Klaar voor een Digital Nomad lifestyle? Deze 4 tips helpen je om alle valkuilen te overwinnen

Proficiat! Je hebt de eerste stappen gemaakt om een Digital Nomad te worden. De opdrachten die ik je in een vorig artikel heb meegegeven, hebben je hopelijk een goede start gegeven in het concretiseren van je doelen. Vervolgens ben je aan de slag gegaan met de Roadmap, waarin je je Digital Nomad doelen hebt vertaald naar actie. Daarna heb ik je nog enkele minset-tips meegegeven zodat jij helemaal klaar bent om aan de slag te gaan. Je bent dus niet in de plan-fase blijven steken en niet gewacht tot je het perfecte plaatje hebt. Je hebt je smoesjes en uitvluchten standvastig de deur gewezen en je bent stappen aan het maken naar een succesvol Digital Nomad lifestyle.

Welke Digital Nomad stap je ook hebt gezet, valkuilen zijn aanwezig. Om je daarvoor te behouden en om ervoor te zorgen dat je 100% klaar bent voor je nieuwe lifestyle, deel ik in deze blog mijn laatste tips met je.

1. Sta open voor de wereld

Een zeer begrijpelijke valkuil heeft te maken met de oogkleppen die je in eerste instantie nodig had om de stap naar een Digital Nomad lifestyle te kunnen zetten. Want je had focus nodig en moest doelgericht te werk gaan om hier te komen. 

Nu je eenmaal momentum hebt, is het tijd om dat weer grotendeels los te laten. Niemand kan de toekomst voorspellen. dus probeer niet de uitkomst te controleren. Hiermee sluit je jezelf alleen maar af voor kansen in het moment. 

Mijn tip voor jou: blijf open! Je bent in beweging, volg waar die beweging je brengt. Wat voor signalen krijg je of van welke ontmoetingen en gebeurtenissen krijg je de meeste energie?

Houd je geest, hart en ogen open!

Om dat soort signalen op te vangen moet je in het hier en nu leven. En als je daar dan toch bent: geniet! Ben lief en vergevingsgezind naar jezelf. Laat perfectionisme plus je verwachtingen van jezelf en je omgeving, los. Sta jezelf toe om te falen (zie de volgende tip), dat hoort bij de reis.

2. Het zal anders gaan dan gepland

In beweging zijn en een eigen onderneming beginnen, betekent per definitie dat je er achter gaat komen dat de business die je in gedachten hebt, het dan toch niet (helemaal) blijkt te zijn. Ik dacht dat ik fulltime Digital Nomad wilde zijn, zelfs zonder huis in Nederland. Pas door dat een tijdje te doen leerde ik dat de levensstijl die ik in gedachten had, niet bij me paste. 

Betekent dit dat ik gefaald heb en dat ik mijn droom moet opgeven? Nee! Het was confronterend en moeilijk, maar ook ontzettend leerzaam. Nu is mijn droomleven me nóg duidelijker én heb ik allerlei handige skills en vaardigheden geleerd die me verder helpen op de rest van mijn pad. 

Ik zie het soms als een videospelletje waarbij de hoofdrolspeler eerst allerlei vijanden moet verslaan en moeilijke taken moet aangaan, om een niveau hoger te komen.

Mijn tip is daarom om te beseffen dat falen niet bestaat. Het zál anders gaan dan gepland. Dat is ok, want wat je gedaan hebt is informatie verzamelen. En dat is iets anders dan falen. Dat brengt me meteen bij tip 3.

3. Je hebt een aantal pogingen nodig

Ik ben niet alleen wijzer geworden wat betreft de Digital Nomad lifestyle, maar ook als het gaat om wat voor onderneming ik wil. Na verschillende dingen uitgeprobeerd te hebben, is mijn business XII Waves, mijn derde poging. Ik dacht dat ik het helemaal gevonden had bij mijn eerste Digital Nomad stap als foodblogger (Mijn Paleo Keuken). Maar die passie bleef niet hangen. Vervolgens bouwde ik een healthy lifestyle platform (LoveFitFood), maar wat niet genoeg opleverde om twee personen fulltime van te betalen. 

Nu is het heel verleidelijk om te zeggen “dat internetondernemen vind ik leuk, maar misschien is het toch niks voor mij.’

Als ondernemer moet je 10 dingen proberen, waarvan er eentje ‘blijft plakken’. Die andere 9 pogingen zijn de meest waardevolle opleidingen die je ooit zult doorlopen.

Maar zoals je in de vorige tip hebt kunnen lezen, hebben die zogenaamde ‘gefaalde’ ondernemingen me juist onwijs veel geleerd. En al die skills en verscherpte focus kan ik nu inzetten voor datgene wat ik niet alleen uitvoerend gaaf vind om te doen (online marketing en websites bouwen), maar ook waar ik inhoudelijk van ga kwispelen (persoonlijke groei en leiderschap).

Mijn tip is dus om niet te snel op te geven en consistent je stappen te blijven doorlopen.

Die succesvolle en inspirerende voorbeelden die je volgt op social media, hebben het niet altijd meteen bij het rechte eind gehad. Sommige ondernemingen falen (ik ken niemand die bij zijn eerste onderneming meteen succes had).

Niet alle reisbestemmingen zijn altijd even leuk en soms is het gewoon onwijs lastig om remote te werken. De techniek werkt niet altijd mee bijvoorbeeld. Betekende dit dat zij zich af lieten schrikken? Geloof in jezelf, in de keuzes die je maakt en dat alles precies gaat zoals het voor je moet gaan.

4. Verwacht weerstand

Ok, dus je weet dat ondernemen lastig gaat zijn en dat niet altijd de eerste poging succesvol zal worden. Waarom dan toch nog een tip over weerstand? Omdat het verleidelijk is om mee te gaan in angst van anderen (en van jezelf).

Zelfs de meest positief ingestelde persoon valt eens ten prooi aan zelftwijfel en onzekerheid. Je bent moeilijke dingen buiten je comfort zone aan het doen! Dus dat soort gevoelens horen erbij.

Daarnaast verbaas ik me soms zelf over (onverwachte) weerstand uit mijn omgeving. Mensen die je ‘waarschuwen’ en bang zijn dat je het niet redt. Goed bedoelt natuurlijk. Maar weet dat dit slechts projecties van hun eigen angsten zijn. Dat gaat nooit over jou.

Mijn tip: wapen jezelf door te weten dat deze weerstand gaat komen. In het weerstand-moment zelf zal dit lastig kunnen zijn, vooral als je sterke emoties ervaart. Denk daarom na over je WHY en schrijf dit ergens op zodat je jezelf daaraan kan herinneren.

Je doet dit voor jezelf en niemand anders. 

Blijf daarnaast denken in termen van overvloed en kansen, in plaats van schaarste of angst. 

Je bent op koers, en je doet echt wat je moet doen, dus geef niet op! Blijf doorlopen, blijf informatie verzamelen en laat je niet verleiden tot een angst of schaarste mindset. Je doet het goed!

Waar gaat jouw pad je brengen?

 

Liefs,

Sjanett

 

P.S. Ik ga er in dit artikel vanuit dat jij je dromen al helder hebt en je bijvoorbeeld met een roadmap werkt om jouw voortgang te waarborgen. Is dit niet het geval, lees dan even de andere artikelen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*