Wil je voor jezelf beginnen? Leer intuïtief ondernemen in plaats vanuit ratio
18 augustus 2020 
9 min. leestijd

Wil je voor jezelf beginnen? Leer intuïtief ondernemen in plaats vanuit ratio

Je eigen onderneming starten kan je heel veel brengen: bepaalde vrijheid, interessante uitdagingen en werken aan iets wat jij echt belangrijk vind. Al snel word je enthousiast van een idee, heb je een visie voor jouw bedrijf in je hoofd en elke keer als je er aan denkt, word je blijer. Je onderbuikgevoel zegt dat je ervoor moet gaan en ergens weet je gewoon zeker dat jij dit kan op een manier die niemand anders zo zou kunnen. Je start jouw onderneming vanuit dat onderbuikgevoel, maar ergens along the way loop je in de valstrikken die je ratio hebben opgezet. Wat zijn die valstrikken? Wat brengt het je als je naast je ratio ook leert intuïtief ondernemen? En hoe herken en luister je naar je intuïtie?

Wat is intuïtief ondernemen?

Laten we beginnen met wat intuïtief ondernemen ondernemen betekent. Wanneer je onderneemt vanuit intuïtie dan onderneem je vanuit een diepe verbinding met jezelf. Het is ondernemen op een manier dat je hart en hoofd in balans’ zijn, waar “gewoon ondernemen” is vanuit deliverables en doelstellingen. Om een diepe verbinding met jezelf te kunnen aangaan, moet je jezelf leren kennen. Een belangrijk onderdeel van intuïtief ondernemen is volgens mij weten waarom je doet wat je doet. Als je er achter kunt komen wat jouw persoonlijke missie is, jouw reden achter je onderneming, dan is dit een enorme kracht en wijsheid. Iets waar je elke keer op terug kunt vallen en die zorgt voor een zogenaamde flow die je onderneming in beweging brengt en houdt. 

Laat de controle los zodat dingen kunnen ontstaan

Zelfs wanneer jij zelf niet heel hard werkt, gebeurt er van alles. Het lijkt alsof het vanzelf gaat. Dat is waar voor mij intuïtief ondernemen om draait: aanvoelen wat je hier komt doen en weten waarom je exact datgene komt doen, zodat je vanuit die verbinding met jezelf een authentieke verbinding kunt maken met de mensen en de wereld om je heen. Vanuit die verbinding met anderen ontstaat er van alles dat toeval lijkt, maar wat in werkelijkheid precies de bedoeling is. Ken je dat gevoel? 

Waarom zou je meer intuïtief ondernemen

Door keuzes te maken vanuit intuïtie hoef je niet altijd keihard te werken om veel te bereiken. Dingen lijken bijna vanzelf te gebeuren. Alsof het zo moest zijn. Op de een of andere manier ben jij op het juiste  moment, op de juiste plek en ontstaan de meest mooie kansen. Waarschijnlijk herken je dit wel, want we zitten allemaal wel eens in zo’n periode. Het lijkt alsof we veel geluk hebben, maar in werkelijkheid zijn we op die momenten meer verbonden met onze intuïtie, waardoor we aantrekken wat we nodig hebben. We interpreteren de tekens om ons heen juist, maken keuzes die passen bij ons pad en worden daarvoor als het ware beloond. 

Wat als ratio het weer overneemt?

Zo’n periode van werken uit je intuïtie  is vaak eindig, omdat onze ratio zich ermee gaat bemoeien. Ratio maakt ons dingen wijs als: “Het gaat al veel te lang goed…  Er moet nu wel weer iets misgaan.” of “Deze kans is te groot voor jou, daar ben je nog helemaal niet klaar voor.”. Zonder dat je het bewust in de gaten hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van je intuïtie en verval je in een periode van keihard werken. Niet vanuit intuïtie, maar vanuit ego om jezelf iets te bewijzen. Je maakt jezelf wijs dat die periodes erbij horen, maar geloof mij, als je onderneemt met ratio en intuïtie in balans dan heb je nooit meer het gevoel dat je keihard moet werken. 

Let op! Er is een verschil tussen actiemodus en keihard werken

Ik wil even benadrukken dat ook als je onderneemt vanuit intuïtie er werk gedaan moet worden. De vorige alinea lijkt misschien te suggereren dat je niks hoeft te doen, maar ik wil een heel duidelijk onderscheid maken tussen een actiemodus die voortkomt vanuit intuïtie en keihard werken vanuit ego. Als je leert ondernemen vanuit intuïtie is het heus niet zo dat je op de bank kunt gaan liggen en verwachten dat alles om je heen beweegt om het werk voor je te doen. Nee, je moet jouw eigen rol in het proces erkennen en ownen. Er is vanuit jou, naast momenten van rust en verbinding, ook een actiemodus nodig. 

Hoe herken je het verschil tussen intuïtief ondernemen en werken vanuit ratio? 

Hoe herken je het verschil tussen een actiemodus vanuit intuïtie en stomweg doen? Stomweg doen is dat project waar je ja tegen had gezegd, maar al snel voelde dat het niet paste bij je. Het kost je teveel energie kost en levert je te weinig op, zowel in geluk, energie en misschien ook nog geld. Die klant waar je een gek gevoel bij hebt, maar waar je stug voor blijft doorwerken, zonder dat dit voelt als een fijne, gelijkwaardige samenwerking. Of die klus die niet goed voelt en die je toch doet, maar die enorm veel tijd kost, terwijl je geen stap verder lijkt te komen. Dit zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op het feit dat onnodig hard aan het werken bent vanuit ratio. Wanneer je dit merkt is het tijd om weer terug te gaan naar die verbinding met jezelf en een volgende stap te zetten vanuit intuïtie. 

De keuze is aan jou

Goed om je te beseffen dat je altijd twee keuzes hebt: of je gaat bewust door met iets wat niet goed voelt en je leert met open ogen wat er te leren valt van een pad bewandelen wat niet 100% goed voelt. Of je wijzigt koers. Vergeet niet dat je eigenlijk nooit een verkeerde keuze kan maken, want iets pakt uit zoals je wilt of je leert een waardevolle les. 

Is het dan echt zo makkelijk? 

Ik doe net alsof het heel makkelijk is, maar ook ik vind het nog steeds een uitdaging om me niet te laten leiden door ratio. Mijn hoofd neemt het vaak over van mijn hart. Zeker in het begin ging ik vaak te lang door met dingen waarbij ik allang voelde dat er ik er mee moest kappen. Ik voelde dan dat ik een andere kant op mocht gaan, maar bleef stug doorbeuken waar ik mee bezig was. “Als je nu stopt dan faal  je.”, “Je moet dit afmaken,  want jij kunt nooit iets afmaken.” en “Je bent nu al zo ver gekomen, hou gewoon even vol.”.  

Luister naar je gevoel en bespaar tijd en energie

Achteraf gezien had het me een hoop tijd en energie bespaard als ik eerder naar mijn onderbuikgevoel had geluisterd en even de ruimte had genomen om weer terug te gaan naar de verbinding met mezelf, om vanuit daar weer in actiemodus te gaan. Ik vind dat er te weinig waardering wordt gegeven aan het wijzigen van een koers. Hoe vet is het als we allemaal zouden accepteren (vooral van onszelf) dat we eerst lekker veel verschillende dingen even proberen, zonder te verwachten en streven naar direct de allerbeste willen zijn  in iets waar we net mee beginnen? Dat is een typische valkuil van ratio en ego, waar je niet in zou trappen wanneer je luistert naar je intuïtie en je jouw hart blijft volgen. 

“Schoenmaker bij je leest” is zo’n achterhaald spreekwoord. Het bekt niet zo lekker, maar ik denk dat “schoenmaker, kijk even lekker wat je allemaal nog meer met leer kan, blijf je ontwikkelen en weet je wat? Onderzoek ook gelijk even hoe het voor jou is om met andere materialen te gaan werken” veel beter past bij de huidige tijdsgeest. 

Hoe volg je je hart?

Om je hart te kunnen volgen moet je er eerst naar kunnen luisteren. Ik heb het al eerder gehad over een verbinding met jezelf maken en die kun je alleen maken wanneer je jezelf leert kennen. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk? Waarom vind je dat belangrijk? Waarom doe je de dingen zoals je die doet? Wat zijn je sterke kanten? Wat zijn jouw uitdagingen? Waarom zijn dat je uitdagingen? Wat maakt je verdrietig? Waarom maakt dat je verdrietig? En zo kan ik nog wel even doorgaan met vragen waar ik de afgelopen jaren, met vallen en opstaan, via fouten en inzichten, antwoord op heb gekregen. 

Door jezelf te leren kennen doorbreek je patronen die je tegenhouden in je groei. Patronen die zijn voortgekomen vanuit situaties die je angst, woede en verdriet hebben gebracht. Door die te doorbreken leer je als het ware een nieuwe, diepere laag van jezelf kennen. Het is juist die diepere laag die jouw innerlijke gids is richting het pad dat bij je past. 

Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg 

Zelf zette ik mijn eerste freelance business in  2014 op tijdens een reis door Australië. Heel bewust koos ik ervoor om het netwerk wat ik in Nederland had opgebouwd en alle bijbehorende patronen en veiligheid op te zeggen. De reden dat ik voor mijzelf wilde beginnen was  – en is altijd gebleven – vrijheid. Ik had het gevoel als ik zou gaan freelancen in dezelfde wereld als waar ik uitkwam er niet genoeg zou veranderen. Vanuit de gedachte: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”, besloot ik het radicaal anders te doen: ik zei mijn huis op, verkocht mijn spullen en ging anderhalf jaar op wereldreis. 

Een bijkomend voordeel waar ik vooraf geen rekening mee had gehouden was dat wanneer alles nieuw is, je bijna niet anders kunt dan op je intuïtie vertrouwen. Je ratio wordt als het ware buitenspel gezet, want die kent nog niks en kan moeilijker in hokjes en systemen denken. Werken en reizen combineren bleek voor mij dé manier om mijn intuïtie meer te integreren in mijn  business en inmiddels heb ik een tweede bedrijf opgezet, Meetings in the Sun, waar ik anderen meeneem op reis om exact dat te leren. 

Stap uit je comfort zone en zet je ratio buitenspel  

Als je, net als ik, een rationeel persoon bent, die zichzelf kan verliezen in het uitdenken van scenario’s en het moeilijk vindt om de controle los te laten, dan kan ik je zeker aanraden om, net als ik, een radicale stap uit je comfort zone te nemen. Je weet immers dat dat is waar “the magic happens”. Zet je ratio eens buitenspel door iets compleet nieuws te doen. Iets wat je bang maakt, iets wat je uitdaagt en iets waar je vanbinnen ook een super enthousiast onderbuik gevoel van krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een compleet nieuwe skill leren, een  lichamelijk uitdaging zoals een marathon rennen of een meerdaagse hike in de natuur maken. 

Ook intuïtief ondernemen? Dit kun je doen:

Inmiddels heb ik mijn eigen reis- en ondernemers ervaringen vertaald in het platform Meetings in the Sun wat ik net al even kort benoemde. We delen over ondernemen vanuit intuïtie, remote werken en organiseren verschillende workations voor ondernemers. Tijdens die workations komen persoonlijke en zakelijke ontwikkeling samen met al het moois wat een nieuwe locatie met je kan doen. We nemen je mee uit je comfort zone en leren  je ondernemen vanuit intuïtie. Als dit een manier is die je aanspreekt kijk dan zeker even  naar ons workation-aanbod! 

Maar er zijn natuurlijk nog meer manieren om de innerlijke stem van je intuïtie te leren herkennen zijn:

  •  Wandelen in de natuur.  Probeer voor jezelf af te wisselen met en zonder muziek en neem bijvoorbeeld een vraag waar je mee zit of een intentie mee wanneer je gaat wandelen. 
  • Mediteren werkt voor mij altijd goed. Zelf doe ik veel van de geleide meditaties van Pura Rasa of ik mediteer in stilte. 
  • Journaling; schrijf je gedachten op en blijf doorschrijven op een vraag of intentie. Door te schrijven activeer je creatieve stukken in je brein en komen er vaak verrassende inzichten uit je. 

Het mooie is: alles zit al in je! Je bent een bommetje vol wijsheden en inzichten. Je moet alleen een manier vinden om de wijsheid die je hebt vanuit je onderbewuste naar je bewuste deel te krijgen. Hopelijk helpen deze manieren je verder. 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down