Hoeveel discipline heb jij om remote te kunnen werken? 13 Tips om je productiviteit te vergroten

Hoeveel discipline heb jij om remote te kunnen werken? 13 Tips om je productiviteit te vergroten

Kan jij werken vanaf iedere plek dat je maar wilt? Dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je naar het buitenland verhuist. Er zijn 1000den freelancers in Nederland die iedere dag in huis of een koffiebar hun laptop open klappen. Heerlijk, toch? Als je een beetje discipliene hebt wel ja. Heb je die niet dan kan het nog wel eens een gevecht worden met jezelf om aan de slag te gaan. Niet erg, want dat hoort er allemaal bij.

Heb jij er nog wel eens moeite mee om de juiste workflow te vinden? Lees dan verder…

1. Wanneer op de dag werk jij het productiefst?

Een van de coolste dingen wat betreft werken op afstand, is dat je vaak niet elke ochtend op een bepaald moment een wekker hoeft uit te zetten. Ben jij een vroege vogel of een nachtbraker? Het maakt niet uit! Iedereen heeft een voorkeur om op een deel van de dag te werken, op deze momenten ben je het helderst en efficiëntst. Sta jij graag vroeg op en maak je een lekkere jumpstart? Of ga je liever tot diep in de nacht door? It’s all good! Pas hier je andere externe taken op aan (als dit mogelijk is). Contact met klanten zal je tijdens de daguren moeten doen, maar sporten bijvoorbeeld kan je inplannen wanneer dit jou het beste uitkomt. Stel jouw schema samen zodat je op jouw meest productieve tijden werkt.

Voor mij betekent dit dat ik elke ochtend ergens rond negen uur begin (meestal mijn eerste vergadering rond tien uur), maar daarna neem ik regelmatig een paar uur vrij en werk ik in de avond weer ongestoord verder.

2. Wanneer heb jij je vergaderingen en afspraken?

Probeer een vergaderingen en afspraken te groeperen, met slechts korte pauzes er tussendoor.  Denk er eens over na: als je een uur pauze neemt tussen de vergaderingen, wat doe je dan? Een uur full-on werken? Je wilt je koffie bijvullen, een hapje eten, misschien je benen strekken, en dan is al een groot gedeelte van je uur voorbij. Werk met blokdelen; bijvoorbeeld op dinsdagochtend plan je vergaderingen en afspraken. Daarnaast ben je minder gebonden aan de vergaderingen en kan je de andere dagen beter je eigen schema aanhouden.

3. Een verandering van omgeving kan wonderen doen voor jouw productiviteit

Alleen omdat je ‘thuis werkt’ betekent niet dat je alleen maar thuis werkt. In plaats van elke dag aan je bureau te werken, overweeg eens om andere plekjes op te zoeken. Dit kan zijn de koffiebar om de hoek of misschien wel een lang weekend naar Porto voor wat inspiratie. En wat dacht je van co-working-ruimtes? In iedere stad kan je er wel eentje vinden! Op een andere locatie werken in plaats van aan je bureau kan een boost aan nieuwe energie geven.

Een tip: weersta de drang om in bed te werken. Het is prima als je ziek bent, maar in mijn ervaring resulteert het werken vanuit bed bijna nooit in zeer productief zijn.

4. Investeer in een speciale werkruimte (niet je keukentafel)

Werken aan je keuken of eettafel lijkt logisch! Maar dat betekent dat je iedere keer de dag begint met het opruimen van ontbijt, lunch, tekenspullen van je dochtertje etc. Als je een aparte ruimte hebt kan je meteen aan de slag.

Ga opzoek naar een plek waar je ongestoord aan het werk kunt. Al is het maar een bureautje op de logeerkamer of op zolder. Naast het investeren in een plekje voor jou en je werk, is investeren in materiaal ook belangrijk. De juiste houding tijdens uren typen is zeker iets om rekening mee te houden.

5. Werk niet in je pyjama

Het kan zo verleidelijk zijn om de hele dag in je pyjama te blijven zitten, vooral als  je niet het huis hoeft te verlaten. Maar opstaan ​​en je werkdag beginnen zoals je naar kantoor zou gaan is een stimulans voor je productiviteit.

Het helpt je hersenen te signaleren dat het tijd is om te werken, niet om te rusten en te ontspannen. Dat betekent niet dat je moet opstaan ​​en een outfit moet aantrekken die je op kantoor zou dragen. Het gaat erom dat je niet in de kleding zit waarin je altijd relaxed en ontspant.

Yoga-broeken, jeans, t-shirts en hoodies (my favorites) zijn allemaal goede opties. Zo fijn om je niet druk te maken over je kledingstijl! (tenzij je een videochats doet)

6. Plan sociale interactie tijdens je werkdagen

Het is zo gemakkelijk om ​​kluizenaar te worden als je het huis niet hoeft te verlaten. Maar als je niet introvert bent, is een hele week geïsoleerd zijn energie zuigend.  En zelfs introverten genieten van het uitstapje en het regelmatig zien van andere mensen.

Dus plan door je werkuren heen allerlei activiteiten om de dag een paar keer te doorbreken. Een lunch of koffie met een vriend (koppel hier wel een tijd aan) Een yogales in de middag of tennisles in de avond. Zorg dat de balans tussen in- en buitenshuis aanwezig is.

7. Gebruik video om te bellen

Als je met een team op afstand werkt, is de kans groot dat je af en toe videogesprekken zult voeren. Ik heb lang alleen op afstand gewerkt als freelancer, zonder team. Toen ik vorig jaar bij Meetings in the Sun begon, moest ik weer wennen aan het werken met een team (wat gemakkelijk was omdat mijn team hier zo geweldig in is!). Google hangouts is een geweldige tool voor meetings en communiceren. Aandachtspunt: zorg dat je een goede koptelefoon hebt, dit verbetert de kwaliteit van je calls.

8. Vergeet geen pauze te nemen

Wanneer je geen collega’s hebt die je onderbreken, kan het gemakkelijk zijn langer aan je bureau te blijven dan gezond voor je is. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes inlast waarbij je moet opstaan en/of even kunt rondlopen. Een vriendin van mij werkt vijf minuten van mij vandaan, we spreken twee keer in de week af voor een lunchwandeling.

Als je problemen hebt met het onthouden van pauzes, stel dan een timer in voor jezelf. De Pomodoro-techniek kan een goede manier van rust-werk verhouding optimaliseren.

9. ‘Niet storen’

Als je een teamchat programma zoals Slack of HipChat gebruikt, bestaat er de functie ‘Niet storen’. Hiermee worden al je meldingen uitgeschakeld en kunnen collega’s je niet storen (zij zien dat je bezet en niet beschikbaar bent).

Zelfs als je geen teamchat-app gebruikt, is het prima als je je collega’s laat weten dat je op bepaalde momenten van de dag niet beschikbaar bent, omdat je het druk hebt met werken. Focus is alles rondom efficiëntie.

10. Plan je week van tevoren

Als je aan het begin van de week naar je takenlijst kijkt en een planning maakt, kan je je vooruitgang gedurende de week meten. Daarnaast houd je een beter overzicht van wat er allemaal moet gebeuren en kan je beter plannen. Vooral voor mensen die iets chaotischer zijn van zichzelf is dit handig. Het zorgt voor rust en geen onverwachte gebeurtenissen die voor stress kunnen zorgen. Als je tijd in jouw agenda blokkeert voor bepaalde werkzaamheden, voorkom je hiermee dat collega’s vergaderingen en afspraken inplannen waardoor je niet meer kunt groeperen.  

11. Hoe werk jij het fijnst?

Wanneer je vaak alleen werkt, ben je veel minder gebonden aan de manier waarop andere mensen van je verwachten dat je werkt. Dus werk jij juist lekker met heavy metal muziek, word je creatief van klassieke geluiden  of doe je om de 50 minuten vijftien jumping jacks, who gives a shit, as long as it works!

12. Vind een ‘productiviteit-afspeellijst’

Werken in een volledig stille ruimte kan ervoor zorgen dat je je soms sneller gaar voelt. Maar dat gezegd hebbende, sommige muzieksoorten (of andere achtergrondruis) zijn misschien niet zo bevorderlijk voor het werken.

Voor mij werkt de ‘peacefull piano‘ lijst op Spotify goed.

13. Stel je doelbewust in verbinding met je collega’s

Als je met een team samenwerkt, probeer dan elke dag doelbewust met dat team samen te werken. Bij Meetings in the Sun hebben we dagelijkse ‘stand-up’ -vergaderingen (gedaan in Google Hangouts), maar ik houd ook contact met mijn team via whatsapp, e-mail en face to face.

Als je denkt dat werken op afstand misschien iets voor jou is, kijk dan eens naar de workshop ‘De eerste stappen naar een eigen onderneming’. Je ontdekt de eerste stappen van remote werken. Of ga vandaag nog aan de slag met de tips en concrete handvatten van Sjanett de Geus in haar blog; Klaar voor een Digital Nomad lifestyle? Deze 4 tips helpen je om alle valkuilen te overwinnen.

 

Total
1
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*