De roadmap: Je zakelijke doelen vertalen naar actie. Hoe doe je dat?

In mijn vorige artikel: Van dromen, naar doelen naar daadwerkelijk een remote business, vertelde ik al dat je naast intenties, ook acties nodig hebt om bij je doel te komen. In dit artikel volgt stap 2 en leg ik uit welke actie je kan helpen om datgene te bereiken, dat jij wilt.

Je hebt inmiddels je doel helder voor ogen en je bent gemotiveerd om deze te gaan manifesteren. Je stip aan de horizon is gezet. Wat nu?

Wil je je doel op een efficiënte en doelgerichte manier bereiken, dan is werken met een roadmap cruciaal (en daarom een essentieel onderdeel van de leiderschapstrainingen die ik geef).

Een roadmap is een schets van de weg die jij af te leggen hebt tussen waar je nu staat en waar je graag over 2 tot 5 jaar zou willen staan.

Een roadmap tekenen

Een roadmap is een schets van de weg die jij af te leggen hebt tussen waar je nu staat en waar je graag over 2 tot 5 jaar zou willen staan.

Neem een stuk papier en teken links onderin jezelf. Teken rechtsboven je eindbestemming.

Trek nu een lijn tussen beiden. Dit is jouw roadmap. Letterlijk de reis die jij af gaat leggen tussen nu en straks. Voeg nu bolletjes aan die roadmap toe. Een bolletje is een project of mijlpaal die je te volbrengen hebt om je eindbestemming te bereiken.

Waarom roadmappen?

Je hebt met een roadmap een overzichtelijk hulpmiddel om te bepalen welke stappen je als eerste moet zetten om je dromen te verwezenlijken. Ik heb mijn roadmap op een zichtbare plek hangen, namelijk op de plek waar ik meestal zit te werken. Het helpt mij om te focussen en geeft mij ook rust omdat ik weet dat ik op koers ben, ook al lijkt het soms langzaam te gaan.

Hiermee weet ik ook tegen welke projecten ik ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen die op m’n pad komen (want ik weet of ze wel of niet bijdragen aan waar ik naartoe ga).

Op mijn roadmap staan overigens niet alleen lijntjes voor zakelijke doelen. Voeg gerust ook privé doelstellingen en bolletje toe!

Je voortgang bewaken

Ik check mijn roadmap dus regelmatig en ik gebruik deze om te beoordelen hoe bijvoorbeeld mijn maand of kwartaal is gegaan.

Heb ik aan mijn doelen gewerkt? Is er al iets dat ik af kan strepen (niks leukers dan dat gevoel van behaalde mijlpalen!).

Een roadmap staat overigens niet vast. Ik blijf altijd open staan voor andere inzichten en  daarom teken ik ook regelmatig een nieuwe roadmap. De stip op de horizon verandert niet significant, maar soms komen er nieuwe lijnen bij of vervallen er bepaalde projecten.

Wat staat jou nu in de weg om je roadmap te realiseren?

Ook obstakels roadmappen

Ergens in je achterhoofd is er vast al een stemmetje aanwezig dat zegt: “Ja, ja, allemaal leuk en aardig maar …” Wat staat jou nu in de weg om je roadmap te realiseren? Welke obstakels kan je nu al identificeren? Dit kunnen mensen, dingen, gebeurtenissen en zelfs gedachtes (beperkende overtuigingen) zijn. Voeg deze toe aan je roadmap!

Bijvoorbeeld: Ik droom van een bestaan als Digitale Nomad, maar het werk dat ik nu doe kan ik niet plaats onafhankelijk uitvoeren. Dit is maar een voorbeeld natuurlijk, maar onderzoek en noteer al je bezwaren, obstakels en angsten.

Nu je dit hebt gedaan, kan je niet alleen gestructureerd werken aan je doelen, maar kan je ook je obstakels aangaan en uit de weg ruimen.

Vind je het moeilijk om je doelen te bepalen? Lees dan hier stap 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*