shared homes). Het rondreizen was een fantastische ervaring. Ons netwerk groeide met de dag, evenals onze inspiratie en inzichten. Toch zou ik het niet nog een tweede jaar op deze manier kunnen doen. Waarom niet:

Een mens moet een vertrouwde basis hebben om op terug te vallen.

Een basis om op terug te vallen

Die basis hebben kan hem zitten in het hebben van een huis, vast inkomen, maar zelfs in regelmaat (bijvoorbeeld een structuur in sporten, eten of relaties). Tijdens de afgelopen twaalf maanden is de vastigheid op elk vlak weggevallen. Dat voelde uiteindelijk niet fijn. Zorg dat je een langdurige klus hebt waarop je terug kunt vallen. Zorg voor een regelmatig ritme met opstaan en sporten. Zorg ervoor dat je altijd terug kunt komen naar een bepaalde plek op de wereld die jij (tijdelijk) jouw huis noemt. Als je op elk vlak alles loslaat gaat dat ten koste van je (zelf)vertrouwen en is het moeilijk om stappen te maken – zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

Als je op elk vlak alles loslaat gaat dat ten koste van je (zelf)vertrouwen

Maak een uitvalsbasis

Wij hebben ervoor gekozen om in het komende jaar toch een vaste uitvalsbasis in Nederland aan te nemen. Vanuit daar zullen we komen en gaan. We maken hier een ‘thuis’, maar dan wel eentje die ons de flexibiliteit geeft om snel en gemakkelijk weer te vertrekken. Daarbij neemt het hebben van een vaste woning de druk weg om steeds een nieuwe plek te vinden waar je kunt settelen. Het hebben van een woonplek geeft de rust en de focus om je op je werk te concentreren. Daarnaast geeft het je de vrijheid om over de hele wereld te reizen, inspiratie op te doen en om klanten en projecten te vinden in het buitenland. Voor mij is dit best of both worlds!

Vrijheid werken

Vind jouw ‘Master Skill’

Hoewel ik niet mag klagen over wat ik vorig jaar heb verdiend, kan ik vol overtuiging zeggen dat geld niet mijn grootste motivatie is. Ik had een baan in Australië die meer betaalde dan elke andere baan die ik ooit heb gehad, maar ik voelde me met de dag ongelukkiger worden. Ik heb ook projecten aangenomen waar ik veel meer van heb geleerd dan uit te drukken is in geld. Het gaat er dus om dat je een balans vindt tussen een aantal verdiensten die je uit een baan kunt halen.

3 G’s

Voor mij is het fijn om te werken met de de 3 G’s: Geld, Geluk en Glorie. Zorg dat je bij een nieuw project altijd “verdiend” op twee van de drie aspecten. Is een klus slecht betaald, maar maakt hij je extreem gelukkig en draagt het bij aan je glorie, je visability en daarmee dus promotie? Dan is het zeker het overwegen waard. Is het niet je droomjob, maar zorgt hij voor een goede boterham en weer een stuk promotie: dan is het de moeite waard!

Zoek je geluk

Verdienen gaat voor mij dus niet alleen over geld, maar voordat ik te diep inga op verdiensten (waar ik later op terugkom) wil ik het hebben over iets anders. Ik noemde het net al kort bij de 3 G’s: Geluk. Ik wil nog eens extra benadrukken hoe belangrijk het is om iets te doen waar je van houdt, gecombineerd met waar je goed in bent.

Dat ene waar je blij van wordt èn waar je goed in bent noem ik een ‘Master Skill’.

Mijn Master Skill

Mijn Master Skill is bijvoorbeeld dat ik twee partijen aan elkaar kan koppelen op basis van intrinsieke motivatie. Ik zie snel wat twee partijen aan elkaar kunnen hebben en daaromheen kan ik een verhaal/campagne bedenken die beide partijen daadwerkelijk verder brengt. Momenteel heb ik twee ondernemingen en je ziet deze Master Skill bij  beide ondernemingen terugkomen. Als digitaal strateeg onderzoek ik namelijk hoe ik de positionering van een merk kan vertalen naar een aantrekkelijk verhaal voor de doelgroep. Ik zorg ervoor dat dit verhaal zó wordt gepresenteerd en wordt getarget, dat de doelgroep zich aangetrokken en betrokken voelt. Daarnaast ben ik als founder van Meetings in the Sun, bezig om verhalen op basis van een thema te delen met anderen die daar behoefte aan hebben. Op basis van thema bedenk ik ook verschillende samenwerkingsmogelijkheden voor bedrijven. Dit is iets wat mij weinig moeite kost en veel energie geeft.

Vrijheid locatie onafhankelijk werken

Wat is jouw Master Skill?

Iedereen heeft zo’n Master Skill. Het is iets wat jou energie geeft. Het is iets waar jij zelfverzekerd over bent waardoor mensen zich afvragen: “Hoe doet hij/zij dat toch?!” Maar het is ook gewoon iets wat je van nature doet, het zit in je! Ga eens letten op de complimenten die je krijgt. Schrijf ze op, analyseer ze. Bedenk je waar je blij van wordt in je werk en waar je energie van krijgt. Zo ontdek je wat jouw Master Skill is. Ga er gebruik van maken door het de core van je business te maken, want zo kun je geld gaan verdienen! Dat is dan direct een volgend punt.

Vergroot jouw Personal Value Level (PVL)

Toen ik ontdekt had waar ik mensen mee kon helpen en wat ik het leukst vond om te doen (mijn zogenaamde Master Skill), moest ik een manier vinden om ervoor te zorgen dat ik mijn rekeningen kon betalen (of in mijn geval op dat moment: vliegtickets). Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de boeken en theorieën van Mike Dillard. Hij is een beroemd digitaal strateeg uit de VS. Regelmatig benoemt hij je Personal Value Level (PVL) en geeft je inzichten in hoe je deze kunt vergroten. Het tarief dat je kunt vragen wordt bepaald door je Personal Value Level en er zijn drie dingen die jouw PVL beïnvloeden.

  • Het aantal mensen die hetzelfde doen als wat jij doet – concurrentie.
  • De vaardigheden, expertise en training die je nodig hebt om te doen wat jij doet – kennis.
  • Het aantal mensen die je kunt benaderen als potentiële klanten – omvang markt.

Het is logisch als de concurrentie klein is, je veel kennis en expertise hebt en de omvang van de markt groot is dat je PVL dan ook hoog is. Goed nieuws, want ook dit kun je zelf in de hand hebben!

Remote werken

Meer PVL?

Om je PVL te vergroten heb je een businessmodel nodig dat bij je past. Eentje waarmee je je onderscheidt van de massa en waarmee je laat zien dat je een expert bent. Op de website van Mike Dillard vind je meer informatie over de theorie en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Hij heeft verschillende podcasts, blogs en oefeningen. Ook geeft hij betaalde cursussen. Als je de informatie die hij gratis deelt gebruikt om te starten, inspiratie op te doen en om zelf aan je eigen businessmodel voor je Master Skill te werken, dan hoef je geen cursus te volgen!

Wil jij starten met je onderneming? Volg dan de masterclass van Elke op 29 juni in Amsterdam!

4. Maak je baan remote

Deze laatste tip geldt alleen als je een lifestyle wilt creëren waar je werk met reizen kunt combineren of in ieder geval de vrijheid wilt hebben om vaker locatie-onafhankelijk te werken. Ik weet dat niet iedereen die ambitie heeft, maar als jou dit aanspreekt, lees dan door. Als je eenmaal hebt ontdekt wat jij het allerliefste doet en als je weet hoe je je PVL kunt vergroten, dan is de volgende stap: creatief nadenken over hoe je dit kunt doen terwijl je over de wereld reist. Denk je geen beroep te hebben dat geschikt is om als Nomad mee rond te reizen? HA! Guess again. Wat dacht je van het ontwikkelen van online trainingen en e-books waarin je je kennis deelt over je vakgebied?

Lees ook de blog van Sjanett waarin ze verteld hoe je dromen omzet in concrete doelen en acties.

Samenvatting van mijn Digital Nomad reis

Het afgelopen jaar heb ik aan veel verschillende projecten meegewerkt. Ik heb voor Nederlandse opdrachtgevers gewerkt toen ik in Australië zat. Ik heb freelance voor een bureau in Melbourne gewerkt en ik heb voor verschillende locals gewerkt in ruil voor eten en onderdak. Dit zijn allemaal verschillende projecten waardoor ik werk met reizen heb kunnen combineren. Het eerste jaar werkte ik nog niet als freelancer locatie-onafhankelijk. Nee, ik combineerde reizen met werken op bepaalde plekken. De bovengenoemde stappen hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk de stap heb kunnen maken naar een freelance business met klanten die ik WEL op elke plek naar keuze kan helpen.

Mocht je vragen hebben of zelf nog briljante tips die mij of andere lezers kunnen helpen met remote werk. Laat het weten in de comments!

Anderen lazen ook:

7 stappen richting remote werken

Zo voorkom je de travel blues als je na een reis weer in Nederland bent

Op workation naar Marrakech ontmoet jouw business coach David

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.