Leven in Berlijn: Hoe vind je de perfecte tijdelijke woning?

Toen ik  aan mijn omgeving vertelde dat ik voor een maandje in Berlijn ging wonen, kreeg ik vaak de vraag hoe ik dat had geregeld qua werken en wonen. Op de eerste plaats heb ik er in de afgelopen anderhalf jaar voor gezorgd dat ik nu onafhankelijk van plaats, mijn werk kan doen: ik werk voornamelijk aan freelance (schrijf)opdrachten voor Nederlandse klanten.

Lees hier het artikel wat ik daarover schreef: Hoe ik ben begonnen met mijn werk als content creator in Barcelona.

Mijn werk was dus al geregeld, want de projecten die ik had staan zou ik gewoon vanuit Berlijn op mijn laptop gaan uitvoeren. Het voornaamste wat er vervolgens nog geregeld moest worden was het verblijf en dat viel me eigenlijk best wel mee. Het is allemaal niet heel ingewikkeld, als je er je best voor doet. Tegenwoordig zijn er heel wat manieren te bedenken om ook tijdelijk ergens te wonen. De periode voor ik naar Berlijn vertrok heb ik research gedaan en in dit artikel deel ik een overzicht van een aantal mogelijke manieren om de perfecte tijdelijke woning te vinden in Berlijn.

Guest to Guest

Je woning behouden en toch tijdelijk naar een andere stad? Met behulp van het platform Guest to Guest kun je jouw huis (in bijvoorbeeld Amsterdam) tijdelijk ruilen met iemand in Berlijn. Op de website geef je de beschikbaarheid aan en kom je in contact met mensen die graag tijdelijk in jouw stad willen wonen zodat je de data op elkaar kunt afstemmen. Een handige en betrouwbare manier en het voelt ook nog eens lekker local.

Voordeel: Je hoeft voor je eigen huis niets te regelen (onderhuur o.i.d.) want je doet een woningwissel.

Nadeel: Het is soms even zoeken voordat je iemand gevonden hebt waarbij de reisplannen precies matchen. Maar als je flexibel bent qua tijd, ga je zeker wat vinden.

Airbnb

Het platform Airbnb is ondertussen vrij bekend en kan ook een zeer handige manier zijn om een tijdelijke woning te vinden. Ben je liever niet alleen in een appartement? Je kunt ook kiezen voor een kamer bij iemand in huis. Vooraf kun je de reviews lezen waardoor je een goed beeld krijgt waar je naar toe gaat.

Voordeel: In grote steden is vaak veel aanbod en ook last-minute nog te regelen. 

Nadeel: Voor een langere periode kan de prijs aardig oplopen. Ben je van plan langere periode te blijven? Dan zou ik zelf altijd de eigenaar contacteren om te kijken wat er mogelijk is (qua prijs).

Woninggesucht

Woninggesucht is een Duitse website waarop iedereen (die bijvoorbeeld met vakantie is) een appartement of huis kan aanbieden. Het aanbod is enorm en de prijzen zeer betaalbaar.

Voordeel: Volop keuze tegen betaalbare prijzen.

Nadeel: Je hebt niet altijd een heel duidelijk beeld van het huis, foto’s zijn minder goed dan bijvoorbeeld bij Airbnb en er zijn geen reviews vooraf te lezen.

Co-living Rent24

Wanneer je graag in contact komt met andere freelancers, Digital Nomads en reizigers, is het wonen in een co-living misschien iets voor je. In Berlijn (en heel wat andere steden) is de co-living van Rent24 een goede optie. Wanneer je kiest voor wonen bij Rent24 heb je namelijk ook direct een werkplek, een gym, grote open keuken en een gezellige community. Maar iedereen gaat er ook heel gemakkelijk zijn of haar eigen weg. Dus hier kun je een goede balans vinden tussen je eigen space en tijd doorbrengen met de community.

Voordeel: Wanneer je helemaal alleen in een nieuwe stad komt wonen, kom je hier gemakkelijk in contact met nieuwe mensen.

Nadeel: Gedeelde kamers geven iets minder privacy dan bijvoorbeeld een appartement (maar wel weer gezelligheid natuurlijk).

Co-living Happy Pigeons

Spreekt een kleinere Co-living je meer aan en ben je echt opzoek naar een hechte community? Dan ben je bij Happy Pigeons aan het juiste adres. Er wonen niet veel mensen en om te worden toegelaten heb je altijd eerst een kennismakingsgesprek via Skype. Zo wordt er bekeken of er een match is met de overige community-leden. Om hier terecht te komen is het dus wel aan te raden om vroegtijdig te beginnen met het bemachtigen van een plek.

Wil je meer over hun weten? Lees dan ook het interview dat ik hield met oprichter Marc: Co-living & co-working in Berlijn? Check Happy Pigeons!

Voordeel: Een hechte community en je leert direct veel mensen kennen.

Nadeel: Minimaal verblijf van 3 maanden, dus voor een korte duur valt deze optie af.

Facebookgroepen

Specifieke groepen binnen Facebook zijn een handige manier voor het vinden van een tijdelijke woning. Neem een kijkje in de groepen ‘’Berlin housing’’ of ‘’WG Zimmer Wohnung in Berlin.’’

Ik heb deze groepen een tijdje in de gaten gehouden en er worden bijna dagelijkse nieuwe kamers of appartementen aangeboden.

Voordelen: Gemakkelijk en snel contact maken met de bewoners.

Nadelen: Het kan voorkomen dat er een tijdje voornamelijk veel studentenkamers worden aangeboden.

Wil je meer weten over mijn tijd in Berlijn? Lees dan ook: Mijn 3 favoriete wijken en werkspots in Berlijn en Mijn 4 tips om je snel thuis te voelen in Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*