Ik ga op workation, welke kosten zijn er zakelijk aftrekbaar?
14 augustus 2020 
4 min. leestijd

Ik ga op workation, welke kosten zijn er zakelijk aftrekbaar?

Dat is een hele goede vraag! Om deze te beantwoorden hebben wij de hulp ingeschakeld van Kim de Jong, eigenaresse van House of Tax. Kim weet alles van belastingen, aftrekposten en meer. En het mooiste van alles? Ze weet dat ook nog eens op een eenvoudige manier uit te leggen. Onder het mom van ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, nemen we je vandaag mee in de wereld van workations. Want is een workation zakelijk aftrekbaar als zzp’er?

 

Maar eerst: wat is een workation?

Voordat we ons verdiepen in de wondere wereld van regeltjes, stellen we eerst vast wat een workation voor ons betekent. Wat is de definitie van een workation? En hoe verschilt dat van een werkvakantie. Want ja, dat zijn twee verschillende dingen in ons woordenboek!

Een workation is een georganiseerde reis. Gedurende een periode werk je áán je bedrijf, in plaats van erin. Er wordt een zakelijk programma aangeboden waardoor jij en jouw bedrijf groeien. Dit kan in het buitenland zijn, maar natuurlijk ook gewoon binnen de grenzen van ons kikkerlandje.

Een workation is in dit geval dus niet hetzelfde als een vlucht boeken, je laptop inpakken en op het strand een cocktail drinken terwijl je die ene Nederlandse klant verder helpt. Al behandelen we deze vorm van ‘werkvakantie’ even verderop ook kort.

Hoe gaat een workation jouw onderneming helpen? Je leest het hier. 

 

presentatie remote werken

Lissabon workation van Meetings in the Sun met businesscoach Mark Daamen.

Kleine disclaimer: ieder bedrijf en iedere ondernemer is anders

Of een workation al dan niet zakelijk aftrekbaar is, is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. De belastingdienst zal bijvoorbeeld kijken naar het soort werk dat je doet en de inhoud van het programma. Ook is het belangrijk hoeveel kosten je al hebt gemaakt in een jaar. Aan de hand van deze variabelen wordt er een besluit genomen. Twijfel je? Vraag dan altijd een belastingadviseur om advies. Daar zijn ze immers voor ;).

 

De basisregel: een workation als studiereis

Vaak wordt een workation gezien als studiereis. Dit valt in dezelfde categorie als representatie (kosten van recepties en relatiegeschenken), congressen en seminars. Ook reis- en verblijfskosten vallen hierbinnen.

Voor deze soort kosten geldt een drempel van 4.700 euro. Nu is dat best een aardig bedrag om per jaar aan persoonlijke ontwikkeling uit te geven, zeker als dat in één keer over de brug wordt gegooid. Daarom kun je er als ondernemer ook voor kiezen om voor de inkomstenbelasting 80% van de totale kosten af te trekken in je aangifte.

Let hierbij wel op dat je voor de reis- en verblijfskosten maximaal 1.500 euro mag aftrekken.

 

Wat nou als je wél met je laptop onder je arm op het strand wil werken?

Dat kan natuurlijk. Maar daar zitten wel andere regeltjes aan. We stoffen ze even voor je af.

Wanneer je in het buitenland gaat werken, zonder goede reden (voor de belastingdienst is ‘daar had ik gewoon zin in’ niet goed genoeg ;)), zijn reis- en verblijfkosten niet aftrekbaar. Je vlucht en je hostel moet je dus gewoon zelf – privé – betalen. Maar wat als je wel een goede reden hebt? Bijvoorbeeld omdat je voor een photoshoot naar een tropisch eiland moet? Of omdat je met een klant afgesproken hebt?

Volgens de belastingdienst krijg je in zo’n situatie te maken met gemengde kosten. Hiervan is alleen het zakelijke deel fiscaal aftrekbaar. Wanneer echter het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, zijn de kosten helemaal niet aftrekbaar.

 

Poeh, poeh. ’t Is me nogal wat.

I feel you. Er is dan ook geen kant en klare oplossing. Zorg er gewoon voor dat je in ieder geval zoveel mogelijk kunt aantonen dat jouw activiteit zakelijk is ingezet. Bewaar bijvoorbeeld mailverkeer. Mocht de belastinginspecteur onverwachts op de stoep staan, kun je deze overhandigen. Hoe lang je deze gegevens moet bewaren? Zeven jaar. Jup. Wij hebben het ook niet bedacht.

 

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Kim neemt jou bij de hand met haar HOT jaarplan. Dankzij haar simpele methode om jouw zakelijke administratie op te zetten, bij te houden en aan te passen, blijf jij groeien! Vraag hem aan via deze link!

 

 

Anderen lazen ook:

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen?

Op workation naar Marrakech? Ontmoet jouw businesscoach David

5 financiële tips voor locatie-onafhankelijke ondernemers

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down