arrow_drop_up arrow_drop_down
Jouw goede voornemens wél volhouden? Ga concrete doelen stellen! 
24 november 2020 

Jouw goede voornemens wél volhouden? Ga concrete doelen stellen! 

De feestdagen staan voor de deur. Voordat je het weet zit je met je gezin rond de keukentafel en genieten jullie van een overheerlijk kerstdiner en (in mijn geval: liters) wijn. Om vervolgens een paar dagen later met een glaasje champagne in de ene hand en een oliebol in de andere luidkeels je goede voornemens voor 2021 te verkondigen. Want dit jaar gaat het gebeuren: dit jaar maak jij jouw goede voornemens waar. 

Fast forward naar februari 2021. Jouw ambitieuze plannen zijn alweer onder een flinke stapel ongebruikte sportspullen geschoven. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen? Of ga jij de maand december gebruiken om jezelf voor te bereiden op succes? Wij helpen je met doelen stellen! 

Klik hier om snel naar de onderwerpen te gaan:

Waarom goede voornemens eigenlijk altijd mislukken 

Je dagen beter plannen, minder werken voor je baas en meer voor je eigen bedrijf, eindelijk de stap zetten naar meer reizen, je minder druk maken of simpelweg vaker sporten. Mooie dromen, maar daar blijft het vaak bij. En dat is nu net het probleem. We weten meestal niet goed genoeg wat er moet gebeuren om zo’n droom waar te maken. Het lijkt allemaal zo ver weg, het wordt te groot in ons hoofd of we weten niet waar we moeten beginnen. Denk daarom concreet na over jouw droom. En zorg voor tastbare resultaten. Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Wat wil je precies bereiken? 
 • En hoe ga je dat doen? 

vrouw-met-bokshandschoenen

Hoe maak je van goede voornemens concrete doelen? 

Zonder concrete doelen kom je onbewust en automatisch de dag door. Je leeft op de automatische piloot. Je staat op, gaat naar je werk, komt thuis en verdwaald in Instagram of Netflix. Om dan in het weekend al die dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen. Tenminste. Als je de verleiding van de bank, de tv en je telefoon kunt weerstaan. 

Met andere woorden: je hebt een prima leven, maar geen fantastisch leven. De passie en de motivatie ligt bij die goede voornemens verstopt onder die berg sportkleren van je. Eenzaam achter in een hoekje. Stiekem weet je niet eens meer hoe het voelt. 

Daarom gaan we doelen stellen. Want alleen door doelen te stellen word je je bewust van wat je wilt in het leven. Waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Hoe je dat doet? Simpel. Maar daarvoor moeten we wel even terug de schoolbanken in. Haal je oude boeken maar vast uit de kast, want we gaan aan de slag met het formuleren van smart doelen. Het stellen (en bereiken) van doelen is namelijk gewoon te leren! 

Een smart doelstelling is: specifiek, meetbaar, activerend, realistisch en tijdgebonden. 

 

Specifiek: 

Formuleer dat wat je wilt bereiken duidelijk en concreet. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘ik wil minder werken voor een baas’, maar wel: ‘ik ga 28 uur werken in loondienst, zodat ik 14 uur aan mijn eigen bedrijf te werken’. 

Meetbaar: 

Leuk zo’n doel, maar wanneer heb je jouw doel bereikt? Natuurlijk is 28 uur al vrij meetbaar. Maar houd dit dan ook bij. Zorg dat je ergens je uren noteert en dat je hier niet of nauwelijks overheen gaat. 

Activerend: 

Jouw doel moet je het gevoel geven dat je in actie wilt komen. Dus maak het voor jezelf aantrekkelijk! Wat heb je eraan dat je minder voor een baas gaat werken? Schrijf die voordelen voor jezelf op en kijk deze terug wanneer het moeilijk wordt. 

Realistisch: 

Sommige doelen zijn nu eenmaal te groot of te hoog gegrepen. Misschien omdat je niet over de juiste tools beschikt, of omdat je de zekerheid van die baan in loondienst nog niet kan of wil missen. Probeer het dus zo realistisch mogelijk te houden om ontmoediging te voorkomen. Al is een beetje ambitie natuurlijk nooit weg. 

Tijdsgebonden: 

Op welke termijn wil jij jouw doel behaald hebben? Wil je meteen in Q1 al de stap genomen hebben? Of wacht je tot na de zomer? Maak het – komt ie – concreet. 

man-en-vrouw-achter-laptop

Voorbeelden van o.a. werkgerelateerde doelen 

Het jaar 2020 is anders verlopen dan verwacht. En dat kan een verlammend effect hebben op je inspiratie en motivatie om er in 2021 iets van te maken. Daarom delen we graag een aantal voorbeelden met je. Ter inspiratie. Let wel: deze zijn nog niet smart geformuleerd, dat mag je zelf doen ;-). 


Voorbeelden werkgerelateerde doelen: 

 • In 2021 ga ik mijn eigen bedrijf beginnen. 
 • In 2021 ga ik een x bedrag aan omzet/winst behalen. 
 • In 2021 ga ik eindelijk dat digitale product lanceren en er x bedrag mee verdienen. 
 • In 2021 ga ik van baan wisselen of promotie maken. 

 

Voorbeelden gezondheidsdoelen: 

 • Dit jaar ga ik x kilo afvallen. 
 • Dit jaar ga ik elke dag mediteren of yoga doen. 
 • Dit jaar ga ik x keer per week naar de sportschool. 
 • Dit jaar ga ik de halve marathon lopen zonder pauze. 

 

Voorbeelden persoonlijke doelen: 

 • In 2021 ga ik voor een minimalistische levensstijl
 • In 2021 ga ik leren hoe ik gitaar (of een ander instrument) moet spelen. 
 • In 2021 wil ik 20 boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling. 
 • In 2021 ga ik een andere taal leren.

Valkuil: uitstelgedrag rondom jouw doelen 

Uitstelgedrag, oftewel: zelfsabotage. Je stelt taken (zoals een e-mail naar je baas om het bereiken van jouw doelen in gang te zetten) uit terwijl je weet dat dit niet goed voor je is en uiteindelijk zelfs voor moeilijkheden of stress kan zorgen. Vaak gaat dit gepaard met een lading smoesjes. Ik kan het niet, dit andere irrelevante ding moet even eerst, ik heb echt geen tijd, ik doe het morgen wel. Ze klinken je vast bekend in de oren. Tja, zo bereik je die doelen en goede voornemens natuurlijk nooit. Tijd om dat uitstelgedrag de kop in te drukken! 

Uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben. Ik licht er een aantal toe. 

 

Je hebt te weinig korte termijn doelen. 

Dat goede voornemen van je is waarschijnlijk een flinke kikker. Het lijkt te groot, te ver weg en misschien zelfs onrealistisch. Door jouw doel op te delen in kleinere stapjes (maak een roadmap bijvoorbeeld) maak je het meer behapbaar. Plus, je kunt een aantal overwinningen vieren along the way. 

Je hebt het ‘te druk’. 

Jep. We houden allemaal een hoop ballen in de lucht en hebben eigenlijk nergens tijd voor. Ook niet om aan die doelen van je te werken. Ons brein is namelijk heel zuinig met energie en kiest daarom altijd de makkelijkste weg waardoor ‘complexe’ taken blijven liggen. 

Je bent het overzicht kwijt. 

It’s not pretty, maar ja: ik heb ooit moeten huilen bij het zien van mijn to-do lijst. Teveel te doen, te weinig tijd en totaal geen overzicht. Niet bepaald bevorderlijk voor de rust in je hoofd. Het gevolg? Je raakt vermoeid en die focus? Ver te zoeken. Het laatste waar je dan aan denkt is dat ene doel dat je voor jezelf hebt gesteld. Zorg dus voor een systeem dat werkt voor jou. 

Je hebt te veel prikkels van buitenaf. 

Ben je net lekker bezig met het crushen van je goals, begint je telefoon te trillen. De notificaties van je e-mail, WhatsApp en Instagram vliegen je om de oren. Uit onderzoek blijkt dat deze korte onderbrekingen er uiteindelijk voor zorgen dat je tot wel 40% extra tijd kwijt bent met een taak. Zonde! 

Je bent te perfectionistisch ingesteld. 

Ja. Echt. Perfectionisme is één van de meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag. Al wordt het vaak niet zo genoemd. Als perfectionist wil je dat wat je doet, goed doen. En niet zomaar goed. Nee, het moet perfect. Waardoor iets – in jouw hoofd – eigenlijk nooit af is. Want het is nooit goed genoeg. Dit werkt verlammend op je productiviteit. Je begint te laat of juist helemaal niet en verliest daarnaast veel tijd en energie. En afmaken? Lastig. 

Remote werken

Zo bereik je die doelen WEL! 

Oké. Als het goed is heb je nu precies duidelijk wat je volgend jaar wilt bereiken. Je hebt je doel gedefinieerd en hem smart gemaakt. Je weet wat er nodig is om jouw doel te bereiken. Ook weet je wat jouw valkuilen zouden kunnen zijn. Nu is het tijd voor actie. 

Zoals eerder in deze blog al aangegeven, kun je jouw grote doel het best onderverdelen in een aantal kleinere, haalbare doelen. Dit doe je aan de hand van een roadmap

Pak er een vel papier bij en teken jezelf links onderin. Vervolgens zet je jouw grote doel rechts bovenin. Om bij dat doel te komen, deel je deze op in behapbare stukken. Zo heb je telkens iets af te strepen dat jou dichter bij jouw doel brengt! En dat voelt heerlijk. Dat positieve gevoel helpt je vervolgens doorzetten. 

Lukt het niet? Dan zijn er natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Niemand die je tegenhoudt om een andere afslag te nemen om vervolgens toch op hetzelfde eindpunt te belanden. 

Dit waren onze tips om jouw goede voornemens dit jaar wel waar te maken! 

Wat zijn jouw voornemens voor volgend jaar? En hoe ga jij deze vertalen naar concrete doelen? Mocht je nog wat accountability kunnen gebruiken, ga dan mee op de Helweek workation. Gezonde voeding, rust en regelmaat, en lekker buiten die comfortzone!

 

Over de schrijver
Met liefde voor het leven, vrijheid én ondernemerschap geloof ik in de kracht van remote werken en leven op mijn voorwaarden. Combineer dit met mijn passie en werkervaring in de event industrie, en je snapt waarom Meetings in the Sun mijn 1+1=3 is!
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.