Leer leven volgens je eigen ritme en haal meer uit jouw dagen
16 juli 2021 
8 min. leestijd

Leer leven volgens je eigen ritme en haal meer uit jouw dagen

We zijn de afgelopen decennia steeds minder verbonden geraakt met onszelf en de natuur. We bepalen ons ritme aan de hand van werktijden, hebben het licht tot laat in de avond aan en worden beïnvloed door schermen met meldingen die ons eindeloos afleiden. Zo ervaren we steeds drukkere dagen en schikken we ons vaak naar alles behalve onszelf en ons natuurlijke ritme. Hoe kun je dat vanaf nu anders doen?

Door steeds opnieuw keuzes te maken die dichtbij jezelf liggen, leer je meer je eigen weg te volgen. Maak je die keuzes niet bewust dan kan het zijn dat jij je aanpast aan alles om je heen, waarbij je dus voorbij gaat aan jezelf. Zo doe je vaak dingen op momenten dat je daar eigenlijk niet de juiste energie, focus of modus voor hebt. Het gevolg? Je krijgt het gevoel dat je niet productief bent, constant achter de feiten aanloopt, niet de controle hebt over je eigen tijd en erger nog, dat je niet je leven leidt zoals jij dat wilt. 

Leer leven volgens je eigen ritme en haal meer uit jouw dagen

Natuurlijke ritme

Om weer de regie te pakken over je eigen leven is het belangrijk voor jezelf te ontdekken hoe jouw natuurlijke ritme werkt. Leer je jouw ritme kennen, dan kun je daarin meebewegen en stop je met jezelf te forceren. Hoe vind je dan jouw eigen ritme? Het is een kwestie van proberen en leren. Zet bijvoorbeeld eens een tijdje geen wekker en ontdek wat dat doet. Misschien heb je tijdens een vakantie al eens ervaren hoe laat je wakker wordt als er even helemaal niets hoeft. Dat kan jouw eerste stap zijn naar je natuurlijke flow. 

Zo is 80% van de mensen het meest productief in de ochtend en toch denken de meesten een avondmens te zijn. Misschien ben je gewend om tot laat Netflix te kijken of eindeloos op je telefoon te zitten en Instagram uit te spelen. Dan denk je misschien dat jij ook zo'n avondmens bent, maar heb je het al eens anders geprobeerd? Sta eens een week vroeg op, zoals we dat ook doen tijdens de Hell Week From Home, en gebruik die ochtenduren om het merendeel van je werk te doen. Grote kans dat je meer energie en focus ervaart en daardoor veel meer werk in minder tijd verzet. 

Volg het ritme van de seizoenen

Ieder seizoen heeft een eigen thema en energie. Zo wil je in de winter meer binnen blijven en in de zomer juist naar buiten gaan. Dat zijn heel natuurlijke signalen vanuit je lichaam en geest en ook op werkvlak zijn die van belang. Zo kun je de winter bijvoorbeeld gebruiken om terug te blikken op het afgelopen jaar en voelen wat er wil ontstaan. De lente laat je daarna weer ontwaken en vanuit je reflectie in de winter kun je hier je plannen concreet gaan maken. 

In de zomer word je naar buiten gestuurd om nieuwe dingen te creëren. Het is tijd voor actie, ideeën uitwerken en stralen van energie. Om je vervolgens in de herfst weer klaar te maken voor de winter. Je mag een stapje terugzetten en alles laten bezinken. Om voor jezelf te ontdekken wat de seizoenen met jou doen, kun je eens een jaar lang per seizoen bijhouden hoe jij je voelt en waar je behoefte aan hebt. Je zal ontdekken dat ook jij daarin onbewust meebeweegt met de energie van de seizoenen. 

Leer leven volgens je eigen ritme en haal meer uit jouw dagen

Doe wat jou op dat moment energie geeft

Misschien kom je vol enthousiasme uit een brainstorm en wil je ergens direct mee aan de slag, maar je hebt eigenlijk nog andere dingen te doen. Laat die andere taken dan even voor wat ze zijn en werk aan datgene wat jou energie geeft. Je hoge energie zal ervoor zorgen dat je de taak sneller en efficiënter uitvoert waardoor er genoeg tijd overblijft voor de rest. En het zal je zelfs extra energie geven om door te gaan met de andere dingen op je planning. Zo niet, dan is er altijd nog morgen. Forceer jezelf niet om iets te doen wat nu niet bij je gevoel past. Heb je toch zo'n to do die niet kan wachten, maar mis je de juiste energie? Lees dan meer over hoe je jouw modus aanpast voor de taak die je te doen staat. 

Luister naar stress

Ervaar je op een bepaald moment stress, omdat er nog zoveel gedaan moet worden? Dan ga je waarschijnlijk 'harder' werken. Je neemt minder pauzes, maakt langere dagen en denkt dat je zo je productiviteit verhoogt. Ook denken we zo vaak de stress te verminderen, want als het eenmaal gedaan is, zal het wel beter gaan. Helaas. Je gaat namelijk totaal tegen je productiviteit in. Neem daarom juist een pauze. Ga naar buiten voor een wandeling, dans een paar nummers door de kamer of stap eens op je mountainbike. Neem na afloop de tijd om alle dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Angst of stress en dankbaarheid kunnen niet op hetzelfde moment leven dus zo stel je jezelf direct al gerust. 

Probeer er vervolgens eens achter te komen waarom jij je gestrest voelt. Heb je teveel op je bord? Kijk dan of je iets kunt delegeren naar een ander. Doe je iets wat je niet wil doen? Misschien moet je dan je rol in een project of team eens onder de loep nemen, want niets verpest je productiviteit meer dan gedemotiveerd aan de slag gaan. En is het, omdat je één specifieke taak moet doen waar je moeite mee hebt? Eat the frog, oftewel bijt even door en doe die taak eerst. Daarna voel je je altijd beter en heb je de energieke versie van jezelf sneller weer terug. 

Werk vanuit intenties

We werken massaal met to do-lijsten en die lijken vaak alleen maar langer te worden. Maar wat als je de aandacht eens verlegt naar jouw intenties? Bepaal je intentie voor de week of voor jouw dag en zorg dat je werkzaamheden passen bij jouw persoonlijke intentie van dat moment. Op die manier kom je vanzelf in beweging. Je blijft dichtbij jezelf en zal de energie en motivatie ervaren die dat met zich meebrengt. Een fijne bijwerking is dat je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel terugkijkt en het werk waarschijnlijk als moeiteloos aanvoelde. 

Gewoontes beïnvloeden je leven

Kies bewust je locatie

Afhankelijk van je taken kan de gewenste locatie verschillen, maar ook vanuit jouw gevoel. Heb je op dit moment behoefte aan rust en ruimte of aan reuring en beweging om je heen? Misschien zegt jouw gevoel wel dat je het liefst met een dekentje op de bank wilt zitten, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet kunt werken. Schenk een kop thee in, kruip op de bank met je laptop op schoot en ga aan de slag. Nee, het is niet de meest ergonomische werkhouding, maar als het is waar jij behoefte aan hebt, go for it. 

Het allerbelangrijkste: luister in alle gevallen naar jezelf. Iedereen heeft een eigen ritme en een eigen energielevel. Doe wat goed voelt voor jou. Werk op locaties, momenten en manieren die bij je passen en je zal merken dat de kwaliteit van je werk en je productiviteit alleen maar beter wordt. Zo krijg je de beste ideeën, ben je het meest productief en vliegen je werkdagen voorbij. En terwijl je door je taken heen vliegt, houd je ook nog eens extra tijd over voor de dingen die je het liefste doet. Nog meer tijd en aandacht voor jezelf dus, de ideale beloning voor al je harde werk.

Ontdek jouw ritme

Wil je jouw ideale ritme ontdekken? En ervaren hoe het voelt als je jouw huidige gewoontes en ritme eens een week helemaal omgooit? Dan is de Hell Week daar het ideale moment voor! Samen met honderden anderen ben je daarin een week de beste versie van jezelf door vroeg op te staan, gezond te eten en je te richten op thema's als gewoontes, focus, modus en je eigen belemmeringen en overtuigingen. Benieuwd? Meld je nu aan voor de volgende Hell Week From Home!

Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down